CSM explica de ce a recomandat ca prevederile Ordonantei Toader sa se aplice pentru viitor

Vineri, 19 Octombrie 2018, ora 17:34
3634 citiri
CSM explica de ce a recomandat ca prevederile Ordonantei Toader sa se aplice pentru viitor
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectia pentru procurori arata, in motivarea privind aplicarea OUG pe legile justitiei, ca s-a raportat la principiul neretroactivitatii legii si la principiul stabilitatii procurorilor atunci cand a recomandat ca prevederile articolului VII sa se aplice pe viitor.

"Sectia pentru procurori, raportandu-se atat la principiul neretroactivitatii legii, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile, cat si la principiul stabilitatii procurorilor, apreciaza ca dispozitiile art. VII din OUG nr. 92/2018 nu se aplica retroactiv, neafectand legalitatea numirilor pana la momentul intrarii sale in vigoare, ci schimba pentru viitor conditiile de exercitare a functiei in cadrul structurii specializate din cadrul Ministerului Public.

In acelasi sens, Sectia pentru procurori retine ca, spre deosebire de situatia parchetelor obisnuite, acolo unde accederea se bazeaza pe grad, dobandit cu caracter permanent si care nu poate fi retras decat ca sanctiune disciplinara, in cazul DIICOT si DNA exercitarea atributiilor este prin esenta temporara, pornind de la caracterul exceptional al insasi existentei acestor directii, parcurgerea procedurii de accedere neavand ca rezultat obtinerea gradului profesional, ci doar a dreptului temporar de a functiona, in conditiile legii, in cadrul acestor structuri", se arata in motivarea deciziei din 17 octombrie.

Potrivit sursei citate, si procedura de accedere in functie este diferita, neimplicand detinerea vreunui grad profesional.

"Iar potrivit art. 79 1 alin. (10) si alin. (11) din Legea nr. 304/2004 'la data incetarii activitatii in cadrul DIICOT, procurorul revine la parchetul de unde provine' si 'de la data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat in cadrul DIICOT isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea coresponzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul acestei directii'.

Fata de aceste prevederi, (...) Sectia pentru procurori va lua act de solicitarile PICCJ, DNA si DIICOT, urmand sa recomande interpretarea dispozitiilor art. VIII din OUG 92/2018 in sensul aplicarii pentru viitor a conditiilor de exercitare a functiei in cadrul PICCJ, DIICOT, DNA precum si in cadrul celorlalte parchete", se mai arata in motivare.

Sectia de procurori din CSM a decis, miercuri, in unanimitate, sa recomande ca prevederile din OUG pe legile justitiei sa se aplice pentru viitor, a anuntat vicepresedintele Consiliului, Codrut Olaru, care a mai precizat ca, dupa parerea membrilor CSM, nu ar trebui sa plece niciun procuror.

Articolul VII din OUG pe legile justitiei, cel care a starnit controverse, arata ca "procurorii care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonantei de urgenta, isi desfasoara activitatea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al Directiei Nationale Anticoruptie, precum si in cadrul celorlalte parchete, raman in functie in cadrul acestora, numai daca indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare".

Noile prevederi din ordonanta de urgenta, care a fost publicata marti in Monitorul Oficial, impun o vechime de cel putin 10 ani in magistratura pentru procurorii din Parchetul General, DNA si DIICOT.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CSM decizie OUG legile Justitiei, #CSM Tudorel Toader, #Tudorel Toader ordonanta , #justitie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Poza Mucianceai
Mucianceai
rank 2
Dar pentru pensiile speciale,de ce nu ati recomandat,sa se aplice