Stelian Ion: "Sa conditionezi obtinerea de imunitati suplimentare de desfiintarea SIIJ e un semnal gresit pe care il da CSM"

Vineri, 12 Februarie 2021, ora 23:00
3996 citiri
Stelian Ion: "Sa conditionezi obtinerea de imunitati suplimentare de desfiintarea SIIJ e un semnal gresit pe care il da CSM"
Proiectul de desfiintare a SIIJ merge mai departe/Foto: Stelian Ion/Gov.ro

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, afirma ca exista unii judecatori si procurori care isi doresc obtinerea de noi imunitati fata de cele de care magistratii beneficiaza in prezent, imunitati legate de punerea in miscare a actiunii penale sau trimiterea in judecata a unui magistrat.

"Insa sa conditionezi obtinerea de imunitati suplimentare de desfiintarea SIIJ e o greseala si e un semnal foarte gresit pe care il da, in opinia mea, CSM-ul. (...) Mai vor unii dintre judecatori sau procurori, unii spun nu majoritatea, alte imunitati care ar insemna sa stea punerea in miscare a actiunii penale fata de un magistrat in pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el, si trimiterea in judecata, la fel, in decizia unui grup restrans de persoane, o sectie din cadrul CSM", sustine ministrul.

"Faptul ca in discutie, inclusiv in dezbaterea din cadrul CSM, s-a pus problema unor garantii, insemnand acestea cerute de unii judecatori si procurori - nu foarte multi, in opinia mea - fiind superimunitati, lucrul asta nu ar trebui sa constituie un impediment pentru ca putem rezolva problema SIIJ intr-o prima varianta si, daca vorbim de garatii suplimentare, putem discuta pe legile justitiei care vor veni, la fel, in Parlament. Insa sa conditionezi obtinerea de imunitati suplimentare de desfiintarea SIIJ e o greseala si e un semnal foarte gresit pe care il da, in opinia mea, CSM-ul", a afirmat ministrul Justitiei vineri seara, la TVR.

Stelian Ion a sustinut ca imunitatile, inclusiv ale parlamentarilor, ar trebui inlaturate - "sa fie pastrate doar imunitatile pentru votul acordat, pentru opiniile politice".

"In prezent, judecatorii beneficiaza de o categorie de imunitati: pentru perchezitii, pentru retineri si arestari. Mai vor unii dintre judecatori sau procurori, unii spun, nu majoritatea, alte imunitati care ar insemna sa stea punerea in miscare a actiunii penale fata de un magistrat in pixul unui om, respectiv procurorul general, oricare ar fi el, si trimiterea in judecata, la fel, in decizia unui grup restrans de persoane, o sectie din cadrul CSM", a adaugat el.

"Sectia Speciala a fost un esec de la bun inceput"

Judecatoarea Andrea Chis, membra CSM, a declarat la RFI ca a votat pentru desfiintarea Sectiei Speciale, proiect avizat negativ de CSM. "Eu nu pot decat sa salut aceasta initiativa, pentru ca am fost unul dintre cei care au avizat pozitiv, chiar daca cu observatii, acest proiect de lege", a spus judecatoarea. Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat vineri dimineata ca a trimis catre Guvern proiectul de lege, in ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

"Eu am propus ca aceasta sectie sa fie desfiintata, asta era clar, pentru ca a fost un esec de la bun inceput si a implinit toate temerile noastre exprimate in momentul in care s-a creat. Am spus totusi pentru acei colegi care vorbeau de abuzuri DNA, chiar cu titlu de exceptie, sa introducem niste garantii.

O garantie a fost cumva cea propusa de fostul ministru, in sensul ca trimiterea in judecata sa fie avizata de o sectie a CSM, fie sectia de judecatori, fie sectia de procurori. Acum, sigur ca unele asociatii profesionale pe buna dreptate si chiar si ministrul au spus cumva ca s-ar putea bloca in sectie trimiterea in judecata a unui coleg si ca prin asta poate am proteja anumiti magistrati, ceea ce nu este adevarat, dar ca sa inlaturam si aceasta temere, am propus ca hotararea prin care sectia nu avizeaza trimiterea in judecata sa aiba recurs la completul de cinci al Inaltei Curti", a mai spus judecatoarea la RFI.

"Nesocotesc idealurile de onestitate si integritate"

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie au luat act cu ingrijorare "de atitudinea revoltatoare" a majoritatii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de conditionare a desfiintarii Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie "de instituirea unor privilegii inadmisibile, care asigura impunitate, fapt de neconceput in societati democratice stabile."

"Aceste afirmatii sunt dezonorante, mai ales pentru magistratii care au inteles ca situatii izolate si incerte, prezentate in presa drept abuzuri, nu pot fi generalizate.

Cat timp astfel de prevederi nu au fost niciodata solicitate de catre miile de magistrati onesti din Romania drept conditie pentru desfiintarea SIIJ, o astfel de afirmatie risca sa afecteze in spatiul public credibilitatea unui organism reprezentativ, creat tocmai pentru a garanta independenta justitiei," arata sursa citata.

Reactia vine dupa mai multe declaratii facute de membrii CSM in sedinta maraton de joi, in care s-a discutat proiectul legislativ de desfiintare a Sectiei Speciale.

Rezultatul votului din CSM, la capatul unei sedinte care a durat aproximativ opt ore: 11 - Aviz negativ, 7 - Aviz favorabil si 1 - Aviz favorabil cu observatii. Avizul CSM este unul consultativ. A fost o sedinta tensionata, in care s-au facut mai multe propuneri si declaratii, inclusiv crearea unor superimunitati in cazul magistratilor.

Proiectul desfiintarii Sectiei Speciale merge in Guvern

Ministrul Justitiei Stelian Ion a anuntat vineri, 12 februarie, dupa ce CSM a dat aviz negativ proiectului de desfiintare a Sectiei Speciale pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, ca a semnat propunerea de proiect legislativ pentru desfiintarea Sectiei, precizand ca avizul este consultativ.

"Am decis sa-l trimit mai departe", a afirmat el, adaugand ca desfiintarea acestei sectii inseamna o normalizare, ca este un organ ineficient.

Conform ministrului, "scopul acestei sectii a fost acela de a pune presiune pe magistratii onesti, care si-au facut treaba si care au avut un cuvant de spus" cu privire la acele legi ale justitiei din perioada 2017 - 2018.

Mai puteti citi:

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#stelian ion, #Sectia Speciala, #justitie Romania, #coruptie Romania , #justitie