Tortionarii comunisti, scapati de noul Cod Penal. Se cere amanarea codurilor prin Ordonanta de Urgenta

Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 14:09
8096 citiri
Tortionarii comunisti, scapati de noul Cod Penal. Se cere amanarea codurilor prin Ordonanta de Urgenta
Foto: Guvernul Romaniei

Noul Cod Penal scoate mari corupti din puscarii si ii scapa de acuzatia de genocid pe tortionarii comunisti. O solutie de moment, spun specialistii, pentru rezolvarea problemelor semnalate de magistrati este ca Guvernul sa dea vineri o Ordonanta de Urgenta pentru amanarea intrarii in vigoare a noilor coduri.

Pana la ora redactarii acestui articol, nici premierul Ponta si nici ministrul Justitiei nu au vorbit despre posibilitatea adoptarii acestei solutii de avarie. Ministrul Cazanciuc a declarat vineri dimineata ca se lucreaza la un act normativ prin care se vor face o serie de modificari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, dar acesta va fi adoptat, cel mai devreme, in sedinta de Guvern de saptamana viitoare.

Cazanciuc: Vom trimite un proiect de OUG pentru schimbarea codului - modificarile, discutate abia miercuri

Sambata insa, 1 februarie, intra in vigoare noile coduri.

Andrei Muraru (IICCMER): Am primit asigurari ca se va da Ordonanta de Urgenta de modificare a codurilor

Andrei Muraru, presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), a explicat pentru Ziare.com ca daca intra in vigoare noul Cod Penal, tortionarii Alexandru Visinescu si Ioan Ficior scapa de acuzatia de genocid.

"Infractiunea de genocid este prevazuta si pedepsita in Codul Penal care inceteaza sa mai fie aplicabil astazi la art.357, iar in noul Cod Penal, care intra in vigoare maine, este prevazuta la art. 438. Practic, noua reglementare este mai restrictiva si atrage dificultati in ceea ce priveste raspunderea penala a celor suspectati ca au comis crime si abuzuri politice in timpul regimului comunist", a declarat Andrei Muraru.

Intr-adevar, in textul art. 438 sunt incriminate doar actiunile impotriva grupurilor nationale, etnice, rasiale si religioase, nu si cele indreptate impotriva unei colectivitati, prin urmare tortionarii care s-au facut vinovati de moartea a sute de detinuti politici, si nu numai ei, daca ne gandim la dosarele Revolutiei, nu mai pot fi acuzati si condamnati pentru genocid.

"Incadrarea celor invinuiti de infractiunea de genocid, vorbim aici de cazurile Visinescu si Ficior, pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale in septembrie, respectiv octombrie 2013, a fost posibila datorita existentei termenului de colectivitate in textul articolului 357 Cod Penal, care defineste genocidul.

Noi am solicitat in urma cu cateva saptamani Ministerului Justitiei sa opereze o modificare. Pe diferite canale, raspunsul a fost unul favorabil, am discutat si cu procurorul general, si cu ministrul Justitiei, si cu unii membri CSM doar ca, pentru a fi operabila, modificarea trebuie sa se regaseasca intr-o Ordonanta de Urgenta. Atentie, vorbim de Codul Penal, nu de Codul de Procedura Penala", a declarat presedintele executiv al ICCMER.

Intrebat daca a primit asigurari ca modificarea propusa de va face, Andrei Muraru a raspuns afirmativ.

"Da, am primit asigurari in urma cu doua saptamani, dar de atunci nu mai am nicio informatie. Nu stiu ce s-a discutat joi in sedinta CSM, dar eu am informatii de la unii membri ai consiliului ca exista unele propuneri care au fost facute de CSM, altele de Parchetul General, altele care tineau de Ministerul Justitiei. Noi am notificat si Parchetul General si Ministerul, si reactiile au fost, repet, pozitive. Doar ca modificarea ar trebui sa se regaseasca in Ordonanta de Urgenta care ar trebui sa fie emisa astazi, cel mai tarziu", a mai adaugat acesta.

Pe de alta parte, chiar daca Guvernul Ponta nu va adopta astazi OUG asteptata de foarte multe institutii, mai exista posibilitatea adoptarii unei OUG de amanare a intrarii in vigoare a noilor coduri pana cand va fi adoptat de Guvern noul act normativ.

"Da, si aceasta este o posibilitate. Noi am simtit ca avem tot suportul, tot sprijinul, pentru ceea ce am solicitat, doar ca suntem prinsi in aceasta discutie, alaturi de alte zeci de modificari", a mai spus Andrei Muraru.

In concluzie, daca noul Cod Penal intra in vigoare sambata, Visinescu si Ficior scapa de genocid.

"Juristii spun ca ei ar beneficia de aplicarea legii penale mai favorabile, adica de noul Cod Penal, care intra in vigoare maine, iar prin noua definitie a genocidului sunt dezincriminati. Dar, avand in vedere ca urmarirea penala nu s-a incheiat, procurorul poate schimba incadrarea, deci mai avem si alte posibilitati de incriminare. Problema este ca noi am mers pe aceasta infractiune de genocid, logic este sa continuam in acest sens pentru ca ne-am construit o intreaga strategie. Sigur, se poate merge pe omor deosebit de grav, dar, e mai bine sa mergem pe actuala definitie, pentru ca nu este nici impotriva conventiilor internationale si nici impotriva Constitutiei", a subliniat presedntele executiv al ICCMER.

Laura Codruta Kovesi (DNA): Se poate da ordonanta pentru amanare

DNA a cerut inca de joi, impreuna cu Inalta Curte si CSM, Guvernului sa opereze o serie de modificari prin Ordonanta de Urgenta la noile coduri penale, aducand o serie de argumente.

DNA se alatura ICCJ: Intrarea in vigoare a noilor coduri, risc major pentru eficienta anticoruptiei

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a explicat joi seara, intr-o emisiune de televiziune, ca discutiile pe acest subiect cu Ministerul Justitiei au loc de cateva luni si ca s-au dat asigurari ca va fi adoptata o Ordonanta de Urgenta care sa corecteze neajunsurile.

"Daca acest Cod Penal va intra in vigoare chiar si 24 de ore, exista acest risc. (...) Vom avea persoane care nu vor mai raspunde din punct de vedere penal, persoane care desi au fost condamnate pentru astfel de infractiuni vor invoca legea penala mai favorabila, vor iesi mai repede din puscarie, vom avea parti vatamate care nu isi vor mai recupera prejudiciile, vom avea statul roman care a suferit prejudicii si nu isi va mai recupera banii daca acest cod intra in vigoare chiar si numai cateva ore sau numai o zi.

Ca tehnician, ca om ce trebuie sa aplic aceste dispozitii am o anumita ingrijorare cu privire la dosarele penale pe care le avem in investigatie sau dosarele penale care au fost trimise in instanta. (...) Asumarea adoptarii acestui proiect de ordonanta sau neasumarea, ii revine ministrului Justitiei. Noi am aratat ce probleme vor fi si care vor fi consecintele intrarii in vigoare a codurilor in aceasta forma", a declarat seful DNA, joi seara, intr-o emisiune la postul B1TV.

Mai mult, aceasta a subliniat ca daca nu intervine ordonanta de amanare sau nu intervin alte modificari, de la 1 februarie se vor aplica noile dispozitii din Codul Penal si din Codul de Procedura penala.

"Pe rolul instantelor sunt 14 dosare care in 2014 s-ar putea prescrie, 25 care s-ar putea prescrie in 2015 si in jur de 60 de dosare la urmarire penala", a punctat acestea o parte dintre efecte.

Intrebata daca o solutie eficienta ar fi amanarea intrarii in vigoare a noilor coduri, procurorul sef al DNA a raspuns afirmativ.

"Sigur. Aceasta varianta de amanare a intrarii in vigoare a codurilor pana cand se face un proiect de ordonanta sa fie dezbatut si discutat in regim de urgenta (...) Exista doua variante, ori amanarea codurilor, ori adoptarea acestei Orodnante de urgenta", a declarat Laura Codruta Kovesi.

Societatea civila: Amanati si reparati noile Coduri pana la 1 septembrie!

Vineri dimineata, presedintele Traian Basescu i-a adresat inca o scrisoare premierului Victor Ponta in care i-a cerut acestuia sa faca tot posibilul ca Guvernul sa adopte in aceasta zi Ordonanta de Urgenta prin care noile coduri sa fie modificate in acord cu cerintele magistratilor si specialistilor.

De asemenea, mai multe organizatii ale societatii civile au semnat un apel catre premierul Victor Ponta intitulat "Amanati si reparati noile Coduri pana la 1 septembrie!".

"Inca din toamna anului trecut, ICCJ, DNA, DIICOT si CSM au semnalat oficial articolele din noile Coduri care vor impiedica lupta contra coruptiei, crimei organizate si terorismului, dar si prevederi care pot produce haos in sistemul de justitie. Au propus solutii, consemnate, de altfel, in ultimul Raport MCV. Nu au primit niciun raspuns oficial de la Guvern.

Intrarea in vigoare, maine, a noilor Coduri, neamendate prin Ordonanta de Urgenta, va conduce la distrugerea iremediabila a unor dosare sonore, va compromite grav lupta contra coruptiei, crimei organizate si terorismului, va afecta cooperarea internationala a Romaniei cu SUA si statele UE in materie de investigatii penale si va deteriora imaginea justitiei in ochii publicului din pricina interpretarilor diferite date de instante.

Daca modificarea catorva articole s-a dovedit atat de dificila in ultimele patru luni, cerem guvernului condus de premierul Victor Ponta sa amane intrarea in vigoare a noilor Coduri pana la inceperea anului judiciar, la 1 septembrie. Autoritatile vor gasi astfel ragaz sa identifice cele mai bune solutii in cadrul unor consultari cu CSM, ICCJ, Parchetul General, DIICOT, DNA si partenerii externi ai Romaniei. Cele cateva prevederi pot fi corectate in aceasta sesiune parlamentara - pana la sfarsitul lui iunie - si pot intra in vigoare la 1 septembrie 2014", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com si semnat de Freedom House Romania, Expert Forum, Institutul pentru Politici Publice si Grupul pentru Dialog Social.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Cod penal tortionari genocid, #Muraru cod penal tortionari, #ordonanta amanare cod penal , #justitie