Comisia Europeana: Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe modificarea Legilor Justitiei. Urmatorul raport, peste un an

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:33
3676 citiri
Comisia Europeana: Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe modificarea Legilor Justitiei. Urmatorul raport, peste un an
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana invita Romania sa indeplineasca toate recomandarile si anunta ca, spre sfarsitul lui 2018, va publica un nou raport de evaluare, atragand atentia ca in cazul unor presiuni cu efecte negative asupra luptei anticoruptie CE si-ar putea reevalua concluziile, se arata la finalul raportului MCV facut public miercuri.

"Comisia invita Romania sa puna in aplicare actiunile necesare si sa indeplineasca toate recomandarile si, catre sfarsitul anului 2018, va publica un nou raport privind progresele inregistrate", este concluzia raportului.

In ceea ce priveste numirea procurorilor de rang inalt, raportul mentine recomandarea din luna ianuarie, ca Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia.

"Punerea in aplicare a acestei recomandari va trebui, de asemenea, sa asigure garantii corespunzatoare in ceea ce priveste transparenta, independenta si sistemul de control si echilibru al puterilor in stat, chiar daca decizia finala ar apartine in continuare nivelului politic", subliniaza documentul.

Referitor la Codurile de conduita, CE remarca faptul ca Parlamentul a adoptat un cod de conduita la 11 octombrie 2017, care include o dispozitie generala cu privire la respectarea separarii puterilor, fara a da insa curs recomandarii Comisiei de a face trimitere in mod specific la independenta sistemului judiciar.

"Prin urmare, urmatorul pas va fi de a vedea modul in care codul are un efect practic in ceea ce priveste definirea actiunilor care ar depasi limitele stabilite de acesta si a masurilor care se iau in cazul in care aceste limite sunt depasite", se arata in raport, care adauga ca "ar fi de asteptat ca, ori de cate ori Consiliul Superior al Magistraturii condamna declaratiile unui parlamentar care critica un magistrat sau sistemul judiciar, sa existe o actiune subsecventa clara in cadrul Parlamentului pentru a evalua daca a fost incalcat codul".

In legatura cu reforma sistemului judiciar, documentul mentioneaza ca "recomandarii de a incheia faza actuala a reformei Codului penal si a Codului de procedura penala ale Romaniei nu i s-a dat curs inca" si ca "Parlamentul nu a adoptat pana in prezent niciunul dintre proiectele de modificari propuse de Guvern in 2016, care fusesera rezultatul unor ample consultari cu sistemul judiciar".

Cu privire la transparenta si predictibilitatea procesului legislativ pentru legislatia privind reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei, CE afirma ca "Parlamentul a adoptat mai multe masuri si modificari cu privire la care nu s-au organizat consultari sau dezbateri publice sau oportunitatea de a contribui la acestea a fost redusa".

Documentul CE apreciaza si ca CSM "ar trebui sa continue sa isi consolideze activitatea de aparare a reputatiei magistraturii in mod coerent si eficient si sa contribuie la un dialog constructiv si transparent cu Guvernul si Parlamentul", precum si ca "ar trebui sa promoveze, de asemenea, consolidarea in continuare a cooperarii dintre institutiile judiciare cu privire la principalele chestiuni nesolutionate, inclusiv functionarea Inspectiei Judiciare".

In general, Comisia noteaza ca au existat evolutii pozitive, dar ca "situatia politica si propunerile legislative care risca sa aiba un impact negativ asupra reformei au incetinit realizarea de progrese".

In privinta combaterii coruptiei la nivel inalt, raoortul remarca faptul ca trei cereri de ridicare a imunitatii unor parlamentari au fost respinse recent, adaugand ca, in general, o evaluare pozitiva a progreselor realizate in cadrul obiectivului de referinta nr. 3 se bazeaza pe o Directie Nationala Anticoruptie independenta, care sa fie in masura sa isi desfasoare activitatile cu toate instrumentele pe care le are la dispozitie si sa continue sa inregistreze rezultate.

"In cazul aparitiei unor presiuni cu efecte negative asupra luptei impotriva coruptiei, Comisia s-ar putea vedea obligata sa reevalueze aceasta concluzie", avertizeaza CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#raport MCV recomandari Romania, #raport MCV 2018 , #justitie