Savonea va sesiza CCR privind conflictul cu Birchall. Acuza ingerinte in activitatea procurorilor si subminarea autoritatii

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 17:44
8426 citiri
Savonea va sesiza CCR privind conflictul cu Birchall. Acuza ingerinte in activitatea procurorilor si subminarea autoritatii
Foto: Facebook/Ana Birchall

Lia Savonea, sefa Consiliului Superior al Magistraturii, a anuntat marti ca va sesiza Curtea Constitutionala privind existenta unui conflict juridic cu Ministrul Justitiei, Ana Birchall.

"In calitate de presedinte al CSM, am decis sa sesizez CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala fata de atitudinea ministrului Justitiei", a declarat Savonea, care o acuza pe Birchall de "o ingerinta grava in activitatea procurorilor" si "actiuni de subminare a autoritatii CSM".

Anuntul vine la capatul unei zile in care CSM a trebuit sa amane pentru a sasea oara numirea Adinei Florea la sefia Sectiei Speciale pentru anchetarea magistratilor, din cauza lipsei de cvorum.

Savonea a cerut cu aceasta ocazie amendarea Legii 317/2004 privind CSM, in regim de urgenta, prin care sa fie modificat cvorumul necesar pentru sedinta plenului.

Sefa CSM vrea ca sedintele de Plen sa se poata desfasura legal cu numai doua treimi din totalul membrilor, daca sunt membri permanenti care lipsesc de la sedinta fara aprobarea ei. Mai mult, cei care au lipsit fara aprobare si au impiedicat astfel desfasurarea sedintei isi vor pierde mandatul, conform propunerii prezentate de sefa CSM.

CSM amana pentru a sasea oara numirea Adinei Florea in fruntea SS. Lia Savonea vrea sa schimbe urgent legea CSM

Sefa CSM crede ca Ana Birchall, Ministrul Justitiei, ar fi responsabila pentru aceasta situatie.

"Am vazut semnalele ministrului Justitiei. Nu pot sa nu observ aceasta stranie coincidenta. Ministrul Justitiei pleaca si procurorul general suprapune aceasta activitate cu procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader si procurorul Deac. Suntem in fata unei actiuni de coordonare", a spus Savonea.

Sefa CSM s-a contrat puternic cu Birchall in ultima perioada. La randul sau, Ministrul Justitiei i-a trimis recent doua scrisori critice Liei Savonea.

"Incercarea unor membri ai CSM de a-si aroga un veritabil drept de veto cu privire la actiunile externe ale ministrului Justitiei este o imixtiune grava si inacceptabila in activitatea puterii executive.

Atitudinea acelor membri este de neinteles, cu atat mai mult cu cat acestia pun in discutie relatia cu unul dintre partenerii strategici ai Romaniei si o propunere vizand consolidarea statului de drept", arata Birchall, in ultima scrisoare trimisa Liei Savonea.

Ana Birchall ii raspunde dur Liei Savonea si acuza o imixtiune grava si inacceptabila in activitatea Guvernului

V.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Savonea conflict CCR, #Savonea conflict Birchall , #justitie