UDMR vrea ca judecatorii si procurorii sa poata sa fie si ei acuzati de abuz in serviciu

Luni, 13 Februarie 2017, ora 17:14
7897 citiri
UDMR vrea ca judecatorii si procurorii sa poata sa fie si ei acuzati de abuz in serviciu
Foto: Facebook / Marton Arpad

UDMR a depus, miercurea trecuta, la Senat un proiect de lege care prevede ca procurorii si judecatorii sa raspunda atat financiar, cat si penal in cazul in care persoanele pe care le condamna castiga la CEDO.

Deputatul Marton Arpad (foto), unul dintre initiatorii proiectului, a declarat pentru PressOne ca in acest moment "Daca cineva a stat degeaba 10 ani in inchisoare, procurorul si judecatorul vinovati nu platesc deloc", dar acest lucru nu este adevarat, spune judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, care considera proiectul "inutil".

Proiectul de lege preia o parte din Directiva europeana 346/2016, insa UDMR vine si cu idei proprii.

De exemplu, initiativa prevede modificarea articolului 542 din Codul de Procedura Penala, astfel incat in cazul in care statul roman a fost condamnat de catre o instanta internationala pentru anumite cauze, "actiunea in regres pentru recuperarea sumei achitate trebuie indreptata impotriva persoanei care a provocat situatia generatoare de daune".

In acest moment articolul 542 prevede ca actiunea "se poate" indrepta asupra magistratului, nu "trebuie" sa se indrepte, cum vrea sa introduca UDMR.

Marton Arpad este nemultumit ca, in ciuda art. 542, statul roman nu a cerut pana acum banii de la magistrati in cazurile in care Romania a fost condamnata la CEDO.

De asemenea, legea modifica si articolul din Codul Penal referitor la abuzul in serviciu, care ar trebui sa se refere si la magistrati, in opinia initiatorilor.

In replica, judecatorul Cristi Danilet a reamintit ca exista cadru legal pentru raspunderea magistratilor.

"Noi avem o legislatie in acest sens de peste 10 ani. Magistratul raspunde pe legea actuala, iar prevederea cu raspunderea materiala pentru erori judiciare in materie penala comise de magistrati exista din 2007. (...)

Eu, in 18 ani de magistratura, nu am intalnit magistrati care sa actioneze cu intentie ca sa comita erori. Or, abuzul in serviciu asta presupune", a declarat judecatorul pentru PressOne.

De asemenea, el a facut trimitere la articolul 283 din noul Cod Penal privind Represiunea nedreapta, care se refera chiar la posibilele abuzuri comise de magistrati.

"Nu orice hotarare gresita a unui magistrat duce la concluzia ca a fost comisa cu intentie. Avem parti care induc in eroare, martori care mint. Acestea nu sunt imputabile judecatorilor si procurorilor.

Iar daca este vorba despre deciziile date de instanta, numarul deciziilor infirmate este undeva la 7%, iar la DNA este 10%. Stam foarte bine: in Europa, numarul deciziilor infirmate este de 25%", a mai declarat judecatorul Cristi Danilet.

Cu toate ca directiva invocata trebuie implementata pana la 1 aprilie 2018, UDMR a cerut dezbatere in procedura de urgenta, la fel ca si Guvernul cand a adoptat controversata Orodonanta de Urgenta 13/2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR proiect lege raspundere magistrati , #justitie