Comisia Iordache a terminat si a doua lege. Cand incepe activitatea Sectia de investigare a magistratilor

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 11:45
8803 citiri
Comisia Iordache a terminat si a doua lege. Cand incepe activitatea Sectia de investigare a magistratilor

Comisia Iordache a adoptat luni, cu 14 voturi "pentru" si 5 voturi "impotriva", un raport de admitere pentru legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Parlamentarii PSD-ALDE si UDMR au votat favorabil, iar cei ai PNL si USR au votat impotriva Raportului.

Urmeaza ca actul normativ sa fie inaintat plenului Camerei Deputatilor.

Infiintarea unei Sectii speciale pentru investigarea procurorilor si judecatorilor, inasprirea conditiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT si obligativitatea ca procurorul-sef al DNA sa obtina avizul CSM daca vrea sa infiinteze servicii teritoriale - acestea sunt cele mai importante modificari aduse de comisie legii privind organizarea judiciara.

Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, care va investiga magistratii, isi va incepe activitatea la 6 luni de la intrarea in vigoare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara, a mai decis azi Comisia Iordache.

"Sectia de Investigare a unor infractiuni din justitie incepe sa functioneze in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

(2) Cauzele de competenta Sectiei inregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior datei prevazute la alin. (1) se solutioneaza de catre aceste parchete", arata articolul votat de Comisie.

Amintim ca, joi, Comisia Iordache a decis prin vot infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General, care sa investigheze magistratii.

Se taie astfel din competentele DNA, care pana acum ancheta infractiunile de coruptie savarsite de procurori si judecatori.

Noua institutie se va numi Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie, iar infiintarea sa este prevazuta intr-un amendament propus de senatorul PSD Serban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care este azi dezbatuta de comisia speciala.

"In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul Penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a intractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari", prevede amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, in ciuda opozitiei PNL si USR.

Tot joi, comisia Iordache a votat conditii mai dure pentru procurorii care vor sa lucreze la DNA. In plus, daca Directia va dori sa isi deschida noi birouri teritoriale, va avea nevoie de avizul CSM.

Comisia parlamentara speciala pentru Legile Justitiei, condusa de social-democratul Florin Iordache, a reluat luni dezbaterile asupra Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Citeste si:
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
MAE solicită clarificări din partea autorităților britanice în privința controalelor de frontieră care ar viza cu precădere românii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a solicitat, joi, 16 septembrie, prin Ambasada României la Londra, clarificări privind statisticile conform cărora controalele autorităţilor de frontieră...
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Orban, despre Alina Gorghiu: „Era atât de fericită că au pierdut oameni de valoare ai PNL și că au ajuns în funcție oameni cu moralitate dubioasă”
Președintele PNL Ludovic Orban a criticat joi, 16 septembrie, mai mulți membri din tabăra lui Florin Cîțu, printre care și vicepreședintele Senatului Alina Gorghiu, care ar fi ocupat...
Sursa: Ziare.com