Comisia de la Venetia desfiinteaza Legile Justitiei: Afecteaza independenta magistratilor

Vineri, 13 Iulie 2018, ora 16:53
37558 citiri
Comisia de la Venetia desfiinteaza Legile Justitiei: Afecteaza independenta magistratilor
Foto: Ministerul Justitiei

Comisia de la Venetia a publicat, vineri, un punct de vedere transant, care desfiinteaza modificarile pe care PSD-ALDE le-a adus Legilor Justitiei si prin care, spune forul european, este subminata independenta judecatorilor si procurorilor romani si increderea publicului in sistemul judiciar.

Astfel, Comisia cere puterii politice de la Bucuresti sa nu puna in aplicare aceste modificari, mai ales cele privind numirea si revocarea procurorilor-sef.

Opinia preliminara tine cont de "climatul politic tensionat" si de presiunile si intimidarile magistratilor, mai ales din partea politicienilor de nivel inalt, coordonate inclusiv prin campanii media, se arata intr-un document remis Ziare.com.

Comisia de la Venetia face o serie de recomandari, printre care mentinerea rolului presedintelui Romaniei si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt.

Potrivit expertilor Comisiei, ministrul Justitiei nu ar trebui sa aiba mai multa putere in aceasta procedura decat seful statului sau al CSM.

Iata recomandarile Comisiei de la Venetia:

- Reconsiderarea sistemului de numire/revocare a procurorilor-sef, mentinand rolul detinut de CSM si presedinte, capabil sa balanseze influenta Ministrului Justitiei.

- Anularea restrictiei impuse magistratilor privind libertatea de exprimare.

- Reconsiderarea infiintarii Sectiei speciale pentru anchetarea magistratilor.

- Sa elimine sau sa clarifice prevederile care permit procurorilor superiori sa invalideze solutiile dispuse de procurori pe motiv ca nu sunt intemeiate.

- Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistratilor.

Reamintim ca aceasta opinie preliminara a Comisiei de la Venetia vine in contextul in care Tudorel Toader, ministrul Justitiei, s-a pozitionat in centrul procesului decizional in ceea ce priveste propunerea pentru sefia DNA, renuntand chiar si la comisia consultativa din procedura adoptata in 2012 de fostul ministru Mona Pivniceru.

Raportul final al forului european este asteptat in 19 octombrie, iar Consiliul Europei a cerut CCR sa nu isi faca publica decizia privind Codurile, decat dupa ce Comisia de la Venetia isi va fi facut cunoscut punctul de vedere.

Codul de Procedura Penala si Codul Penal au fost adoptate de Parlament in ultima luna si apoi contestate la Curtea Constitutionala, motiv pentru care modificarile sustinute de PSD-ALDE-UDMR vor intra in vigoare cu intarziere.

Cu totul alta ar fi situatia daca Guvernul Dancila s-ar implica direct, folosind controversatul instrument numit ordonanta de urgenta, mai ales ca are deja creat cadrul legal la Parlament, care la ora actuala este in standby, adica in sesiune extraordinara dar neavand nimic in program.

Modificarile facute la Codurile Penale prin ordonanta de urgenta ar intra in vigoare imediat, odata cu publicarea in Monitorul Oficial, iar acest scenariu a fost confirmat ca posibilitate de Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor si presedintele comisiei speciale care a lucrat la modificarea Codurilor penale.

Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română salută deciziile recente luate de importante instituţii ale statului român, legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor reale, deosebit de periculoase la adresa...
#Comisia de la Venetia Coduri , #justitie
  1. Un partid de extremă dreapta aflat la guvernare în Olanda vrea să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen terestru. Când se ia decizia
  2. Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
  3. Scăpați de Bashar al-Assad, rebelii sirieni au vandalizat și incendiat mormântul tatălui său, Hafez VIDEO/FOTO
  4. Blocul Național Sindical, scrisoare deschisă către clasa politică: ”Încrederea în capacitatea clasei politice de a guverna responsabil şi echitabil s-a erodat”
  5. Putin le cere rușilor să nu mai călătorească în SUA, Canada și UE pentru a nu fi "vânați": ”Călătoriile sunt pline de riscuri serioase”
  6. Procurorii cer 18 luni de închisoare cu executare pentru un olandez care a bătut suporteri israelieni
  7. Trump l-a ironizat pe premierul Canadei. Ce funcție i-a atribuit lui Justin Trudeau
  8. Cum a contribuit Ucraina la umilirea Rusiei prin înlăturarea lui Bashar al-Assad. Ajutorul dat rebelilor sirieni
  9. Se întoarce Moș Gerilă? Un deputat rus a propus ca Moș Crăciun să fie trecut pe lista agenților străini, pentru că este promovat în țări neprietenoase
  10. Fairway lansează servicii de producție 3D pentru DOOH, aducând publicitatea anamorfică mai aproape de brandurile din România