Ziare.com

Cristi Danilet: O sa ajungem sa le cerem scuze infractorilor si sa le dam bani de taxi sa plece acasa Interviu

de Camelia Badea
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 07:53

   

Cristi Danilet: O sa ajungem sa le cerem scuze infractorilor si sa le dam bani de taxi sa plece acasa Interviu
Legea recursului compensatoriu nu si-a indeplinit scopul, nu a rezolvat problema din penitenciare, unde conditiile sunt aceleasi ca acum doi ani, afirma judecatorul Cristi Danilet, care apreciaza ca "statul nu are o politica penala clara" si nu gresim daca spunem ca "legislatia actuala a transformat infractionalitatea intr-un fel de afacere".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, remarca faptul ca uneori se acorda mult prea usor liberarile conditionate, in special atunci cand este vorba despre "recidivisti sau despre infractiuni violente", dar si faptul ca a crescut numarul de infractiuni comise cu violenta, precum si gradul de insecuritate in cazul cetatenilor onesti.

Magistratul critica si atacurile repetate la adresa magistratilor, apreciind ca este vorba despre "o rafuiala a infractorilor si a unora dintre avocatii lor cu Justitia" si avertizand ca "s-ar putea ca in cursul timpului astfel de declaratii sa produca o reactie total inversa decat cea asteptata de politicieni din partea magistratilor".

"Eu cred ca asistam la un esec al politicii penale si ea trebuie reconsiderata in intregime (..) O sa ajungem sa le cerem scuze infractorilor ca ii deranjam si, eventual, sa le dam bani de taxi sa plece acasa de la instanta", spune ironic judecatorul Cristi Danilet in interviul acordat Ziare.com.

Cu ce ramanem daca tragem linie si facem bilantul la mai bine de un an de la aplicarea Legii recursului compensatoriu?Oamenii trebuie sa inteleaga de la bun inceput un lucru: Pentru buna purtare in penitenciar si daca a despagubit victima si a platit cheltuielile judiciare la stat, o persoana poate fi liberata conditionat mai devreme, adica inainte sa isi ispaseasca pedeapsa, daca a facut o fractie minima din pedeapsa initiala (2/3) . Comisia din penitenciar stabileste ca o persoana poate fi liberata conditionat si numai un judecator decide.

Prin legea recursului compensatoriu s-a considerat ca la fiecare 30 de zile de pedeapsa executata se castiga inca 6 zile. Practic, pedeapsa initial stabilita de catre judecator se reduce la fiecare an cu doua luni si vreo trei saptamani. De exemplu, in situatia de la Medias, respectivul individ ar fi trebuit sa intre in comisia de liberare conditionata peste 408 zile.

Eu recunosc ca, uneori, in Romania se acorda mult prea usor liberarile conditionate de catre unii judecatori atunci cand este vorba despre recidivisti sau despre infractiuni violente. Probabil ca, in urma unor astfel de evenimente, intens mediatizate in ultimele zile, o sa fie tratate mai atent cazurile de liberari conditionate, atat de comisii, cat si de catre instante.

Cert este ca aceasta lege a recursului compensatoriu nu si-a indeplinit scopul, nu a rezolvat problema din penitenciare, unde conditiile sunt aceleasi ca acum doi ani. Guvernul nu a facut nimic pentru imbunatatirea lor. Prin urmare, nu este o solutie descongestionarea penitenciarelor prin punerea in libertate a detinutilor, in special a celor periculosi, deoarece creste gradul de insecuritate in cazul cetatenilor onesti, de pe strada si din domiciliile lor.

Vedem clar ca in ultima vreme a crescut numarul de infractiuni violente, comise mai ales asupra femeilor si copiilor. De altfel, acesta era trendul - ascendent - si in ultimii ani.

Citeste si:

Aceasta relaxare a politicii penale la care am asistat in ultimii doi ani incurajeaza infractionalitatea? Nu ajunge sa para o afacere buna sa furi cat poti, pentru ca stii ca oricum scapi mai repede si mai ramai si cu banii, pentru ca statul nu e capabil sa recupereze prejudiciile?Statul nu are o politica penala clara. Cu exceptia luptei impotriva coruptiei, in rest nu e cunoscut niciun obiectiv al statului cu privire la combaterea infractionalitatii.

In 2014 a intrat in vigoare noul Cod Penal, prin care s-au redus pedepsele la majoritatea infractiunilor. Or, nu este normal, nu s-a facut niciun studiu cu privire la evolutia criminalitatii in Romania pentru a se decide daca este cazul sau nu sa se reduca anumite pedepse. Nu s-a facut niciun studiu de impact cu privire la evolutia infractionalitatii in anii de dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal.

S-au relaxat conditiile de liberare conditionata, iar prin modificarile care sunt acum in Parlament la Codul Penal si la Codul de Procedura penala va fi si mai usor de acordat liberarea conditionata. Din calculele noastre neoficiale, inca 7.000 de detinuti vor fi pusi in libertate imediat ce intra in vigoare modificarile care sunt deja aprobate in Parlament.

In plus, statul este ineficient la confiscarea averilor sau a sumelor de bani stabilite de judecatori prin hotarari, astfel incat, da, am putea spune ca legislatia actuala a transformat infractionalitatea intr-un fel de afacere.

Ca sa nu mai amintesc de faptul ca se tot vorbeste de amnistie si gratiere, adica se incurajeaza persoanele care ar putea comite infractiuni. Este clar o incurajare, nu este o atitudine sau o politica de reprimare a comportamentelor infractionale, ci cel putin de tolerare a lor.

La toate acestea, trebuie sa mai adaugam si ineficienta Politiei, pentru ca efectivele de politie, de ordine publica au scazut in Romania. Politia Judiciara este total depasita de numarul de dosare de instrumentat, procurorii sunt intr-un numar insuficient si de aici ajungem si la o ineficienta a justitiei, in special a celei penale.

Citeste si: Gratierea, o tinta falsa. Anul acesta s-ar putea goli puscariile, daca intra in vigoare cateva acte normative.

Pe de alta parte, cum vi se pare ca a evoluat in ultimii doi ani relatia dintre politicieni si magistrati? Pare ca actuala guvernare a incercat sa va domine "si cu zaharelul, si cu biciul", cum se spune.Ceea ce s-a urmarit in ultimii ani cu modificarile la Legile Justitiei a fost sa se scape de o generatie de judecatori si procurori intrata in sistem la mijlocul si sfarsitul anilor '90, primele generatii care au intrat prin concurs si care sunt "responsabile" de instrumentarea principalelor dosare importante din Romania, ma refer in special la dosarele de mare coruptie.

S-a mizat in special pe faptul ca pot fi incurajati acei judecatori si procurori sa plece la pensie, reducandu-se varsta de pensionare si in acelasi timp inasprindu-se conditiile de munca, de exemplu, obligativitatea de a motiva dosarele intr-un anumit termen sau infiintarea acestei sectii speciale de anchetare.

Cumva, li s-a pus in fata alternativa: Pleci acum la pensia mare de serviciu, te duci linistit, sau ramai in continuare in sistem, dar vei avea dosare multe, nu vei avea cu cine lucra si vei putea fi anchetat de Inspectia Judiciara sau urmarit penal de sectia nou infiintata.

Ei bine, acesta este motivul pentru care in ultimele 6 luni zeci de judecatori si procurori au decis sa plece la pensie.

Intr-un interviu publicat luni in presa externa, Liviu Dragnea este citat cu declaratia "DNA este un papusar pentru magistrati". Judecatorii nu se simt ofensati de astfel de afirmatii, de ce nu reactioneaza? Va intreb pentru ca astfel de declaratii, care fac foarte mult rau, apar frecvent in spatiul public, afectand reputatia si independenta magistratilor.Sunt declaratii iresponsabile facute de politicieni care au dosare penale sau sunt condamnati, cum este cazul lui Liviu Dragnea, si vedem si afirmatii inacceptabile care vin din partea unor avocati care asista astfel de persoane in procese. Vorbim despre o rafuiala a infractorilor si a unora dintre avocatii lor cu Justitia.

Libertatea de exprimare apartine tuturor, nu o putem impiedica. Dar nu procurorii sau judecatorii au de suferit, pentru ca eu cred ca greu mai pot fi ei astazi intimidati, ci populatia, care isi poate pierde increderea in Justitie, oamenii care sunt manipulati prin astfel de declaratii, mai ales cand ele sunt rostogolite pe televiziunile controlate politic.

Nu cred ca avem ce face, dar in orice caz aproape toate declaratiile care se refera la Justitie si mai ales cele care sunt impotriva ei sunt analizate, comentate, pe forumurile magistratilor, iar atitudinea nu este deloc una pasiva sau indiferenta. S-ar putea ca in cursul timpului astfel de declaratii sa produca o reactie total inversa decat cea asteptata de politicieni din partea magistratilor.

Ce credeti despre scandalurile intens mediatizate de la DNA Ploiesti si DNA Oradea?Aceste cazuri sunt pe rol si nu pot sa le comentez. Ce vreau sa spun este urmatorul lucru: Daca s-au comis incalcari ale legii de catre procurori, judecatori, politisti, este firesc ca acestia sa fie anchetati si in cazul in care vor fi gasiti vinovati sa fie sanctionati. Si magistratul se supune rigorilor legii.

Puteti sa ne explicati cum a aparut in spatiul public ordonanta prin care procurorul Adina Florea a dispus extinderea urmaririi penale si inculparea procurorilor Negulescu si Onea?

Nu sunt de acord cu informatiile date pe surse sau cu documentele pe care le vad zilele acestea in presa, scoase din astfel de dosare.

Nu exista nicio dispozitie legala care sa permita presei sa intre in posesia unor documente din dosarul de urmarire penala. Chiar daca este vorba despre judecatori sau procurori anchetati, nu este in regula ca astfel de documente sa ajunga in spatiul public.

Vreti sa spuneti ca este ilegal ce s-a intamplat?Da, este ilegal. Un astfel de document iese ilegal din dosar. Un astfel de document nici macar in posesia celui urmarit penal nu se afla, darmite sa il vedem in presa.

Cine ar trebui sa se sesizeze in acest caz?

Daca este vorba despre o ancheta in derulare si daca un document de acest gen (care, repet, este nepublic) iese din dosar, cel putin Inspectia Judiciara ar trebui sa se sesizeze. Cel putin, Inspectia Judiciara.

Revenind la cadrul general de la care a pornit discutia noastra, la ce ne putem astepta in continuare?In general, noi cand vorbim despre procesul penal il legam automat de drepturile omului. Dar de drepturile omului trebuie sa se bucure nu doar infractorul, acuzatul nostru, ci si victima. Din ce constat eu, astazi exista o disproportie, un dezechilibru intre infractor si victima in procesul penal.

Eu cred ca la nivelul Ministerului Justitiei ar trebui analizata evolutia infractionalitatii in ultimii ani, cel putin de cand a intrat in vigoare noul Cod Penal. Noile coduri penale reprezinta un esec. Procesele inca dureaza mult, pedepsele sunt inadecvate si, mai ales, starea de recidiva se mentine la un nivel ridicat.

In plus, conditiile din penitenciare sunt aceleasi, iar persoanele care sunt eliberate mai repede nu pot fi reintroduse in societate, nu exista un mijloc de reinsertie eficace.

Avem servicii de probatiune care sunt in subordinea Ministerului Justitiei, dar sunt depasite de situatie, astfel incat totul s-a transformat intr-o formalitate. O persoana este anchetata si, daca reuseste sa se sustraga (dupa cum vedem, unii pleaca in alte tari de soare pline), nu reusim sa o aducem inapoi. Averile nu se pot confisca.

Persoana ajunge in penitenciar, unde constata ca nu avem conditii de 4 stele si atunci vine statul si ii reduce pedeapsa data de judecatori, asa ca se intoarce acasa. Iar victima nu si-a recuperat inca paguba, statul nu a recuperat prejudiciul.

Lucrurile astea nu sunt firesti. Eu cred ca asistam la un esec al politicii penale si ea trebuie reconsiderata in intregime. Sincer va spun, ca practician al dreptului de 20 de ani, parerea mea e ca vechiul Cod Penal si vechiul Cod de Procedura penala erau mult mai bune decat noile coduri.

Insa imi este groaza si de modificarile care sunt in momentul de fata in Parlament, cele mai multe dintre ele primind deja girul CCR. Si, asa cum va spuneam mai devreme, o parte dintre ele se refera chiar la regimul de liberare conditionata, care va fi si mai usor decat cel de pana acum.

Ma gandesc ca o sa ajungem sa le cerem scuze infractorilor ca ii deranjam si, eventual, sa le dam bani de taxi sa plece acasa de la instanta.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20016 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ar fi bine sa le platiti si un restaurant...

Asta nu-i nimic.
Sa vedem ce compensatii vor primi dracnea si tradiceanu, valcov si shaideh, etc. Cat despre turistii penali din tarile calde si din tarile slave, nu mai spun nimic...

 

Totul se incadreaza intr-o logica

Dupa ce GIO care a confiscat revolutia a furat ca in codru, cand statul (nu Justitia) s-a mai dezmeticit si a hotarat sa ceara Justitiei sa fie mai agera, ei au acaparat statul, ataca Justitia si incepe sa o transforme intr-o caricatura.
Aproape le-a reusit si este explicabil.Infractorii care au pus mana pe stat se bazeaza pe unelte din CCR, CSM, pe dl ministru.
Putini magistrati se opun, precum dl Cristi Danilet. Cei mai multi sa se adapteaza la aceasta stare penibila, inghit fiindca le plac salariile si pensiile.
Dar nu compatimesc Justitia, nu si-a facut datoria precum ii cerea rangul. Nici macar corespunzator salariilor si altor avantaje, contrastante cu ale altor categorii. Iar cand lucrurile ajunsesera departe si hotii deja ruinasera tara, abia s-a inviorat ca din nou decade.

 

Pai, le dam deja mult mai multi bani decat pentru un taxi !

Cred ca vom ajunge sa le dam banii imediat dupa condamnare si sa le prezentam scuze publice ...

 

@Cristi Danilet

Bine ca au inchis astia de la DIICOT dosarul SIPA, nu-i asa?

Handroidule @ Trebuie sa Recunosc ca Multe PENSUL

ca tne mai are Romania!!
Voi Mancătorii de Gogoși DRakniste sunteti toți cu dosare penal sau va steptati randul sa intrati in Pușcării , asta ar fi singura explicație ca apărați
Hoții.
Tara de Maneliști Hoți asistați Sociali !!

Tu singur ai recunoscut ca esti Android si nu OM

Daca erai OM, aveai respect pentru Cristi Danilet si nu acceptai sa raspandesti minciuni atat de grosolane.
Roaga-i pe tehnicienii tai sa-ti schimbe programul. Asta e cam necredibil.

cpp este de azi ....

codul de protectie al penalului...

deja am ajuns, dle Danilet!

cine nu vede are orbul găinilor.
am ajuns, e gata.
de doi ani alde h@ndroid, cucurushpa si ai lor ne fac diversiuni aici ca sa uitam.
am ajuns.
toata lumea coboară din vagoane.

@Hastalavista Rank user: x5 17.01.2019, 08:35

@valll, Rank user: x5, 17.01.2019, 09:33

Sunteti cei mai inteligenti comentatori sportivi...

....pai da.....chiar am ajuns as!......si-a cerut

....neadrac "scuze" in locul nostru la toti pirnaistii abuzati de stau-paralel!....si ciuropu-psd kalashnikov a dat la schimb gratierea-amnistia cu liberarea "ortacilor"!......ma ntreb ce urmeaza ???....ce poate fi mai rau de-atit ???....

Re

Ma daca l-i sa incalcat vreun drept nu ajung doar scuzele, mai trebuie si o sanctiune administrativa.

ma intreb

daca "Libertatea de exprimare apartine tuturor, nu o putem impiedica", atunci de ce nu profita si judecatorii de libertatea de exprimare si raspund cand sunt atacati cu minciuni. cand minciuni sunt folosite pentru schimbari in sistem, nu mai e libertate de exprimare, e abuz in serviciu si calomnie

 

Priviti la Antena3 si Romania tv sa vedeti cum sunt hartuite anumite

persoane care ori si-au facut treaba onorabil ori refuza sa devina pres sub tălpile bolsevicilor care au acaparat tara. Pe acesti asa zisi ziaristi cine ii pedepseste? Cum e posibil ca tocmai oamenii care-si fac treaba sa devina victimele acestor derbedei, acestor slugoi?

intotdeauna

antena3 si romaniatv au spus adevarul!
vad ca te uiti numai si numai la ei!:))

Silvia, priveste si la Televiziunea nationala care

nu este alta decat TVR. Aceasta televiziuna este si ea 100% la 100% subordonata GIO.Dragnea si Tariceanu sunt cei mai viteji dintre vitejii Romaniei. Ei au reusit sa subordoneze pe toti baronii locali, aproape toata Mass-Media, Justitia Romana,Jandarmeria, SRI, iar acum se straduiesc sa ocupe si Armata. Este trist dar adevarat, acesti doi indivizi cu dosare penale vor sa ne scoata din UE si sa ne duca spre Estul salbatic, acolo unde se poate fura in voie. Shalom

Simplu.

Libertatea presei! Fără nicio răspundere! La fel ca medicii judecați de colegiul medicilor, magistrații de magistrați, parlamentarii ..

cine vorbeste de bani

Danilet care a furat din banii statului, in afacerea cu parinti si copilul..pentru falsul respectiv ar fi trebuit sa fie in inchisoare, nu el sa judece pe altii

 

Anti ciuma rosie

De unde aparusi ? La Fabrication de troli de la Sankt petersbuci see incept lucru cu noaptea-n cap?
Tehnica porcesco-s!talinista sa denigrezi pe cineva fara nici o dovada!Ai lucrat si la wc3?

Sa va intre bine-n cap carcotasilor - ma uit și la Antena 3 și la

... Romania tv, pentru că dusmanul nu trebuie nici neglijat, nici ignorat. Clar, va este clar de ce? Judecati mă, judecati!

Hai sa te judecam silvico!

Uite, eu de exemplu nu pot tine nasu mai mult de 5 minute in canalu ala scarbos si infect zis si IrealTV. Pur si simplu sborata. Si nu vreau asta. In schimb sborata oricand cu placere in poala voastra cand apare cocolos, idolu vostru.

PenSula @05:35 Te intreb ceva simplu la care poti da un

răspuns simplu.
Daca Danilet Draknea Basescu a furat din banii statului..acum avem voi TOTI sa furam din bani statului??

 

esti pe invers iar, draknea e ala care a furat de la copii

de la copiii handicapati. draknea a furat. draknea din draknestan.

Anti ciuma rosie

Respect si stima pentru Domnul Danilet. Jos ciuma Rosie!

 

O idee

Imi imaginez ca, avand in vedere hatisul legilor din Romania, pline de fisuri si de suprapuneri, magistratii au fost nevoiti sa faca o oarecare limpezire a neclaritatilor, sa adopte o interpretare profesioniista, unitara. Poate ca au chiar un organism profesional care sa faca aceasta, desi mai bine nu ar avea fiindca, cel mai probabil, ar fi populay cu cozi de topor, vorba lui Dan Tapalaga.
O modalitate de a nu deveni executantii unei partituri scrise de penali ar fi ca, prin stiinta si priceperea lor, sa analizeze si sa speculeze hibele legilor recente, elaborand interpretari si ajustari in limitele permise, un indrumar de aplicare, incat sa anihileze ticalosiile proiectate, limitandu-le la minimum.
Acestea ar trebui acceptate si sustinute de marea masa a magistratilor, care macar acum, pe marginea prapastiei, trebuie safie uniti si curajosi. Dar initiatorul acestei actiuni ar trebui sa fie presedintele.

:|

"O sa ajungem sa le cerem scuze infractorilor si sa le dam bani de taxi sa plece acasa" = foarte corect, dle Danilet!

 

Există alternative

Una dintre ele este să le dai la cap cu parul și să-i trimiți acasă cu caii mascați. Altfel, regulile in Ue sunt suficient de clare, le vorbești politicos, le dai să mănance, le permiți acces la ingrijirea sănătății etc etc. Parcă li se asigură și intalniri matrimoniale, nu-i așa? Cel căruia nu-i place legislația Ue in materie are o gamă enormă de posibilități de a emigra in țări unde, pe bune, zuhausul e o groapă in pămant acoperită cu un capac potrivit.

!

Plesu: Suntem, cred, singura tară din lume in care fosti, actuali – si, poate, viitori – puscăriasi se recalifică drept dascăli nationali

normal

totul devine normal cand tara se numește rumania, cand locuitorii ei fura un pic și inchid ochii dacă alții fura mai mult.

Interesant

Mafiotii PSD ar trebui acum sa-l scoata din nou la lumina pe dublul condamnat penal Liviu Dragnea acum, ca s-a terminat cu justiția din Romania, grație deciziei ***ții Constituționale.
S-o fi plictisit flausatul de cat s-o fi prăjit sub soarele Maldivelor sau de cat o fi stat in genunchi la Verona sub balconul Julietei sau cat o fi vorbit cu sobolanii din subsolurile Scrovistei ca sa scape de imperialistii din UE !

 

E foarte simplu

CCR nu se poate pronunta asupra constitutionalitatii protocoalelor deoarece protocoalele reprezintă niște acorduri scrise intre Serviciul Roman de Informații și autorități ale administrației publice centrale și locale, incheiate in baza unor prevederi legale exprese, prin care se prevăd operațiuni administrative complexe pe care autoritățile semnatare trebuie să le efectueze in comun, in vederea exercitării atribuțiilor legale!
CCR poate analiza constitutionalitatea legislatiei in baza carora au fost intocmite aceste protocoale !
Sa asteptam motivarea CCR al mafiei PSD insa este foarte clar ca CCR al mafiei PSD si-a depasit din nou atributiile legale pentru a-i ajuta cu orice pret pe infractori!
Este foarte interesant ca in Romania, o institutie a statului (CCR) poate sa fie deasupra legii fara sa poata fi trasa la raspundere !

 

Pragmatic

E nevoie de o solutie simpla si ieftina. Nu ne mai permitem sa aruncam bani cu nemiluita pe acest sistem de penitenciare inutil si ineficient.
Criminalii, talharii si traficantii de droguri si de oameni executati cu plutonul de executie. Soldatii sunt deja platiti. Cost cativa lei cartusele. Violatorii castrati. Hotii, coruptii, confisarea Totala a averii si cate unul sau mai multe degete taiate sau chiar mainile. Pentru Dragnea, Nastase, Iordache cea mai mare pedeapsa ar fi sa fie pe strada numai cu hainele dupa el sa se duca la munca.

 

multumim din inima sri

pentru vararea pe gat a papitoiului pe care asteptam sa-l auzim strigand din vreun fund de puscarie.

 

Am sa-i multzumesc orcarei loaze de pe forumu asta

care are sa-i vare pe gat lui c#eleanu asta, orice numai sa nu mai guitze p'acilea.

da de ce nu calugareste

acest pasparica in Chiostarica

 

Danilet este un tip echilibrat !

Nu a exagerat cu nimic in ceea ce priveste atitudinea pe care vom ajunge s-o avem fata de borfasii de toate calibrele !

PS. Sarmana parte vatamata... in epoca Dragnea se pregateste sa devina "partea pedepsita" !

 

Vasilică-Cristi Danileț we o persoană ce nu plătește pensia

alimentară copilului! Eu il ințeleg ... nu are de unde! Bă omule dacă nu e a tău rezolvă-te in justiție unde ești cineva! Altfel ești doar o hahaleră care pune oul in alt cuib ca CUCUL!
Judecător? Nu-i controlează nimeni la cap pe ăștia, că fac de ras toată tagma? Ori examenul cu Monica Macovei in particoler a fost deajuns?
https://www.luju.ro/dezvaluiri/evenimente/danilet-parat-de-propria-fiica-fostul-membru-csm-vasilica-danilet-a-fost-dat-in-judecata-de-fiica-sa-ana-maria-danilet-a-inregistrat-la-judecatoria-iasi-o-actiune-civila-de-obligare-a-judecatorului-la-plata-pensiei-de-intretinere-fiica-fostului-membru-csm
https://evz.ro/exploziv-danilet-judecata.html

@ion Br, una-i una, alta-i alta :

A ajuns Slugarel ex procurorul care facea dosare penale pt doi trei ciorchini de struguri gasiti prin gentile unor vranceni (struguri luati din curtile lor si din viile lor) sa dea certificate de buna purtare si profesionalism ?
Haida de... !


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor