Ziare.com

Statutul magistratilor a trecut din nou de comisia Iordache, urmand sa mearga la vot final in plenul Senatului

Luni, 18 Decembrie 2017, ora 22:57

   

Statutul magistratilor a trecut din nou de comisia Iordache, urmand sa mearga la vot final in plenul Senatului
Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a dat, luni seara, unda verde raportului la Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor care va intra, cel mai probabil, marti in dezbaterea Senatului, camera decizionala in acest sens.

Au votat in "pentru" 12 parlamentari, 6 impotriva si unul s-a abtinut.

Parlamentarii au adus o serie de modificari formei proiectului adoptat de Camera Deputatilor.

Printre aceste modificari se afla un amendament conform caruia presedintele Romaniei "poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la la alin) 1, - sefii de parchete -, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului" in conditiile in care forma in vigoare nu prevede de cate ori poate seful statului refuza o propunere pentru sefii de parchete.

Este vorba despre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii. Amendamentul apartine PSD-ALDE.

Comisia a mai adoptat un amendament al PSD prin care s-a eliminat proba scrisa de la promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit noilor reglementari, proba pe care candidatul o va sustine in fata Sectiei de judecatori a CSM este un interviu.

Parlamentarii au adoptat si un amendament al senatorului PSD Serban Nicolae potrivit caruia informatiile referitoare la magistrati, cooperarea intre institutii, procedurile judiciare constituie informatii de interes public, cu exceptia celor pentru care legea prevede caracter nepublic.

"Informatiile care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si functionarea CSM, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si procedurile judiciare constituie informatii de interes public, cu exceptia celor pentru care legea prevede caracterul nepublic", arata amendamentul aprobat in comisia speciala la Statutul judecatorilor si procurorilor.

A fost modificat astfel textul adoptat de plenul Camerei Deputatilor care prevedea ca, "prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informatiile, deciziile, hotararile, protocoalele, ordinele si orice alte acte emise sau co-semnate de CSAT sau un serviciu de informatii care privesc sau au legatura cu justitia sunt informatii de interes public".

Un alt amendament stabileste ca solutiile adoptate de un procuror sa poata fi infirmate de procurorul ierarhic superior, "daca acesta le apreciaza ca fiind nelegale sau netemeinice".

La articolul 23 s-a introdus un nou alineat, cu urmatorul cuprins: "Judecatorii si procurorii stagiari nu au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate". Amendamentul a apartinut PSD.

Hotararile Sectiilor pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare fara parcurgerea procedurii prealabile, au mai decis luni parlamentarii Comisiei speciale pentru legile Justitiei.

De asemenea, senatorii si deputatii comisiei au adoptat un amendament al AMR si UNJR, preluat de PSD si ALDE, conform caruia "hotararile sectiilor pot fi atacate cu recurs la sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel in termen de 15 zile de la comunicare, fara parcurgerea procedurii prealabile. Hotararea Curtii de Apel este definitiva".

In prezent, hotararile sectiilor pot fi atacate la plenul Consiliului Superior al Magistraturii, iar hotararile plenului Consiliului Superior al Magistraturii, ca instanta de judecata, sunt definitive si irevocabile.

Citeste si:

Parlamentarii au mai adoptat introducerea unor alineate noi, la articolul 82, preluate ca amendamente de UDMR.

Conform primului dintre acestea, "daca prin aplicarea alin. (2) ar rezulta doua pensii speciale, atunci magistratul trebuie sa aleaga dintre ele, iar pana la implinirea varstei de 65 de ani pensia nu poate fi cumulata cu salariul".

Potrivit celui de-al doilea alineat, pensiile speciale prevazute art. 81 respectiv art. 82 nu pot fi cumulate cu alte pensii/indemnizatii speciale/de serviciu.

UDMR motiveaza aceste modificari prin dorinta de a preveni cumularea mai multe pensii speciale, "respectiv posibilitatea ca inainte de varsta generala de pensionare magistratul, care are dreptul sa se pensioneze la o varsta sub aceasta si sa isi continue activitatea, sa cumuleze salariul cu pensia speciala, ceea ce in alte situatii este interzisa".

Totodata, membrii Comisiei speciale pentru legile Justitiei au decis, luni, ca raspunderea statului nu inlatura raspunderea civila, penala sau disciplinara a judecatorilor si procurorilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Parlamentarii au mai decis ca nu este indreptatita in repararea pagubei persoana care, in cursul procesului, a contribuit la savarsirea erorii judiciare de catre judecator sau procuror. Pentru repararea prejudiciului, persoana vatamata se va indrepta cu actiune impotriva Ministerului Finantelor Publice. Competenta solutionarii actiunii civile revine tribunalului in a carui circumscriptie domiciliaza reclamantul.

Plata de catre stat a sumelor datorate cu titlu de despagubire se efectueaza in termen de cel mult sase luni de la data comunicarii hotararii judecatoresti definitive.

Potrivit unui alt amendament, in termen de doua luni de la comunicarea hotararii definitive pronuntate in activitatea prevazuta de alin. 4, Ministerul Finantelor Publice va sesiza Inspectia judiciara in vederea constatarii existentei relei-credinte sau gravei neglijente a judecatorului sau procurorului care a savarsit eroarea judiciara, potrivit procedurii prevazute de dispozitiile Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Pe de alta parte, parlamentarii din comisie au respins mai multe amendamente depuse de USR, printre care si cel referitor la eliminarea separarii carierei judecatorului de procuror.

Amendamentele aduse la proiectul Legii 303/2004 privind statutul magistratilor urmeaza sa fie supuse votului plenului Senatului.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3469 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Alta intrebare?

Cred ca asta o sa fie cap de turc,va primi in curand un sut in fund.

 

Amendamentele aprobate sunt cat se poate de bune, unde

..sunt alea care "afecteaza statul de drept"? Nu sunt,nu? ))))))

 
 

Ceva imi spune ca n-or sa reuseasca...

Pana la urma economicul o sa-i puna la pamant.
Si cred ca PSD va ajunge o amintire.

Dar ce s-ar intampla daca ar reusi? Ce ar fi asa

..de rau daca romanii ar avea salarii mai mari, ar munci la ei in tara, ar fi la fel ca englezii sau norvegienii? De ce atata incrancenare sa nu reuseasca guvernarea asta? ))))

N-am auzit nici un loser sa se roage ca Ciolos sa faca ceva pentru romani! Semn ca pe voi nu va doare de tara asta!

 

Revolta m-a determinat sa readuc in actualitate Radio Erevan-ul

Nu am catusi de putin starea de spirit pentru a face glume.

Consider ca ne-am intors la vremurile autentic comuniste si la marcile sale definitorii.

Istoria se repeta, o sleahta de impostori au pus mana pe tara. Nu aud, nu vad, merg inainte precum tancul sovietic.

Constantin Tanase a murit pentru "glumele" facute. Si nu afost singurul.

Cine are urechi de auzit si memorie si intelege dincolo de aparenta de glume facile, poate se gandeste de doua ori, de o suta de ori, daca e cazul sa se scufunde ACUM in butoiul cu apatie paralizanta si in frenezia sarbatorilor.

Poate realizeaza ca atentatul la drumul mare la statul de drept este ireversibil.

Radio Erevan actualizat este un semnal de alarma.

 

Imi cer scuze: exista o diferenta acum fata de perioada de

mare succes a bancurilor cu Radio Erevan ! Atunci, in acea perioada comunismul lui ceausescu era stabil si mai putin agresiv. Acum, neocomunismul sau echivalent, mizeria alde-psd +udmr, este instabila si foarte agresiva ... Din asta rezulta toxicitatea extrema a reformei justitiei de acum ! Ca sa fiu mai explicit exista pericolul ca acesti mafioti sa incerce sa lichideze orice opozitie ...

hello...aici e Alooo...dar de ce atata graba?..

De ce se grabesc asa?...Partidul asta lucreaza la ...foc Automat...Partidul Mitraliera...

de ce te revolti?

legea justitiei este asemanatoare cu cea din uk si canada.O duc englezii sau canadienii rau? cred ca dimpotriva.Orice om de buna credinta isi da seama ca lia stoenescu e angajata de ziare.com sa instige lumea la revolta.Eu cred ca lia stoenescu e chiar ioana ene..


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor