Comisia de la Venetia a anuntat cand va adopta doua opinii privind Romania

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 07:57
3130 citiri
Comisia de la Venetia a anuntat cand va adopta doua opinii privind Romania

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, mai cunoscuta sub numele Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional), are, in ce priveste Romania, pe ordinea de zi a sedintei plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala, anunta un comunicat al Consiliului Europei.

Se asteapta de asemenea ca plenul Comisiei sa aprobe opinia preliminara publicata in luna iulie cu privire la proiectele de amendamente la trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, si anume legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Expertii Comisiei vor avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru amendarea legilor justitiei, mai precizeaza comunicatul citat.

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis partial, vineri, sesizarile transmise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, de PNL si USR, precum si de presedintele Klaus Iohannis, in legatura cu proiectul legii pentru modificarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii privind organizarea judiciara.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului solicita coalitiei majoritare reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia si subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta "un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO".

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca, in principiu, luni dimineata, la ora 09:00, este programata o sedinta de Guvern pentru adoptarea unei ordonante de urgenta pe legile Justitiei.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: AGERPRES