Cristi Danilet: Ca judecator imi este greu sa stabilesc cat valoreaza viata unui om

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 16:07
2975 citiri
Cristi Danilet: Ca judecator imi este greu sa stabilesc cat valoreaza viata unui om
Foto: Facebook

Judecatorul Cristi Danilet, membru al CSM, a declarat vineri ca scopul actului normativ privind malpraxisul este de a atentiona personalul medical ca eventuale erori trebuie prevenite, sustinand ca unui magistrat ii este greu sa aprecieze cat costa viata unui om sau cat valoreaza pierderea unui organ.

"Mie, ca judecator, imi este greu sa stabilesc cat valoreaza viata unui om sau alte organe. Nu am cum. Noi, ca si magistrati, nu avem standarde, indicatori, puncte de referinta concrete, de la atata pana la atata cer pentru nu stiu care organ. Este necesara o alta procedura prin care sa se sustraga dinspre judecator spre un alt organism stabilirea acestor tipuri de despagubiri.

Cred ca cel mai bine partile implicate pot sa ajunga la o intelegere si ele pot sa aprecieze cuantumul prejudiciului care ar trebui acoperit. Pentru ca daca veti ajunge la judecator intotdeauna hotararea sa va nemultumi partile", a afirmat Cristi Danilet, intr-o dezbatere privind medierea in malpraxisul medical.

In opinia sa, scopul acestui proiect de lege este si unul de a atentiona personalul medical ca trebuie sa previna producerea unor astfel de situatii, recomandand spitalelor sa prevada o politica prin care sa introduca o limita de varsta.

"Medicul o fi bun dupa varsta de 70 de ani, dar daca vine cu o alcoolemie la serviciu sau daca vine obosit dupa 24 de ore de operatii intr-un alt spital atunci riscul de a se produce o eventuala dauna este foarte mare. Legea atrage atentia ca trebuie sa existe o politica de prevenire a producerii despagubirilor, atunci cand se produc sa aveti o politica clara de despagubire.

Nu va puteti sustrage de la despagubirea victimei, spuneti ca a murit pe masa de operatie, e culpa noastra, dar nu platim niciun leu. Nu puteti sa faceti lucrul acesta pentru ca veti ajunge la judecata, iar la judecata marele pericol este ca o persoana care nu are cunostintele tehnice necesare sa stabileasca prin simpla lui apreciere o anumita dauna care sa duca si la desfiintarea unui spital. Din 2006, cand s-a modificat Codul penal, poate sa fie dat in judecata penala si spitalul si se poate da teoretic o sanctiune, cea mai grava fiind inchiderea spitalului", a mai spus Danilet.

Judecatorul a sustinut ca legea mai poate fi imbunatatita. "In privinta medierii poate colegii care sunt si juristi mediatori se vor uita ca sunt folosite cateva termene inadecvate - ba e tranzactie, ba e negociere, ba e mediere, ba e procedura amiabila, ori lucrurile acestea ar trebui sa fie foarte clare intr-un text de lege", a conchis Cristi Danilet.

Cat costa viata unui om? Interviu cu judecatorul Cristi Danilet

Pe de alta parte, conf. univ. dr. Doru Herghelegiu, directorul spitalului Sanador, a spus ca o lege privind malpraxisul reprezinta "o necesitate pentru ca medici sa stie cum sa se protejeze mai bine".

El a sustinut ca pentru medici ar trebui sa se impuna niste limite biologice si sa existe un barem de varsta pentru specialitatile chirurgicale.

"Malpraxisul nu apare cel mai adesea din cauza nerespectarii unor protocoale, ci din cauza depasirii limitelor biologice ale individului. De multe ori medicii forteaza peste aceste limite. Sunt de garda, opereaza in spitalul de stat, au 24 de ore la activ si vin in privat sa mai opereze in plus. Oricat ai fi de rezistent esti supus riscului greselii. Cei care sunt implicati direct nu isi dau seama ca varsta se asterne treptat si le diminueaza performantele in domeniul chirurgiei. Majoritatea ar vrea sa opereze toata viata si nu mi se pare corect", a afirmat Herghelegiu.

Proiectul de lege privind malpraxisul se afla in dezbatere publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Cristi Danilet malpraxis, #lege malpraxis dezbatere publica , #justitie