Comisia Iordache a adoptat si ultimele doua legi ale Justitiei. Maine vor ajunge la Senat pentru votul final

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 21:45
3823 citiri
Comisia Iordache a adoptat si ultimele doua legi ale Justitiei. Maine vor ajunge la Senat pentru votul final
Foto: site PSD (Arhiva)

Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei a adoptat marti un raport de admitere a legii 304/2004 privind organizarea judiciara, urmand ca actul normativ sa intre miercuri in dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Raportul a trecut cu 12 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva". Deputatul USR Stelian Ion a pus in timpul lucrarilor melodia "Requiem" de Mozart, dar si "Nu ne-am nascut in locul potrivit", cantata de Guess Who.

Singurele modificari semnificative aduse legii privind organizarea judiciara fata de forma adoptata de Camera Deputatilor au fost in ceea ce priveste sectia speciala pentru investigarea magistratilor.

Astfel, comisia speciala a decis ca sectia speciala sa fie condusa de un procuror-sef numit de presedintele Romaniei, la fel ca DNA sau DIICOT.

De asemenea, comisia a adoptat un amendament prin care acorda puteri sporite nou infiintatei sectii de investigare a magistratilor, astfel incat aceasta structura va putea sa cerceteze toate infractiunile savarsite de procurori si judecatori.

"In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii", se arata in amendamentul adoptat de comisia speciala.

In varianta votata de Camera Deputatilor, sectia speciala avea competenta de a investiga doar unele infractiuni savarsite de magistrati, nu toate infractiunile, asa cum a decis comisia speciala.

O alta noutate introdusa de comisie a fost prevederea ca sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care alaturi magistrati sunt cercetate si alte persoane.

Comisia a mai decis ca sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie sa fie condusa de un procuror sef sectie, ajutat de un procuror-sef adjunct, iar ambii sa fie numiti in functie de plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, conflictele de competenta aparute intre sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie ar urma sa fie solutionate de catre procurorul general al Romaniei.

UPDATE 21:45 A fost adoptata si Legea privind functionarea CSM

Comisia Iordache a adoptat si Legea privind functionarea CSM, cu 12 voturi "pentru" si 2 voturi "impotriva". Dezbaterile din comisie au durat putin peste o ora.

Comisia nu a adus modificari semnificative fata de forma adoptata de Camera Deputatilor.

Desi PSD a anuntat in repetate randuri ca intentioneaza transformarea Inspectiei Judiciare intr-o institutie independenta, aceasta a ramas in continuare in subordinea CSM, asa cum prevede legea in vigoare.

Ambele acte normative urmeaza sa intre miercuri pe ordinea de zi a Senatului, in calitate de for decizional, pentru dezbatere si vot final, dupa ce saptamana trecuta au fost adoptate de Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sectie speciala investigatii magistrati, #legile Justitiei sectie investigatii magistrati , #justitie