Ziare.com

Se poate sau nu abroga ordonanta? Scenariul in care ne-am putea trezi, de fapt, cu ea in vigoare

de Alexandra Sandru
Sambata, 04 Februarie 2017, ora 16:59

   

Se poate sau nu abroga ordonanta? Scenariul in care ne-am putea trezi, de fapt, cu ea in vigoare
Guvernul ia in calcul, pentru prima data de la izbucnirea crizei politice, posibilitatea abrogarii ordonantei de urgenta prin care amputeaza Codurile Penale.

Insa ce presupune aceasta abrogare, prin ce proceduri se face si care e riscul sa ne trezim cu o alta surpriza de genul celei de marti din partea Guvernului PSD?

Parerile specialistilor sunt impartite. Unii spun ca nu ar putea fi deloc abrogata, avand in vedere ca parte din prevederile ei sunt deja in vigoare. Altii spun ca acest lucru poate fi facut simplu, insa exista si un scenariu in care, stand linistiti ca o stim abrogata, sa ne trezim, de fapt, cu ea in vigoare.

Primii care au prezentat o posibila problema in chestiunea abrogarii au fost cei de la News.ro, care au invocat o decizie a Curtii Constitutionale din 1995.

Atunci, CCR fusese sesizata pe tema unei Legi de aprobare a unei Ordonante de Guvern din 1994, ca, iar magistratii au decis ca, odata inceputa procedura legislativa prin depunerea actului in Parlament, ordonanta nu mai poate fi modificata sau abrogata.

Specialistii arata insa ca acolo era vorba de o ordonanta simpla, astfel ca nu se aplica in cazul Ordonantei Iordache. Mai mult, specialistul in drept constitutional Laura Stefan spune ca lucrurile stau destul de simplu.

"Stiti cum e aia cu piatra aruncata in lac de un prost pe care trebuie apoi sa munceasca trei filozofi sa o scoata? Asa si noi acum... Prevederile penale care nu au intrat inca in vigoare pot fi abrogate. Codul penal din 2004 (Codul Stanoiu) a fost abrogat in 2009 prin prevederile finale ale noului cod penal. Codul Stanoiu fusese publicat in MOf, dar nu a intrat in vigoare nici o zi. Sigur, normal ar fi sa-si bata dl Dragnea capul cu toate astea ca el a generat criza", scrie pe Facebook Laura Stefan.

Si judecatorul Cristi Danilet, fost membru CSM, arata ca ordonanta poate fi abrogata chiar daca unele prevederi au intrat deja in vigoare si altele inca nu. In schimb, Danilet atrage atentia ca exista un scenariu in care ne-am putea trezi cu ordonanta in vigoare in forma ei de acum.

"Nu are importanta ca unele norme din OUG sunt in vigoare si altele urmeaza sa intre in vigoare. Asadar, trebuie o noua OUG de abrogare a OUG 13 de marti noapte, dar - atentie - si aceasta noua OUG trebuie publicata in Monitorul Oficial si depusa la Parlament pana pe 10 februarie 2017 si apoi, evident, Parlamentul sa o aprobe (caci daca o respinge, va insemna ca este mentinuta toata OUG de marti) ", scrie Cristi Danilet pe Facebook.

Urmareste pe Ziare.com in format LIVE TEXT cum decurg discutiile legate de abrogarea ordonantei Iordache
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre ordonanta coduri penale abrogare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16938 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tot Moldova-i mintea... sunt eu, Patrula 5... vreti detalii suplimen

tare? Accesati:

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/politica/incredibil-se-demonstreaza-degeaba-ccr-abuzul-in-serviciu-a-fost-dezincriminat-tacit-a-conform-legii-47-1992-din-23-august-2016--217367573.html

 

Peulula, ce-ai patit?

Ai intrat in fibrilatie?
Disperare mare, asa-i?

Cw sa fie?! Am dat peste un articol care arata ca

toata zbaterea a fost sterila, daca ar fi vorba numai de ordonanta... dar nu e vorba de asta... daca strada nu se linisteste, perdantii alegerilor din 11 decembrie nu au urmarit ordonanta ci intoarcerea rezultatului alegerilor...
ca e de fapt vorba de o lovitura de stat, eu toc acest adevar pe forum de cand Joiannis a respins-o pe Sevil.
Cu duhul blandetii Draghea spulbera victoria PSD in alegeri si sperantele celor ce l-au votat.

sunt tot eu, Patrula 4

Iata fragmentele relevante din Decizia Curtii Constitutionale nr. 405/2016 care au nascut obligatia pentru Guvern si Parlament de modificare a art. 297 Cod penal

-extras din dispozitiv:

“Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Bica Alina Mihaela in Dosarul nr. 4397/1/2014 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie... constata ca dispozitiile art.246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art. 297 alin. (1) din Codul penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii"... Definitiva si general obligatorie."

-extras din considerente:

69.Curtea apreciaza ca, in sens larg, scopul urmarit de legiuitor prin legislatia penala este acela de a apara ordinea de drept, iar, in sens restrans, este acela de a apara valori sociale, identificate de legiuitor in partea speciala a Codului penal, acest scop fiind, in principiu, legitim. Totodata, masurile adoptate de legiuitor pentru atingerea scopului urmarit trebuie sa fie adecvate, necesare si sa respecte un just echilibru intre interesul public si cel individual. Curtea retine ca din perspectiva principiului "ultima ratio" in materie penala, nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala.

 

sunt tot eu, Patrula 3

Practic, prin decizia 405/2016, Curtea Constitutionala a nascut pentru Guvern si Parlament obligatia de a pune in acord textul art. 297 Cod penal privind infractiunea de abuz in serviciu cu prevederile deciziei Curtii si ale Comisiei de la Venetia, stipulate in dispozitivul si motivarea deciziei CCR. Acest lucru nu s-a intamplat pana la Guvernul Grindeanu (la 6 luni dupa publicarea deciziei CCR) – ceea ce conduce la concluzia ca potrivit Legii 47/1992 infractiunea de abuz in serviciu data de art. 297 Cod penal si-a incetat efectele juridice la 23 august 2016.

Foarte important, considerentele deciziilor CCR sunt obligatorii pentru toate autoritatile si institutiile publice conform Deciziei Plenului CCR nr.1/1995, dar si a altor decizii care au stipulat aceeasi obligatie: nr. 1415/2009, nr. 414/2010 si nr. 415/2010.

Astfel, decizia CCR 405/2016, definitiva si general obligatorie, care a admis exceptia de neconstitutionalitate formulata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica si altii, a statuat:

-in dispozitiv: infractiunea de abuz in serviciu poate fi constitutionala doar daca prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul art. 279 Cod penal se intelege "indeplineste prin incalcarea legii";

-in considerente: legiuitorul nu a reglementat un prag valoric al pagubei si nici o anumita intensitate a vatamarii, in conformitate cu dispozitiile Comisiei de la Venetia, prag si intensitate pana la care fapta de abuz in serviciu nu trebuie pedepsita penal;

 

sunt tot eu, Patrula 2

Este foarte posibil ca miile de dosare de abuz in serviciu pe care DNA-ul Laurei Kovesi le invoca fiind puse in pericol de Ordonanta 13/2017 a Guvernului Grindeanu, sa fie deja compromise in bloc din cauza inactiunii Guvernului Ciolos, care nu a modificat in termen de 45 de zile, prin ordonanta de urgenta, art. 297 Cod penal, dupa ce acesta a fost declarat neconstitutional prin Decizia CCR nr. 405 din 15 iunie 2016, publicata in Monitorul Oficial nr. 517 din 8 iulie 2016.
Practic, de la decizia CCR publicata in Monitorul Oficial in 8 iulie 2016 (cand Parlamentul Romaniei se afla in vacanta) ministrul Justitiei Raluca Pruna avea obligatia ca in 45 de zile sa initieze un proiect de ordonanta de urgenta pe care Guvernul Ciolos sa o emita, pentru a evita dezincriminarea tacita a infractiunii de abuz in serviciu.

Dura lex sed lex – Art. 297 Cod penal si-a incetat efectele la 23 august 2016

Asta intrucat, conform Art. 31 (3) din Legea 47/1992 privind functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei: “Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale, daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei."

 

Sunt eu, Patrula 1

ABUZUL IN SERVICIU A FOST DEZINCRIMINAT TACIT – Conform Legii 47/1992: “Dispozitiile din legile si ordonantele constatate neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei", daca legiuitorul nu le modifica. De la decizia CCR din 15 iunie 2016, Guvernul Ciolos nu a reglementat abuzul in serviciu declarat contrar Comisiei de la Venetia. Dosarele de abuz in serviciu pot fi inchise pe temeiul “fapta nu e prevazuta de legea penala"

 

Atentie1 Abrogarea este o smecherie1 Nici un aviz negativ din

partea CCR se pare nu ar putea opri efectele1
Anularea este singura solutie adevarata si sigura!

 

ART. 115 Delegarea legislativă

(5) Ordonanta de urgentă intră in vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere in procedură de
urgentă la Camera competentă să fie sesizată si după publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei.
Camerele, dacă nu se află in sesiune, se convoacă in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau, după caz,
de la trimitere. Dacă in termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronuntă asupra
ordonantei, aceasta este considerată adoptată si se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea in
procedură de urgentă. Ordonanta de urgentă cuprinzand norme de natura legii organice se aprobă cu
majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).
Cred ca CCR se va pronunta si asupra acestui articol, in sensul 'cum se interpreteaza'.
Daca e sa ma iau dupa prima fraza OUG 13/2017 a indeplinit cele doua conditii si-i....cam naspa ca-i valabila.
................
Vedem spune orbul, auzim spune surdul.

 

Asta-i mizeria de legi facute de analfabetii juristi din

parlamentul Romaniei ! Sau, le-au facut asa exact ca sa poata sa se foloseasca de ele in orice situatie ... Sunt convins ca vreo 2-3 juristi care au logica (un curs de logica si unul de matematica nu le-ar strica tuturor studentilor la drept !) ar putea sa puna la punct toata aceasta varza de legislatie din tara ! Asta ar fi un tel pentru opozitie (si asa este cam slaba); ar putea sa pregateasca un pachet de legi care sa indrepte toate aberatiile neo-comunistoide-penale din legi si toata legislatia sa fie revotata in urmatorul parlament. Pana atunci sa fie facute publice ca sa ne lamurim toti ca fac un lucru corect si logic.

Nu sunt analfabeti, stiau foarte bine ceea ce fac!

Toate legile sunt facute ca sa poata fi date la intors, ca se se gaseasca o scapare pentru cei care stiu cum s-o caute !

Ce tare ar fi ...

Foarte bine, poate scapă Nutzica Gabriela, Doamne ce m-aș bucura !

 

Auoleo, ce de specialisti...

Tot la CCR se ajunge, pe partea cealta, tot la CCR a fost si abuzul in serviciu si uite ca au trecut 7 luni de zile (dupa termenul obligatoriu de 45 de zile) si Ciolos in primul rand nu a tinut cont de ce a spus CCR, rezulta ca, chiar daca CCR-ul spune ca nu e ok, tot pot trece 45 de zile ori 100...

Alta varianta, un alt OUG care sa-l anuleze pe primul, dar si al doilea OUG nu intra in vigoare decat peste 10 zile (asa spune legea) adica, primul OUG isi face efectul...

Varinta 3, se pupa intre ei si merg pe burta cu ilegalitatile...

In alta ordine de idei, planul pentru Romania e in miscare si hipsetrii habar nu au...

De citit la pachet cu comentariile...na... nu cred ca hipsterii sunt in stare sa inteleaga textul tinand cont ca nu au in teles nici macar un OUG.

http://bit.ly/2jOB8ct

Am citit, multumesc, dar nu-i chiar asa !

Aceste initiative ale minoritatii maghiare pot fi oprite legal in tara si frica de ele nu justifica acceptarea unor legi (ordonante) care sa-i faca scapati pe hoti si politicienii penali. Nu pot sa am decat sentimentul de scarba ca pot fi alaturi de condamnatii penali politicieni ... Asta nu inteleg penalii din psd-alde si nici sustinatorii ca dvs. ca manifestantii au iesit in strada din aceste motive: nu sunt de acord cu guvernul care ii face scapati pe condamnatii penali de inchisoare, care ii incurajeaza in continuare sa fure (vezi pragul de furt nepedepsit !) si nu sunt de acord sa aiba astfel de conducatori politici penali. De ce nu da o lege (au majoritatea in parlament) psd-alde, care sa prevada ca niciun condamnat penal nu poate ocupa o functie publica 8 ani dupa executarea pedespsei !

 

da' don professore Voiculesco, scapa ?

daca ordonanta isi va produce efectele, iti dai seama ca PSD va fi cel mai curat partid din istorie ? :))

hahahaha ploua in bucuresti

deci tine doamne doamne cu dragnea ortodoxul nu cu joianis protestantul

adica, la barza chioara face Dumnezeu cuibul ?

cica daca e ploaie mitingul de va tine in cladirea guvernului. care nu incape, face miting in cladirea PSD. ce zici ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor