Comisia Europeana: Noile coduri trebuie sa continue reforma justitiei

Marti, 24 Martie 2009, ora 19:03
1533 citiri
Comisia Europeana: Noile coduri trebuie sa continue reforma justitiei

Comisia Europeana considera ca Romania trebuie sa-si asume responsabilitatile, asigurandu-se ca prin adoptarea noilor coduri va continua reforma justitiei in concordanta cu angajamentele asumate odata cu aderarea la UE.

Declaratia, facuta marti, ii apartine lui Mark Gray (foto), purtator de cuvant al CE. Intrebat daca executivul european este ingrijorat de reducerea pedepselor si a termenelor de prescriere pentru unele fapte de coruptie, potrivit ultimei versiuni a codurilor, Gray a raspuns ca CE va urmari atent evolutiile, dar ca nu va comenta in acest moment asupra lor.

Pe de alta parte, Comisia Europeana nu a dat niciun termen limita privind adoptarea codurilor penal, civil si de procedura penala si civila, insistand ca acestea sa continue reforma justitiei, conform angajamentului asumat de Romania la data aderarii.

"In ceea ce priveste cele patru coduri, penal, civil si de procedura penala si civila, in ultimul nostru raport, Comisia a subliniat ca trebuie realizata o analiza a impactului codurilor si un proces de consultare care sa aiba sens. Este important ca noile coduri sa fie discutate in detaliu in cadrul societatii si in randul celor care practica legea. Comisia nu a dat niciun termen limita Romaniei pentru adoptarea celor patru coduri", a spus Gray.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, declarase in februarie, dupa intalnirea de la Cotroceni pe tema raportului de etapa al CE privitor la reforma justitiei din Romania, ca ministerul pe care il conduce va trimite Guvernului proiectele de Coduri, urmand ca Guvernul sa le promoveze ca proiecte de legi in Parlament, sub sanctiunea asumarii raspunderii, in cazul in care "dezbaterile parlamentare esueaza".

Parlamentul trebuie sa adopte proiectele de coduri pana pe 15 mai, a mai declarat ministrul justitiei, cu precizarea ca esecul dezbaterilor parlamentare presupune asumarea raspunderii Guvernului. "Astfel, pana la raportul din vara, vom avea Codurile adoptate", a conchis Catalin Predoiu.

Intalnirea de la Cotroceni, din 17 februarie, a consemnat un consens al politicienilor si responsabililor din Justitie ca toate punctele din raportul tehnic al Comisiei Europene pe justitie sa fie rezolvate, astfel ca, pana in mai, Codurile sa fie adoptate, iar dosarele politicienilor sa nu mai fie oprite in Legislativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Germania va fi dată în judecată de Comisia Europeană, pentru că a impus plata unei "taxe de neutralitate"
Comisia Europeană ar urma să dea în judecată Germania pentru că a perceput vecinilor săi o taxă suplimentară pentru cumpărarea de gaze din depozitele sale, considerând că a încălcat...
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
#Mark Gray, #Comisia Europeana, #reforma Justitiei, #codul penal, #civil, #procedura penala, #civila, #termen limita , #justitie