Votul in diaspora: DNA cere urmarirea penala a lui Titus Corlatean

Luni, 16 Mai 2016, ora 10:42
20191 citiri
Votul in diaspora: DNA cere urmarirea penala a lui Titus Corlatean
Foto: Facebook/Sanda Veber

La mai bine de un an jumatate de la alegerile prezidentiale, atunci cand romanii din strainatate nu au putut sa voteze, procurorii DNA fac progrese cu dosarul pe care-l au in lucru. Daca pana acum erau vizate doar faptele, procurorii vor sa-l puna sub urmarire penala pe Titus Corlatean, ministru de Externe in timpul primului tur al alegerilor prezidentiale din 2014.

In acest sens, procurorii DNA cer Senatului sa incuviinteze urmarirea penala a senatorului Titus Corlatean. De altfel, cererea a ajuns deja la camera superioara a Parlamentului, iar senatorii urmeaza fie sa incuviinteze, fie sa respinga cererea DNA.

Potrivit unui comunicat DNA, Titus Corlatean este acuzat de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale, potrivit unui comunicat DNA.

Contactat de Stiripesurse.ro, fostul ministru Titus Corlatean s-a aratat surprins de cererea DNA, insa nu a vrut sa comenteze mai multe. "Nu ma asteptam. Nu comentez", a spus Corlatean.

Procurorii il acuza ca a fraudat organizarea alegerilor ca sa castige Ponta presedintia

Procurorii DNA il acuza pe Titus Corlatean (PSD) ca ar fi organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, astfel incat candidatul social-democratilor la alegerile prezidentiale, Victor Ponta, sa fie ajutat sa castige.

Folosul necuvenit obtinut de Corlatean pentru Victor Ponta, explica procurorii, a

constat in "limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate".

Cum preferatul votantilor din diaspora era Klaus Iohannis, contracandidatul lui Ponta, limitarea accesului la vot in sectiile din afara s-a tradus printr-un procentaj mai mare, la nivel general, pentru candidatul PSD.

A fost incalcat dreptul de vot al cetatenilor

Pe de alta parte, prin aceste actiuni a fost vatamat dreptul de vot al cetatenilor romani care locuiesc in strainatate, spun procurorii anticoruptie, care precizeaza ca multi au renuntat sa mai voteze.

Astfel, Corlatean e acuzat ca "a cauzat si o vatamare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe", interese care constau in buna functionare a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate.

Initial, dosarul penal cu privire la votul din diaspora a fost deschis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), iar ulterior, pe 4 decembrie 2014, a fost preluat de DNA.

Ancheta votului in diaspora: DNA a preluat dosarul de la Parchetul General

Singurul oficial de rang inalt audiat pana acum in dosar a fost Titus Corlatean, fostul ministru de Externe din perioada respectiva, care a demisionat intre cele doua tururi de scrutin.

Titus Corlatean, audiat patru ore la DNA: Ce a spus la iesire despre dosar (Video)

Alegerile prezidentiale din 2014 au marcat o mobilizare fara precedent din partea societatii civile. Imaginile cu romanii care stateau ore in sir la cozi kilometrice pentru a vota au avut un puternic impact si in tara, unde au fost organizate ample miscari de strada in timpul carora s-a cerut respectarea dreptului constitutional la vot.

Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din diaspora, tinuti la coada - se cere demisia lui Corlatean

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Titus Corlatean vot diaspora , #justitie