CSM, in razboi cu ministrul Justitiei. Sapte membri cer Avocatului Poporului sa intervina

de Ioana Ene Dogioiu , Senior editor
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 13:49

   

CSM, in razboi cu ministrul Justitiei. Sapte membri cer Avocatului Poporului sa intervina
Sapte membri ai CSM ii cer Avocatului Poporului sa atace la CCR ordonanta de urgenta prin care a fost prelungit automat mandatul celor doi sefi ai Inspectiei Judiciare.

Daca aceasta neconstitutionalitate nu va fi constatata cat mai repede dupa intrarea in vigoare a ordonantei, consecinta va fi compromiterea anchetelor disciplinare si a celorlalte verificari si controale de competenta IJ, spun semnatarii.Judecatorii Andrei Balan, Andreea Chis si Bogdan Mateescu, precum si procurorii Cristian Ban, Florin Deac, Nicolae Solomon si Tatiana Toader, sustin ca ordonanta prezinta mai multe vicii grave de neconstitutionalitate.

1. Retroactivitatea, deoarece ordonanta a fost emisa dupa ce mandatele celor doi inspectori sefi expirasera.

2. Incalcarea separatiei puterilor in stat, deoarece atributia numirii conducerii Inspeciei Judiciare revine CSM, ca garant al independentei Justitiei, iar ordonanta nici macar nu explica in expunerea de motive de ce aceasta atributie a fost preluata de puterea executiva prin Guvern.

3. Inexistenta situatiei de urgenta prevazuta de art 115 al 4 din Constitutie, deoarece vacanta de la conducerea IJ putea fi rezolvata de CSM fara a fi necesara interventia Guvernului.

4. OUG nu are avizul CSM, desi exista aceasta obligatie constitutionala. Avizul a fost cerut pe 29 august si, potrivit legii, Consiliul avea la dispozitie 30 de zile pentru a-l emite, termen in care CSM nu poate fi acuzat ca ar fi comis un abuz de drept.

5. OUG incalca articolele 4 si 16 din Constitutie, deoarece reglementeaza situatii individuale raportate la doar doua persoane identificabile.

6. OUG incalca art 115 al 6 din Constitutie care interzice reglementarea prin OUG in domeniul legilor constitutionale si afectarea regimului institutiilor fundamentale ale statului, iar Inspectia Judiciara este o structura cu personalitate juridica in cadrul CSM care este o institutie fundamentala a statului cu reglementare constitutionala.

Mandatele lui Lucian Netejoru si Gheorghe Stan, inspector-sef, respectiv inspector-sef adjunct al IJ, au expirat pe 1 septembrie si au fost prelungite automat printr-o orodonanta de urgenta adoptata de Guvern pe 5 septembrie.

Toader "informeaza", la miezul noptii, despre OUG data pentru Inspectia Judiciara

CSM urma sa delege o noua conducere a IJ din randul inspectorilor in functie. Inainte de adoptarea ordonantei, Liviu Dragnea l-a criticat pe Tudorel Toader pentru ca nu a prelungit mandatul conducerii Inspectiei Judiciare.

Lucian Netejoru este un personaj extrem de controversat, acuzat de fals in declaratii pentu ca nu si-a trecut in declaratia de interese apartenenta la masonerie, insa nu a putut fi judecat pentru ca fapta s-a prescris.

In mandatul sau, Inspectia Judiciara a fost implicata in mai multe scandaluri si au fost inspectori care au acuzat presiuni din partea conducerii, asa cum s-a intamplat in cazul controlului la DNA. Surse judiciare spun ca numai jumatate dintre actiunile disciplinare initiate de IJ impotriva magistratilor au castig de cauza in fata CSM si a instantei de judecata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9128 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MosGerila
rank 5
Tumorel pluseaza la aceasta partida de poker pana cand veti intelege
ca de fapt el blufeaza si nu are decat o pereche de 6 :)))
Numai argumentul incalcarii separatiei puterilor din stat este suficient ca sa-l dati afara din guvern, ca sa cereti demisia sa imediata!
alfabeta
rank 5
CSM ?
De cand CSM insemna 7 membri?
Stan
rank 5
Nu te mai agita, Firea te-a demascat trollfabeta!
Desi nici nu era nevoie,te vezi de la o posta!
lia_stoenescu
rank 5
De cand
justitia romaneasca inseamna Tudorel Toader?
Scurt
rank 5
Conteza cati judecatori semneaza, sau daca au sau nu dreptate?
Daca erau 8 erai mai calm(a)?
alfabeta
rank 5
7 membri din 19 ...
... nu insemna CSM-ul, asa cum se incearca sa se acrediteze aici.
Nasty
rank 5
@ MosGerila
La cum se comporta Tumorel cred ca are nu doi, ci trei de 6, asa ca o sa ajunga la cazanul cu smoala ;-)
alexandrina
rank 5
Sa ajunga toti
cat mai repede ! Iar Scaraotchi sa joace in jurul cazanului in care urla: Dragnea, Nicolicea, Nicolae, Valcov, Rodotel, Tari-malagambistul, etc...Intreaga sleahta sa stea acolo pana ii voi scoate eu .
Pesimistul
rank 3
Sa apelezi la Ciorbea
e ca si cunm ai impinge o usa pe care scrie "trage". Pe de alta parte nu va faceti iluzii cu Slugarel. Nu stiu daca are extrem de mult de cistigat sau ii este foarte frica de ceva dar pina una-alta slujeste, iar impreuna cu tupeul, grosolania, lipsa de scrupule si ticalosia celorlalti care mai sunt in jurul lui Dragnea nu sunt usor de contracarat.
Principala cale de pierde este sa-ti subestimezi adversarul.
petrache
rank 5
Cu parere de rau.
Tudorel nu poate renunta; a epuizat rezerva de repetenti.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor