Comisia Europeana cere ca parlamentarii si ministrii sa nu foloseasca imunitatea ca scut cand sunt anchetati

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 15:48
4654 citiri
Comisia Europeana cere ca parlamentarii si ministrii sa nu foloseasca imunitatea ca scut cand sunt anchetati
Foto: Arhiva/Ziare.com

Comisia Europeana arata, in Raportul MCV, ca sunt necesare eforturi suplimentare cu privire la adoptarea unor criterii obiective pentru ridicarea imunitatii parlamentarilor, precizand ca Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului.

Comisia Europeana a publicat, miercuri, Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Una dintre recomandarile prezentate in document se refera la adoptarea unor criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor de ridicare a imunitatii parlamentarilor "pentru a se asigura faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie".

De asemenea, potrivit sursei citate, "Guvernul ar putea avea in vedere modificarea legii pentru a limita imunitatea ministrilor la perioada mandatului. Parlamentul ar trebui sa instituie un sistem de raportare periodica referitoare la deciziile adoptate de camerele sale cu privire la solicitarile de ridicare a imunitatii si ar putea organiza o dezbatere publica astfel incat Consiliul Superior al Magistraturii si societatea civila sa poata reactiona".

"Trei cereri recente de ridicare a imunitatii unor parlamentari au fost respinse. In incercarea de a imbunatati transparenta, Camera Deputatilor a inceput sa faca publice, inainte de votul in plen, argumentele Comisiei juridice in favoarea respingerii sau a aprobarii acestor cereri. In doua cazuri, argumentul in favoarea respingerii invocat de Comisia juridica a fost ca faptele nu au niciun temei juridic - cu toate ca partidele de opozitie au contestat acest lucru pe motiv ca numai judecatorii pot evalua daca o persoana a comis o infractiune.

Comisia saluta faptul ca se ia in considerare nevoia unei mai mari transparente cu privire la actiunile intreprinse in urma cererilor formulate de organele de urmarire penala, dar considera ca sunt necesare eforturi suplimentare cu privire la recomandarea 10. Ea isi reitereaza recomandarea de a solicita asistenta Comisiei de la Venetia si GRECO, care sunt in masura sa ofere o expertiza valoroasa referitoare la practicile in acest domeniu", se arata in Raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicat miercuri.

Conform sursei citate, in raportul din ianuarie, Comisia a precizat ca slabirea eficacitatii Directiei Nationale Anticoruptie ar constitui un pas inapoi.

Mai mult, conform sursei citate, Directia Nationala Anticoruptie trebuie sa fie in masura sa isi desfasoare activitatile cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie.

"In rapoartele anterioare, faptul ca Directia Nationala Anticoruptie a continuat sa inregistreze rezultate in ciuda faptului ca s-a confruntat cu o presiune puternica a fost mentionat drept un semn de sustenabilitate. Din acest motiv, Comisia nu a facut decat o singura recomandare in cadrul obiectivului de referinta nr. 3. In cazul aparitiei unor presiuni cu efecte negative asupra luptei impotriva coruptiei, Comisia s-ar putea vedea obligata sa reevalueze aceasta concluzie", se arata in Raportul MCV.

In cadrul documentului citat se precizeaza ca, dat fiind ca punerea in aplicare a strategiei anticoruptie a fost lansata la nivel tehnic, in prezent, aceasta are nevoie de o sustinere politica vizibila din partea Guvernului si a autoritatilor locale pentru a se inregistra progrese, astfel cum s-a intamplat in cazul punerii in aplicare a strategiei initiale, cand s-au depus eforturi in vederea raspandirii bunelor practici si a incurajarii organismelor publice sa aloce resurse si sa acorde atentie activitatii de combatere a coruptiei.

"Ministrii responsabili de administratia publica centrala si ministrii din sectoarele cheie, cum ar fi Educatia sau Sanatatea, ar putea juca un rol deosebit de important. In iunie, ministrul Justitiei a invitat cele doua camere ale Parlamentului sa semneze o declaratie comuna de sprijinire a Strategiei Nationale Anticoruptie 2016-2020. Acest lucru nu a avut inca loc. In general, prevenirea coruptiei ar trebui sa devina o prioritate politica, in special prin luarea masurilor necesare pentru a sprijini pe deplin punerea in aplicare a Strategiei Nationale Anticoruptie la nivel central si local, asigurarea stabilitatii cadrului juridic relevant, precum si mentinerea rezultatelor pozitive obtinute de organele de urmarire penala", conform raportului MCV.

Citeste mai multe despre raportul MCV dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Comisia Europeana MCV imunitate parlamentari ministri, #Comisia Europeana lauda DNA coruptie , #justitie