CSM critica declaratia ministrului Raluca Turcan despre sporurile din justitie: "Aceasta afirmatie este total neadevarata"

Joi, 18 Februarie 2021, ora 16:23
3317 citiri
CSM critica declaratia ministrului Raluca Turcan despre sporurile din justitie: "Aceasta afirmatie este total neadevarata"
Raluca Turcan, ministrul Muncii FOTO Facebook/ Raluca Turcan

Afirmatiile ministrului Muncii, Raluca Turcan, conform carora in sistemul de justitie nivelul sporurilor reprezinta 85% din veniturile salariale au fost contrazise de Consiliul Superior al Magistraturii. CSM a transmis joi, 18 februarie, ca aceste afirmatii ar fi "total neadevarate". Magistratii au mai precizat ca aceste declaratii nu fac nimic altceva decat sa "acutizeze" presiunea asupra judecatorilor si procurorilor.

"Aceasta afirmatie este total neadevarata. Pentru corecta informare a opiniei publice, reamintim ca potrivit art. 25 alin. 1 din Legea cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice nr. 153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza.

Lefurile din ANCOM, ANRE si ASF, reglementate in viitoarea lege a salarizarii. Ministrul Muncii le considera "disproportionate"

Subliniem ca aceasta prevedere legala este respectata cu strictete in cadrul intregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, in luna ianuarie, ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23,83%", se arata intr-un comunicat de presa al CSM, transmis AGERPRES.

Potrivit CSM, alaturarea in aceeasi declaratie a drepturilor de care beneficiaza doua categorii profesionale, cu specific diferit al muncii, dar cu "responsabilitati enorme" fata de cetateni, nu face nimic altceva decat sa adanceasca "in mod nepermis falii, fara a tine seama de specificul fiecarei profesii".

Turcan anunta reevaluarea "sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica", in cuantum de 5.660 de lei pentru un magistrat si 2.300 de lei pentru un medic

"Din pacate, declaratiile doamnei ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, se mentin in aceeasi linie cu declaratiile inadecvate ale ministrului Justitiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistratilor si nu fac nimic altceva decat sa acutizeze presiunea asupra judecatorilor si procurorilor, de natura sa incurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar.

Asa cum am mai aratat, consecintele negative ale lipsei de personal vor fi resimtite de justitiabili, desi acestora ar trebui sa li se garanteze dreptul la un proces echitabil, intr-un termen optim si previzibil, la cele mai inalte standarde", a adaugat CSM.

In opinia sa, aceste atitudini sunt "total neconstructive". "Principiul cooperarii loiale presupune inainte de toate onestitate atat fata de partenerii institutionali, cat si fata de opinia publica, iar inducerea publicului in eroare, prin astfel de declaratii publice, este cu adevarat regretabila", a evidentiat CSM.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat, miercuri, ca nivelul sporurilor la ora actuala reprezinta 13% din totalul cheltuielilor salariale, insa sunt categorii ocupationale pentru care acest nivel se ridica la 85%, ceea ce este foarte mult.

"Per total cheltuieli salariale, in momentul de fata, nivelul sporurilor reprezinta 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neaparat foarte mult, insa sunt categorii ocupationale salariale pentru care nivelul sporurilor reprezinta 85%, ceea ce este foarte mult.

Rolul nostru ca Minister al Muncii este sa ne uitam la ce raportare se fac salariile in plata. Aceste sporuri exista, in primul rand, in sistemul de sanatate si sistemul de justitie.

Acolo sunt aceste sporuri de 85% si, de aceea, va spun ca nu putem sa le tratam cu usurinta, pentru ca vorbim, de fapt, de sporuri care completeaza veniturile celor din sanatate care acum au fost in prima linie a combaterii pandemiei. Si pentru asta ne trebuie foarte multa precautie si intelepciune si sa gasim niste instrumente cu adevarat echitabile care sa stimuleze", a declarat Turcan, la Antena 3.

Pe pagina sa de Facebook, Raluca Turcan a precizat ca discutia despre sporuri nu urmareste diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc, iar acestea trebuie sa reprezinte o motivatie pentru o anumita categorie de munca sau realizare suplimentara.

Recent, premierul Florin Citu a declarat ca Legea salarizarii bugetarilor, care va cuprinde si sporurile, va fi modificata printr-un proiect care va trece pana in vara prin Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Raluca Turcan, #munca, #sporuri justitie, #CSM , #justitie