Cât l-a costat lăcomia pe un medic nemulțumit de „cinstea” unei paciente: „Ce faci, mă iei în râs? Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus”

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 03:05
15484 citiri
Cât l-a costat lăcomia pe un medic nemulțumit de „cinstea” unei paciente: „Ce faci, mă iei în râs? Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus”

Un medic ORL-ist de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” din București a fost condamnat în primă instanță la doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și instigare la dare de mită. Sentința dezvăluie că medicul a ajuns să aibă probleme penale pentru că nu a fost mulțumit de suma oferită de o pacientă.

Tribunalul București a emis o primă sentință într-un dosar penal în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la dare de mită un medic ORL-ist de la Spitalul Militar „Carol Davila” din Capitală. Dosarul penal a fost deschis în noiembrie 2018, când medicul a fost denunțat de soțul unei paciente internate pentru o deviație de sept.

În denunț, bărbatul a declarat că în dimineața zilei de 27 noiembrie 2018, în jurul orei 6.00, a mers cu soția sa la Spitalul Militar, unde femeia era programată pentru o operație. După ce situația i-a fost prezentată unei asistente, femeia a fost preluată și condusă în salon, iar bărbatul a plecat la serviciu.

În jurul orei 9.00, bărbatul a fost sunat de soția sa, care i-a spus că a vrut să-i dea medicului curant suma de 200 lei, dar acesta a refuzat-o, spunându-i: „Ce faci, mă iei în râs?”.

„Văzând refuzul medicului de a primi doar atât, soția sa i-a spus medicului că își va suna soțul să îi mai aducă bani, fără a preciza o anumită sumă, medicul fiind de acord și spunându-i ca soțul său să îl caute direct la cabinet”, se arată în rechizitoriu.

A fost momentul în care cei doi soți au hotărât să îl denunțe pe medic. Ofițerii DGA i-au pus bărbatului la dispoziție tehnică de înregistrare și bani și l-au trimis la spital pentru a-l „omeni” pe medic.

„Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus!”

Pacienta avea să declare în cursul anchetei și în timpul procesului coșmarul prin care a trecut. Astfel, femeia a declarat că în dimineața zilei de 27.11.2018, în timp ce completa formularele în vederea internării, medicul s-a aplecat la urechea sa și i-a spus să pregătească „ceva și pentru anestezist”, „iar mie să-mi dai când crezi tu”. Femeia a mai declarat că după ce a terminat de completat formularele, în timp ce se îndrepta spre salon, la un moment dat, a venit lângă ea medicul, care a întrebat-o „și pentru mine”?

În acel moment, susține femeia, a mers în salon, a luat din portofel o bancnotă de 200 de lei, apoi a luat și o pungă cu diverse medicamente și a revenit pe coridor. Femeia a declarat că i-a dat medicului bancnota de 200 de lei, iar medicul s-a uitat la ei și i-a restituit aruncându-i în pungă spunându-i: „Ce, îți bați joc de mine? Pentru ăștia nici nu urc de la cabinet până sus!”.

„Nu se face așa, trebuie să lași loc de bună ziua”

Femeia a mai declarat că după ce i-a restituit banii, medicul s-a îndepărtat de ea și i-a spus că nu mai au ce discuta, să se pregătească de operație adoptând o atitudine recalcitrantă și indiferentă. Martora s-a scuzat și i-a spus că va îl va căuta soțul ei, lăsând să se înțeleagă că el îi va da mai mulți bani.

Femeia a mai declarat că a intrat în salon și le-a povestit pacientelor care se aflau în aceeași rezervă ce i-a spus medicul, una dintre paciente spunându-i că l-a auzit pe medic când i-a cerut bani.

La scurt timp, în salon a venit o asistentă care a invitat-o pe femeie în sala de operație. A intrat în sala de consult anestezic, după care asistenta a plecat și a venit medicul anestezist, care a consultat-o din punct de vedere anesteziologic, iar apoi a plecat.

După aproximativ un minut, în sala de consult anestezic a venit și medicul curant care a întrebat-o: „i-ai dat ceva anestezistului?”. Femeia a spus că a uitat, iar medicul a luat-o de braț și a trimis-o în salon să îi aducă ceva medicului anestezist.

Pentru că avea pregătit de acasă 50 de lei pentru anestezist, femeia a împrumutat încă 100 de lei de la o colegă de salon și s-a întors la cabinet, unde i-a dat medicului banii pentru anestezist. „Hai că puneam eu de la mine, dar nu se face așa, trebuie să lași loc de bună ziua”, a dojenit-o medicul pe femeie. Ulterior, femeia a fost operată.

„Omu’ când face cinste, face cinste și pleacă nu mai întreabă cât costă și astea”

După ce pacienta a fost operată, dotat cu aparatură de înregistrare, soțul femeii l-a căutat pe medic să îl întrebe „dacă trebuie să mai dea vreo sumă de bani, să mai facă ceva sau dacă trebuie plătit vreun pansament”. Bărbatul l-a întrebat pe medic să îi spună „cât îl costă exact”. Medicul a spus că nu trebuie plătit niciun pansament, dar „dacă vrea să facă cinste, e cu totul altceva”. „Aia e cu totul altceva, n-are nicio legătură cu pansamente și cu astea”.

Bărbatul a insistat ca medicul să îi spună o sumă, dar acesta a refuzat. „Hai, bă, cum să spun eu? Fugi d-aci, lăsați-mă în pace. Doamne ferește...Îți spun eu, păi, ce ești la piață? Să-ți spun eu cât te costă ceva?! Hai, măi, lăsați-mă cu prostiile astea, se poate? (…) Omu’ când face cinste, face cinste și pleacă nu mai întreabă cât costă și astea”, a fost reacția medicului.

„Băi, moață, bă! Bine, mă, bine! Hai!”

Văzând că medicul nu îi spune o sumă, denunțătorul i-a lăsat 500 din cei 1.000 de lei primiți de la anchetatori. Medicul a luat banii și i-a băgat în buzunar. „E bine?”, a întrebat martorul. „Băi, moață, bă! Bine, mă, bine! Hai!”, a fost reacția medicului, care a început să discute apoi amical cu bărbatul.

Cât l-a costat „cinstea” pe medicul ORL-ist

În cursul anchetei și a procesului, medicul a avut o poziție oscilantă, susținând că nici nu a cerut și nici nu a condiționat actul medical de remiterea vreunei sume de bani.

„Împrejurare că inculpatul nu a condiționat actul medical de primirea banilor nu înlătură caracterul penal al faptei sale”, a susținut judecătorul care l-a condamnat pe medic la doi ani, cinci luni și 10 zile de închisoare cu suspendare, fiindu-i interzis să profeseze timp de doi ani în sistemul public.

„Este adevărat că inculpatul nu a solicitat în mod explicit o anumită sumă de bani, însă a lăsat să se înțeleagă că suma de 200 lei este insuficientă. De altfel, în același mod s-a comportat și cu ocazia vizitei pe care a primit-o la cabinet din partea martorului D.D.D., lăsând la aprecierea acestuia valoarea „cinstei”, însă nu înainte de a lăsa să se înțeleagă că suma de 50 de lei nu este suficientă.

Atitudinea inculpatului pare de înțeles, având în vedere că, beneficiind de o bogată experiență profesională era perfect conștient inclusiv de consecințele implicării sale într-o posibilă activitate infracțională, printr-o eventuală pretindere a unei sume de bani.

Astfel, pretinderea făcută de inculpat, deși nu a fost expresă, ci doar aluzivă a fost neechivocă, fiind înțeleasă în mod clar de martora C.C.L. (n.r. pacientă)”, se mai arată în sentința Tribunalului București, care nu este definitivă.

Citeste si:
Comisar șef de la Poliția Economică, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită
Comisar șef de la Poliția Economică, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită
Marius Eduard Moise, comisar şef în cadrul IGPR - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară din DNA, a fost trimis în judecată de...
O doctoriță cu COVID-19, aflată în concediu de odihnă după ce a ieșit din izolare, găsită moartă în casă. Era vaccinată cu două doze Pfizer
O doctoriță cu COVID-19, aflată în concediu de odihnă după ce a ieșit din izolare, găsită moartă în casă. Era vaccinată cu două doze Pfizer
O doctoriţă din județul Vâlcea, care se afla în izolare la domiciliu, după ce a fost diagnosticată cu Covid-19, a fost găsită moartă în casă, arată Antena3. Potrivit sursei citate,...
Sursa: Ziare.com