Romania si Bulgaria n-au reusit sa convinga CE - proiect de raport pe Justitie

Marti, 17 Iulie 2012, ora 09:52
3957 citiri
Romania si Bulgaria n-au reusit sa convinga CE - proiect de raport pe Justitie
Foto: Arhiva

Chiar si dupa cinci ani de monitorizare, Comisia Europeana nu poate avea incredere in Bulgaria, se afirma in proiectul de raport pe Mecanismul pentru Cooperare si Verificare (MCV). Romania este in aceeasi situatie.

Sofia este criticata pentru ca a incetinit reforma justitiei si nu a evoluat in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, in timp ce Bucurestiul este blamat pentru subminarea principiilor Uniunii Europene, cum ar fi respectarea justitiei si separarea puterilor in stat, scrie Focus News.

Potrivit proiectului de raport, care urmeaza sa fie publicat miercuri, la Bruxelles, Mecanismul pentru Cooperare si Verificare va ramane in vigoare pe termen nedefinit. Urmatoarele raporturi pe justitie vor fi elaborate la finalul lui 2012 si in 2013.

Cu toate acestea, in raport este precizat ca Bulgaria a inregistrat progrese in privinta imbunatatirii cadrului legislativ. Bulgaria va indeplini cerintele MCV in cazul in care va mari ritmul reformelor judiciare.

"Comisia Europeana doreste sa vada unitate de actiune atunci cand vine vorba despre deciziile autoritatilor bulgare, precum si o abordare sincronizata a acestora", se mai afirma in proiectul de raport, obtinut de jurnalistii de la Focus.

In ciuda cooperarii cu celelalte state membre UE, in privinta controlului la frontiere, crima organizata ramane o problema cruciala in Bulgaria.

Documentul elaborat de CE mentioneaza, de exemplu, fuga fratilor Galevi, inainte de arestarea lor, actiune privita de oficialii europeni ca fiind un esec al justitiei. In plus, numarul condamnarilor in procesele legate de crima organizata a scazut. In viziunea Comisiei Europene, vina pentru acest lucru o poarta politia si procurorii. "Consiliul Suprem Juridic (SJC) nu reuseste sa apere independenta justitiei", se mai afirma in raportul legat de Bulgaria.

Raportul UE pe Justitie: Romania si Bulgaria nu vor fi monitorizate separat - surse

Raportul Comisiei Europene pe justitia din Romania va face o evaluare a ultimilor cinci ani pe domeniile pe care Romania nu le indeplinea la aderare, in 2007.

Raportul va cuprinde referiri la atacurile din ultima perioada asupra Curtii Constitutionale, va critica comentariile politice la adresa deciziilor judecatoresti si atacurile la judecatori care au dat sau nu anumite sentinte, va pleda pentru numirea transparenta si obiectiva a viitorilor sefi ai Parchetului General si ai Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit mai multor surse europene, toate acestea reprezinta ingrijorari serioase ale Comisiei Europene, toate evolutiile recente se vor regasi in raport, iar altele "pana in seara de dinaintea adoptarii" documentului ar putea fi incluse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#raport justitie CE Romania, #Bulgaria raport Justitie, #proiect raport Justitie Romania , #justitie