Ziare.com

Comisia Iordache: PSD si ALDE au venit cu amendamente care vizeaza direct presa. Fara catuse si "penali"

Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 21:30

   

Comisia Iordache: PSD si ALDE au venit cu amendamente care vizeaza direct presa. Fara catuse si "penali"
Comisia speciala pentru Legile Justitiei se va reuni, joi, pentru a incepe dezbaterile privind modificarea Codului Penal si de Procedura Penala.

Scopul este transpunerea Directivei PE referitoare la prezumtia de nevinovatie, unele amendamente vizand direct presa si comunicarea publica.

Astfel, aceasta Directiva prevede ca statele membre "se asigura" ca persoanele suspectate si acuzate "beneficiaza" de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii.

Directiva se aplica "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in toate fazele procedurilor penale, din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni pana cand hotararea prin care se stabileste ca persoana respectiva a comis infractiunea in cauza ramane definitiva".

In acest sens, PSD si ALDE au propus introducerea unui articol care interzice efectiv orice "comunicare publica" referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecarii cauzei in procedura de camera preliminară, incalcarea acestei "obligatii" fiind considerata infractiune.

Textul amendamentului propus de PSD si ALDE la Codul de Procedura Penala are urmatorul continut:

"In cursul urmaririi penale și al judecarii cauzei în procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri.

Incalcarea acestei obligații reprezinta infracțiune si se pedepseste, potrivit legii penale".

Alt articol propus de PSD si ALDE prevede ca "in cursul procesului penal este interzisa prezentarea publica a persoanelor suspectate de savarsirea unor infracțiuni purtand catuse sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalitati de natura a induce in percepția publica ca acestea ar fi vinovate de savarsirea unor infracțiuni".

Tot PSD si ALDE propun ca audierea unei persoane sa nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Pe de alta parte, UDMR propune un articol care prevede ca "inainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca si cum acestea ar fi fost condamnate".

Dupa dezbaterile privind transpunerea Directivei, comisia speciala va incepe discutiile in ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, in sensul de a se decide daca se merge pe ideea stabilirii unui prag pentru abuz in serviciu sau pe redefinirea infractiunii.

Citeste si
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 7023 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Asaaa... baieti. Vomitati tot. Nu mai are rost sa va abtineti.

Acum totul este clar.
Dumnezeu sa va protejeze, ca jandarmii tovarasei dan nu cred ca vor reusi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor