CSM a promovat doi judecatori la Sectia Penala a ICCJ - procedura e contestata

Marti, 30 August 2011, ora 11:49
2219 citiri
CSM a promovat doi judecatori la Sectia Penala a ICCJ - procedura e contestata

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis, luni, promovarea la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a doi magistrati, Florentina Dragomir, judecator la Curtea de Apel Bucuresti si Simona Cristina Nenita, judecator la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit unui comunicat CSM, alti sapte candidati - Dumitru Mirancea, Lucia Rog, Lia Savonea, Nicoleta Camelia Grigorescu, toti de la Curtea de Apel Bucuresti, Constantin-Marino Marin, presedinte al Sectiei I penale a Tribunalului Bucuresti, Maria Oprea de la Tribunalul Buzau si procurorul Danciu Monica Erika de la DNA Structura centrala - nu au intrunit majoritatea necesara pentru ocuparea a noua locuri vacante la Sectia Penala a ICCJ, in vreme ce judecatorul Florentin Teisanu de la Curtea de Apel Ploiesti si-a retras candidatura, iar judecatorul Marilena Ciolca nu s-a prezentat la interviu.

Procedura contestata

Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a contestat alegerea celor doua, considerand procedura "neechitabila".

"Asa cum am expus la inceputul sedintei nu a fost o procedura echitabila. Inteleg nevoia de a angaja oameni la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de de a ocupa posturile, insa este evident ca daca a fost adoptat un regulament nou, trebuia declansata o noua procedura, in asa fel incat si alti candidati sa se inscrie la acest concurs. Practic, pe regulamentul nou adoptat au fost audiati doar cei care si-au depus candidaturile in urma cu cateva luni. Nu a fost o procedura echitabila", a afirmat procurorul general, pentru Mediafax.

Alte promovari la CSM

Tot luni, CSM a admis promovarea a doi judecatori la Sectia Civila a ICCJ si a unui judecator la Sectia Comerciala.

Dupa incheierea procedurilor, presedintele CSM, Horatius Dumbrava, a declarat ca schimbarea procedurii de numire la ICCJ a reprezentat o prioritate inca din primele zile ale noului Consiliu.

"Departe de a fi ideal, modul in care CSM a decis sa valorifice procedura de promovare la ICCJ declansata in martie, si fata de care, personal m-am opus, a dus la numirile corecte, sper, de azi. Deciziile noastre s-au bazat, in premiera, pe instrumente noi de evaluare: fise profesionale ale candidatilor, raport consultativ al unei comisii de la ICCJ si prezenta la interviu a unui psiholog si a presedintilor sectiilor vizate de candidati. Multe dintre aceste elemente de noutate se regasesc in proiectul de lege al Ministerului Justitiei. De asemenea, procedura a fost una publica si transparenta", a spus Horatius Dumbrava.

Acesta a subliniat necesitatea aplicarii cu consecventa a criteriilor de integritate in privinta magistratilor.

"Subliniez ca unii dintre noii judecatori ai Inaltei Curti au primit girul CSM, desi au venit cu aviz consultativ negativ din partea comisiei ICCJ. Unii dintre cei care au beneficiat de aviz favorabil n-au convins plenul CSM la interviu. Exact asta ne-am propus: audieri serioase, cu intrebari poate incomode, dar edificatoare pentru persoana, personalitatea fiecarui candidat, toate intr-o deplina transparenta. Iar aplicarea cu consecventa a criteriilor de integritate inseamna un drum pe care trebuie sa il impunem a fi urmat pe viitor", a mai declarat presedintele CSM.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#promovare judecatori CSM ICCJ, #promovare sectia penala ICCJ , #justitie