CSM ii raspunde lui Basescu: Judecatorii nu sunt cauza tuturor relelor din Romania

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 16:07
3398 citiri
CSM ii raspunde lui Basescu: Judecatorii nu sunt cauza tuturor relelor din Romania

Florica Bejinariu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a raspuns miercuri declaratiilor presedintelui Traian Basescu, precizand ca CSM "nu va accepta ca este cauza tuturor relelor din Romania".

Bejinariu subliniaza ca CSM a realizat progrese evidente care nu pot fi negate in imbunatatirea activitatii justitiei si ca acuzatiile presedintelui Basescu, care spunea ca justitia din Romania a facut mult rau tarii, nu sunt fondate.

"CSM si sistemul judiciar isi asuma disfunctiile existente insa nu va accepta ca justitia si sistemul judiciar si CSM sunt cauza tuturor relelor din societatea romaneasca de astazi", a declarat Bejinariu, in cadrul unei conferinte de presa.

Presedintele CSM adauga ca, desi in interiorul sistemului exista deficiente, problemele tin si de faptul ca judecatorii trebuie sa aplice legi strambe. Declaratiile presedintelui "produc efecte dezastruoase in plan intern si international intrucat afecteaza independenta justitiei", sustine presedintele CSM.

"Cunoastem realitatile sistemului judiciar, problemele cu care se confrunta acesta, deficientele din interiorul sistemului si cele generate de alte autoritati ale statului, si adoptam masuri concrete pentru corectarea disfunctiilor, in limita competentelor constitutionale.

Nu admitem sa fie infierati judecatorii pentru ca trebuie sa aplice o legislatie incoerenta, instabila si interpretabila, fapt constatat in repetate randuri de catre autoritatea europeana in fata careia statul este parte litiganta, respectiv Curtea Europeana a Drepturilor Omului", a declarat Florica Bejinariu, care adauga ca judecatorii lucreaza de multe ori peste limita unui program rezonabil.

In ceea ce priveste modul in care sunt alesi membrii CSM, Florica Bejinariu a declarat ca membrii institutiei sunt alesi prin vot direct si liber exprimat si ca optiunea electorala a membrilor trebuie sa fie respectata, deoarece "reprezinta vointa sistemului judiciar".

"Membrii Consiliului Superior al Magistraturii sunt alesi prin vot direct si liber exprimat de catre judecatorii si procurorii sistemului judiciar romanesc, a caror optiune electorala trebuie respectata de catre toate autoritatile statului, deoarece exprima vointa sistemului judiciar. Reamintim ca au existat filtre independente de Consiliul Superior al Magistraturii, prevazute de lege: Comitetele Electorale Locale si Comitetul Electoral Permanent, care au avut rolul de a verifica legalitatea candidaturilor depuse", a precizat Bejinariu.

Basescu: Niciun sistem de justitie din UE nu a facut atat rau cetatenilor precum cel romanesc

Niciun alt sistem de justitie dintr-o tara membra a UE nu a facut la fel de mult rau cetatenilor ca cel din Romania, a declarat Traian Basescu, in cadrul unei conferinte de presa.

In CSM s-a sperat ca va fi respectata legea, in mod deosebit in privinta alegerilor. S-au facut interpretari, se pune in discutie legitimitatea unor membri CSM, cei care nu au inteles ca nu poate avea nimeni un mandat mai mult de 6 ani la CSM (...)

Avem o justitie independenta, care considera ca i se cuvine tot, dar de romani nu ii pasa. Sunt foarte multi judecatori gata sa isi faca datoria, dar in varful lor e o institutie care face mult rau Romaniei, oricant s-ar supara si doamna Pivniceru, si doamna cu sotul arestat, Costiniu, le place, nu le place, asta e", a mai precizat Traian Basescu.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
GABIERUL
rank 5
ASTEPT SA IMI DAU CU PAREREA DUPA CE VOI VEDEA REZULTATUL PLANGERILORM PENALE DEPUSE LA IGP SI PROCURATURA GENERALA RLATIV LA INCERCAREA DE ELIMINARE FIZICA DE JOI, 18 NOIMEBRIE 2010 LA TRECEREA DE PIETONI DE LA HOTEL TIMES, BD. DECEBAL, PIATZA MUNCII