UE arata Romaniei cartonasul rosu. Adio Schengen! - presa internationala

Joi, 19 Iulie 2012, ora 16:20
10615 citiri
UE arata Romaniei cartonasul rosu. Adio Schengen! - presa internationala
Foto: Arhiva

Raportul pe justitie publicat miercuri de Comisia Europeana aduce tara noastra din nou in atentia jurnalistilor straini, care apreciaza ca "UE arata Romaniei cartonasul rosu pentru nivelul scazut al democratiei".

Documentul precizeaza ca masurile adoptate recent de Executivul de la Bucuresti genereaza preocupari serioase privind nerespectarea principiilor fundamentale si ridica "indoieli serioase privind angajamentul fata de respectarea statului de drept sau privind modul in care este inteles statul de drept intr-un sistem democratic pluralist".

Le Monde face un rezumat al mesajul lansat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "pe un ton neobisnuit de viguros", catre guvernul de centru-stanga al premierului Victor Ponta.

"Evenimente extraordinare au zguduit recent Romania, dar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa inteleaga ca toate tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa respecte statul de drept si independenta justitiei. Pentru ca principiile de baza ale democratiei, nu pot fi incalcate din cauza certurilor politice", a declarat Barroso.

Cu un asemenea bilant, Romania va rata, fara indoiala, unul dintre principalele sale obiective - fortarea intrarii in Spatiul Schengen, comenteaza jurnalistii francezi.

La Croix scrie, intr-un material titrat "UE a dat o lectie de democratie Romaniei" ca tara noastra incearca in acest moment sa obtina sustinere, in special la Paris si Lisabona, dar Olanda, principalul oponent fata de extinderea Schengen, si-a consolidat motivele pentru care se opune aderarii Romaniei si a Bulgariei, idei preluate si de Les Echos.

Pe de alta parte, La Tribune comenteaza efectele economice ale crizei din Romania, apreciind ca "economia devine victima colaterala a derapajelor politice".

Subiectul este reluat si de Wall Street Journal, care mentioneaza ca oficialii europeni au emis critici severe la adresa Guvernului Romaniei - una dintre cele mai noi si mai sarace tari membre - subliniind ca masinatiile politice au subminat democratia tanara a tarii.

Si spaniolii de la El Mundo scriu un material despre situatia politica din tara noastra, pe care-l titreaza "Uniunea Europeana arata Romaniei cartonasul rosu pentru nivelul scazut al democratiei".

"Romania este membra a UE, insa sistemul democratic si judiciar continua sa prezinte anumite slabiciuni, slabiciuni care ar putea fi remediate prin aplicarea efectiva a legilor comunitare. Aceasta este concluzia raportului adoptat de comisia Europeana ce evalueaza progresele inregistrate de aceasta tara de la intrarea sa in UE in domenii cum ar fi independenta justitiei si a luptei impotriva coruptiei", noteaza Javier G. Gallego, corespondent al El Mundo la Bruxelles.

"Romania aluneca spre despotism", titreaza The Telegraph, intr-un material ilustrat cu poza fostului dictator, Nicolae Ceausescu.

The Telegraph: Romania aluneca spre despotism

"Romania e la marginea Europei - politic si geografic. Calatoreste spre vest si esti pe un teritoriu mai mult sau mai putin democratic. Mergi insa spre est si nu vei gasi prea multe locuri unde guvernele se schimba pasnic in urma alegerilor", noteaza cei de la The Telegraph.

Reuters si Associated Press - citate de ABC News - scriu ca, in timp ce Bulgariei i s-a fixat un termen de un an si jumatate, pana la sfarsitul lui 2013, pentru a-si pune in aplicare reformele, Romania a fost plasata sub supraveghere intensa, cu o lista precisa de cerinte a caror punere in aplicare va fi evaluata de oficialii europeni de la Bruxelles in luna decembrie.

Euractiv, pe de alta parte, remarca limbaj fara precedent folosit de oficialii europeni in raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul MCV, iar jurnalistii precizeaza ca, daca nu este respectata Constitutia tarii, Romania ar putea pierde dreptul de vot in Consiliul Europei.

De asemenea, European Voice precizeaza ca oficialii de la Bruxelles au transmis, prin raportul pe justitie, cel mai puternic avertisment adresat vreodata unui stat membru UE, potrivit caruia acesta pune in pericol statul de drept si valorile democratice.

Intr-o analiza publicata de Eu Observer se atrage atentia ca declaratiile dure venite din partea lui Barroso tradeaza faptul ca Bruxelles-ul are putine capacitati de constrangere in acest domeniu. Mai mult, un comisar european a recunoscut ca a fost "socat" de atitudinea aroganta a politicienilor romani atunci cand acestia le-au explicat oficialilor UE rolul Curtii Constitutionale a tarii.

Conform publicatiei, comisarul Viviane Reding a mentionat, miercuri, posibilitatea suspendarii dreptului de vot al Romaniei in Comisia Europeana.

Exista totusi si alte instrumente, in afara de suspendarea dreptului de vot, pe care Bruxelles-ul le poate folosi impotriva statelor recalcitrante, sustine Lydia Gall, cercetator pentru Europa de Est si Balcani la Human Rights Watch, intr-o scrisoare publicata pe Financial Times.

Gall a explicat ca oficialii din Comisie pot initia proceduri de infringement impotriva statelor care incalca legile UE, inclusiv Carta Drepturilor Fundamentale, Parlamentul European poate cere o explicatie oficiala in legatura cu comportamentul unui stat membru, iar Consiliul European poate examina practicile unui stat membru in grupurile de lucru privind drepturile fundamentale si justitie, precum si in intalnirile ministrilor.

Lydia Gall a accentuat ca principalul impediment este vointa politica.

Si New York Times scrie despre tonul dur al oficialilor de la Bruxelles, precizand ca diplomatii europeni isi amintesc cu greu ocazii similare, in care Comisia sa indrazneasca sa critice atat de dur un stat membru, desi Barroso are sustinerea ferma a catorva capitale, inclusiv Berlinul.

In materialul titrat "Europa, instabila in centru si mai suferinda pe margini" se mai arata ca, pe langa problemele legate de criza economica de pe continentul european, membrii mai noi au contribuit la agravarea problemelor. Premierul Ponta este acuzat ca a subminat statul de drept si principiile de baza ale democratiei.

Heather Grabbe, directorul Open Society Institute din Bruxelles, sustinut de miliardarul filantrop George Soros, a salutat limbajul dur al Comisiei, dar a afirmat ca Uniunea Europeana are nevoie de cai mai bune decat exercitarea de presiuni pentru a se asigura ca toti membrii sai respecta normele, mai scrie NYT.

La randul sau, BBC precizeaza ca raportul Comisiei Europene a fost negativ, intrucat Romania nu a reusit sa eradicheze coruptia si influenta politica in institutiile statului.

Raportul pe justitie si avertismentele transmise Romaniei si Bulgariei sunt prezentate si de Washington Post, Huffington Post si Irish Times, in timp ce agentia Xinhua avertizeaza ca Romania nu isi va mai indeplini obiectivul de a adera la Schengen.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#raport justitie Romania reactii, #presa internationala MCV, #lectie democratie Ue Romania, #UE Romania amanare Schengen , #justitie
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Acestea sunt urmările odiosului guvern! Panta lui crin!