Ziare.com

CSM ii cere Monei Pivniceru un Pact pentru Justitie

Marti, 28 August 2012, ora 21:38

   

CSM ii cere Monei Pivniceru un Pact pentru Justitie
CSM a adresat, marti, ministrului Justitiei, o scrisoare in care, printre altele, propune semnarea de catre cele trei puteri (executiva, legislativa si judecatoreasca) a unui "Pact pentru justitie" si ii cere noului ministru sa renunte la statul de titular al actiunii disciplinare impotriva judecatorilor sau procurorilor.

In scrisoarea "privind masurile care vor fi adoptate de CSM ca urmare a recomandarilor din cuprinsul Raportului Comisiei Europene", semnata de presedintele CSM, Alina Ghica, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis Monei Pivniceru o serie de propuneri, solutii si solicitari.

"Consiliul isi doreste o colaborare deschisa cu Ministerul Justitiei in vederea elaborarii unui Plan comun de implementare a tuturor celor patru noi coduri. In acest sens, luarea tuturor masurilor necesare pentru implementarea in conditii optime a tuturor celor patru noi coduri se impune cu stringenta ca o prioritate comuna", se arata in scrisoare.

CSM afirma ca, in timpul scurt care a mai ramas pana la intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila, dar si in perioada imediat urmatoare intrarii in vigoare a acestui cod, este necesar un efort al puterii executive, dar si al celei judecatoresti, ca impreuna sa gaseasca resursele necesare implementarii acestuia. De asemenea, trebuie sa inceapa pregatirea implementarii fara sincope a noului Cod Penal si a noului Cod de Procedura Penala.

In privinta procedurilor de numire a procurorului general si procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Consiliul Superior al Magistraturii sustine ca "va urmari respectarea intocmai a procedurii privind avizul CSM prevazuta de Regulamentul aprobat prin HCSM nr. 193/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si aplicarea acesteia in spiritul Recomandarii Comisiei Europene".

CSM precizeaza ca va continua implementarea Proiectului privind "Stabilirea si implementarea unui volum optim de lucru al judecatorilor si grefierilor si asigurarea calitatii activitatii instantelor", urmarind indeaproape concluziile la care ajunge Consultantul si propunand solutiile adecvate.

De asemenea, Consiliul va pune in aplicare recomandarile ce vor fi formulate de Banca Mondiala in Raportul final al Proiectului "Analiza independenta privind eficienta sistemului judiciar". Concluziile celor doua proiecte vor reprezenta baza elaborarii politicii de resurse umane, precizeaza CSM.

Grup de monitorizare a reformei judiciare

Consiliul sustine crearea unui grup de monitorizare a reformei judiciare, din care sa faca parte reprezentanti ai tuturor puterilor in stat, ai asociatiilor profesionale ai societatii civile, pornind de la "Comisia inter-ministeriala MCV".

"Pentru intarirea responsabilitatii si integritatii in sistemul judiciar, CSM va sprijini in continuare consolidarea capacitatii institutionale a Inspectiei Judiciare si este decis sa ia masuri disciplinare ferme. De asemenea, Inspectia Judiciara va continua monitorizarea situatiilor ce pot afecta reputatia sistemului judiciar.

CSM va continua implementarea Strategiei de intarire a integritatii in sistemul judiciar ca parte componenta a Strategiei Nationale Anticoruptie si monitorizarea implementarii si va sprijini activitatile de formare profesionala in materie de etica si deontologie profesionala.

Totodata, Consiliul va intreprinde noi demersuri pentru formarea profesionala in domeniul unificarii practicii judiciare si va sprijini activitatea Institutului Roman de Informatii Juridice", se mai arata in scrisoarea CSM adresata noul ministru al Justitiei.

CSM va elabora, impreuna cu Inalta Curte de Casatie si Justitie si Institutul National al Magistraturii, ghiduri privind individualizarea pedepselor, managementul de caz, administrarea probelor si va asigura diseminarea acestora. De asemenea, Inspectia Judiciara va continua sa monitorizeze respectarea termenelor de redactare si monitorizare a hotararilor, potrivit sursei citate.

"Ne exprimam speranta ca si puterea Executiva, inclusiv Ministerul Justitiei, precum si cea Legislativa, vor lua urgent masuri pentru ca Raportul ce va fi publicat pana la finele anului 2012, care va avea in vedere cu precadere modul de indeplinire a recomandarilor privind respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar, determinate de evolutiile de pe scena politica inregistrate incepand cu 6 iulie, sa consfinteasca progrese reale si efective, iar nu simple promisiuni", scrie sefa Consiliului Superior al Magistraturii.

In acest sens, presedintele CSM apreciaza ca se impune semnarea neintarziata a unui "Pact pentru justitie", de catre reprezentantii celor trei puteri: legislativa (presedintii celor doua camere ale Parlamentului), executiva (Guvern, Presedintele Romaniei), judecatoreasca (Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public).

Tragere la raspundere penala

De asemenea, CSM considera ca este necesar un mecanism de tragere la raspundere penala a celor care submineaza sau ataca justitia.

"De asemenea, este necesara adoptarea unor dispozitii legislative prin care sa se prevada un mecanism neechivoc, dar si eficient de tragere la raspundere penala sau disciplinara a membrilor puterilor Legislativa si Executiva care 'submineaza credibilitatea judecatorilor sau care exercita presiuni asupra institutiilor judiciare' (a se vedea Raportul Comisiei)", se mai arata in scrisoare.

In acest context, conducerea CSM mai solicita sa se renunte la parghiile politice de dominare a justitiei, mai concret, sa se abroge prevederile legale prin care ministrul Justitiei a devenit titular al actiunii disciplinare, prin care ministrul ar putea conduce actiunea disciplinara asupra judecatorilor sau procurorilor.

"Solicitam sa se renunte la parghiile politice de dominare a justitiei - abrogarea prevederilor legale prin care ministrul Justitiei a devenit titular al actiunii disciplinare, prevederi pe care, ca membru al CSM, le-ati criticat anterior adoptarii acestora si dupa adoptare", mai scrie presedinta CSM.

"Nu in ultimul rand, va solicitam sprijinul pentru asigurarea unui buget corespunzator pentru justitie in anul 2013, in care sa fie incluse proiectiile bugetare pentru noile coduri, dari pentru plata restantelor salariale pentru magistrati si personalul auxiliar.

Consiliul Superior al Magistraturii solicita garantii ferme din partea puterii Executive pentru punerea in practica a fiecaruia dintre solicitarile de mai sus, precum si sprijinul Ministerului Justitiei, printr-o colaborare inter-institutionala constructiva, pentru realizarea masurilor asumate de CSM", se arata la finalul scrisorii adresate de CSM ministrului Justitiei, Mona Pivniceru.

Citeste mai multe despre CSM pact Justitie Alina Ghica CSM
Sursa: rNews

Articol citit de 4258 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alo justa justitie ar fi daca

Atat membri CCR cat si membri ai consiliului de stat al magistraturii(csm) ar fi alesi prin vot de catre popor asa cum este ales si presedintele iar acesti membri sa nu faca parte din nici un partid

 

Subscriu!

Ca in State.

Nu se spune nimic

despre cat de "curat" ar trebui sa fie "dosarul" unuia ajuns sa candideze la aceasta functie, atat in ceea ce priveste activitatea profesionala, cat si lipsa totala a culorii politice...

geguri se gudura

sho paiei mona.
DDT pa gandacii de colorado ca ne sug cartofii si o sa ne fie slabi porcii care-i taiem la craciun.
mona curata cat poti si ajuta-l pe nastase sa-si gaseasca colegul de celula daca ma intelegi.

care?

Patriciu,antonescu,ponta...?Ca pe Basescu nu poate...nu are motive palpabile.

@ tataia

Esti sigur ca de Marinar nu se poate lega nimeni?
Asteapta si o sa vezi!
Pana atunci se poate face incalzirea cu Videanu, berceanu, Udrea & co..

eu zic sa propui ca in acest forum

sa scrie numai cei alesi de popor prin vot si care sa nu faca parte din nici un partid. Ce zici ? Te bagi ? :))

Dictatura justitiei

Nu vad nimic despre raspunderea procurorilor si judecatorilor pentru cercetari abuzive respectiv sentinte gresite. Totata lumea raspunde pentru ce face cu exceptia procurorilor si judecatorilor. Cred ca nu poti ajunge judecator direct de pe bancile facultatii fara a trece prin avocatura ,procuratura etc.

 

Justitia are 2 probleme..

Una exterioara adica presiunea politicienilor si a marilor parveniti extrem de bogati si a doua interna referitor la magistratii corupti. Amindoua sint foarte nocive si trebuie rezolvate cumva.

Suna bine...

dar credeti ca Mona are sa fie de acord? Nu!doar cu acordul celui care a puso in fotoliu ministerial,respectiv tov. Ponta.

 

Cine i-a votat pe CSM ?

Cine i-a votat pe Alina Ghica sau pe Vasilica Danilet ? Cumva electoratul de 18 mil ?
Nu , desigur ca nu . Atunci de unde cred ei ca au puterea care le permite sa propuna guvernului si parlamentului acestei tari , pacte ?
Mister.

 

la vremuri noi tot noi !!

adicatelea vor sa-si asigure *** grase pe scaunele lor cu salarii fabuloase ! deci pe romaneste suna cam asa : noi avem deja un stapan bashinescu si nu vrem sa dam socoteala ministrului care e numit de premier care trece guvernul prin parlament ai carui deputati sunt alesi de popor nu noi vrem sa depindem doar de bashinescu iar poporul ii trimitem procurorii sa-i ancheteze iar ptr abuzurile lor sa nu raspunda in fata nimanui ca doar sunt dzeu pe pamant !! nu mai bine judecatorii si procurorii sa fie alesi de popor dupa ce fac dovada pregatirii profesionale ? iar daca incalca legea sa raspunda penal si material cu averea care o detine !!

 

Mona,nimic

Tace si tace.,ce-o fi patit toti limbutii.Mai,si cate liniste,.Trimite-le Monica sms-uri la sefii tai si spune-le clar ca aici este liniste si pace,pot dormi linistiti,cecul ajunge la timp si nimeni nu le simte lipsa. Nimeni nu le simte lipsa si nbici nbu mergem sa-i cautam.Facem noi pactul acesta?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor