Ziare.com

Cu rabojul, la socoteala pedepsei - Un judecator arata cum ajunge un criminal sa faca doar 5 ani de inchisoare

Joi, 29 August 2019, ora 11:41

   

Cu rabojul, la socoteala pedepsei - Un judecator arata cum ajunge un criminal sa faca doar 5 ani de inchisoare
Judecatorul Daniela Panioglu, de la Sectia Penala a Curtii de Apel Bucuresti, explica mecanismele prin care actuala legislatie penala permite infractorilor sa primeasca pedepse usoare pentru infractiuni foarte grave.

Atat noul cod penal care a diminuat pedepsele, cat si legea recursului compensatoriu care a permis iesirea mai rapida din inchisoare a celor condamnati au dus la cresterea alarmanta a criminalitatii, in special a infractiunilor comise cu violenta, arata judecatorul Daniela Panioglu.

"Am dorit sa se cunoasca, pe scara cat mai larga, impotenta legii penale de a apara partea corecta a societatii.

L-am considerat un subiect de actualitate, intrucat se efecueaza, in continuare, mutilari ale legislatiei penale, printre care relaxarea conditiilor privind liberarea conditionata.

In plus, nu se doreste reevaluarea recursului compensatoriu.

Consider ca o informare corecta si obiectiva ajuta la constientizarea realitatii", arata judecatorul Daniela Panioglu in introducerea articolului trimis pe adresa redactiei Ziare.com si pe care il redam integral in cele ce urmeaza.

Cu rabojul, la socoteala pedepsei

Ca sa se inteleaga cu ce instrumente lucreaza, in prezent, judecatorul in materia penalului si cum au inteles legiuitorii sa reglementeze reactia statului in cazul comiterii unei infractiuni, ca politica penala, voi lua, ca exemplu, una dintre infractiunile cu un grad ridicat de gravitate, din categoria infractiunilor indreptate contra vietii persoanei.

Dupa atatea lupte juridice de-a lungul mai multor ani, pentru modificarea legislatiei penale si adaptarea acesteia la nu stiu ce, sa vedem ce se intampla atunci cand fata de un inculpat exista probe clare de vinovatie cu privire la savarsirea infractiunii de omor simplu, prevazuta de art.188, alin.1, Cod penal, pentru care limitele speciale ale pedepsei principale sunt cuprinse intre 10 ani inchisoare si 20 de ani inchisoare.

Cum ajunge un criminal sa faca 5 ani de inchisoare si un violator doar 3

Sa presupunem ca inculpatul formuleaza un denunt cu privire la comiterea unei infractiuni de catre altul sau altii, pe care, pana la momentul propriei trageri la raspundere penala, nu a adus-o la cunostinta organelor judiciare, intrucat nu avea aceasta obligatie, cu exceptia unei infractiuni contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, cand legea penala prevede obligativitatea instiintarii, de indata, a autoritatilor judiciare.

In acest caz, judecatorul are obligatia, si nu facultatea, de a retine in favoarea sa cauza speciala de reducere la jumatate a limitelor speciale ale pedepsei inchisorii, prevazuta de art.19 din Legea nr.682/2002, privind protectia martorilor, ceea ce inseamna ca, in exemplul ales, limitele speciale ale pedepsei sunt cuprinse intre 5 ani inchisoare si 10 ani inchisoare.

Mai departe, inculpatul opteaza pentru procedura simplificata, prevazuta de art.374, alin.4, Cod de procedura penala, raportat la art.396, alin.10, Cod de procedura penala, situatie in care limitele speciale se mai reduc, in mod obligatoriu, cu inca o treime.

Prin urmare, inculpatului ii poate fi aplicata pedeapsa inchisorii in minimul special de 3 ani si 4 luni inchisoare si in maximul special de 6 ani si 8 luni inchisoare.

Sa presupunem ca este condamnat, in mod definitiv, la maximul special de 6 ani si 8 luni inchisoare. Pe parcursul executarii, beneficiaza, potrivit art.55/1, alin.1 din Legea nr.167/2017, privind recursul compensatoriu, de 6 zile inchisoare executate suplimentar, pentru fiecare perioada de 30 zile executate in conditii necorespunzatoare.

In acest exemplu, condamnatul va executa efectiv, pentru infractiunea de omor pe care a comis-o, pedeapsa de 5 ani, 5 luni si 25 zile inchisoare, maximul care poate fi executat, stabilit ope legis, prin urmare fara nici o interventie din partea judecatorului. Nu se pune problema liberarii conditionate, care inseamna aprecierea instantei de judecata.

In acelasi mod, se obtin si se executa pedepse derizorii pentru alte infractiuni grave, precum talharia calificata de la art.234, alin.2, Cod penal, prin urmare talharia comisa in imprejurari grave, cea mai des intalnita in practica judiciara, pentru care maximul de pedeapsa care poate fi executat efectiv este de 2 ani si 8 luni inchisoare.

Sau pentru infractiunea de viol, in varianta agravata de la art.218, alin.3, Cod penal, printre care violul comis asupra unui minor, maximul de pedeapsa care poate fi executat, in conditiile aratate, este de 3 ani, 3 luni si 18 zile inchisoare, iar pentru varianta agravata de la art.218, alin.4, Cod penal, care presupune infractiunea de viol urmata de moartea victimei, maximul de pedeapsa care poate fi executat este de 4 ani, 10 luni si 7 zile inchisoare.

Pentru infractiunea de trafic de droguri de mare risc, prevazuta de art.2, alin.2 din Legea nr.143/2000, in cazul careia, in practica judiciara, sunt formulate cele mai multe denunturi, maximul de pedeapsa care poate fi executat efectiv este de 3 ani, 3 luni si 18 zile inchisoare, indiferent de cantitatea drogului de mare risc traficata.

Acest mecanism automat, care obliga, reduce, in mod semnificativ, posibilitatea judecatorului de individualizare judiciara a pedepsei. Pe urma, numarul de 6 zile de inchisoare castigate intr-o luna, fara ca detinutul sa aiba vreo activitate, este mult prea mare.

Diminuarea dramatica a limitelor de pedeapsa prin actualul Cod penal, intrat in vigoare incepand cu data de 1.II.2014, combinata cu mecanismul de reducere obligatorie a limitelor speciale de pedeapsa si cu beneficiul gratuit de zile de inchisoare castigate la locul de detentie, nu au condus decat la cresterea alarmanta a criminalitatii, in special a infractiunilor comise cu violenta.

In fata acestui mecanism inadmisibil si absurd de individualizare judiciara a pedepsei, care-l exclude pe judecator in aprecierile sale si-l transforma intr-un practician al aritmeticii, consider cel putin ca retinerea art.19 din Legea nr.682/2002 ar trebui sa constituie o facultate, intrucat scopul acestei dispozitii legale consta in incurajarea martorului, in conditii libere, de constiinta, de a aduce la cunostinta organului judiciar comiterea unei infractiuni, si nu in reglementarea unui instrument de a-si minimaliza, in mod drastic, raspunderea penala proprie.

De asemenea, legiuitorii sa aiba in vedere faptul ca modificarea neincetata a legislatiei penale constituie una dintre cele mai mari vulnerabilitati ale actului de justitie, iar masurile legislative luate in aceasta maniera, a slabirii fortei de reactie a statului, inclina tot mai mult doar in beneficiul inculpatului si, in sens invers, in defavoarea persoanei vatamate, care devine o a doua victima, a procesului penal.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9609 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Solutia este simpla: refacute legile justitiei si codurile penale,

pedepse mari conforme cu fapta si renuntarea la metodele de scurtare ale pedepselor ! Nimeni nu se educa in puscarie decat in mai rau ... Fara amnistii si fara gratiere; sa stie criminalul sau infractorul ca are de stat acolo la zdup 15 ani sau mai mult !

 

Basescu, Tariceanu, Predoiu si stafful securitatii si a

politicienilor au permis asta !
De ce nici un jurnalist nu-i ia la intrebari !?
Basescu are in spate o garnitura puternica atunci cand merge la tv : moderatorul este constrans sa nu-i puna alte intrebari decat cele aprobate dinainte !
Dar atunci cand este chemat la diverse institutii !??

Oare nu exista nici o pedeapsa pentru acesti oameni ?

 

extras din comunicat de presa al CAB din 19.03.2018

Prin Decizia civilă nr. 5/29.01.2018 pronuntată de ICCJ – completul de 5 judecători, definitivă, s-a dispus sanctionarea disciplinară a doamnei Daniela Panioglu, judecător in cadrul ***tii de Apel Bucuresti – Sectia I penală, cu diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute, pentru săvarsirea abaterii disciplinare sesizate de către domnul judecător Purigiu Florin ( judecător in cadrul aceleiasi sectii), la data de 18.03.2016, Colegiului de Conducere al ***tii de Apel Bucuresti, care a decis inaintarea acestei sesizări, pe cale administrativă, către Inspectia Judiciară. Sanctiunea, aplicată initial de Sectia pentru judecători in materie disciplinară, a vizat atitudinea nedemnă a doamnei judecător Daniela Panioglu, care " după finalizarea sedintei de judecată din data de 16 martie 2016, in timpul exercitării atributiilor de serviciu […] a adoptat un comportament neadecvat fată de colegul de complet, urland, tipand si aruncand cu un dosar in el ", atitudine considerată ca fiind incompatibilă cu onoarea si demnitatea profesiei de magistrat.
a mai fost suspendata 3 luni in 2017 si a incasat ilegal in perioada 2011-2018 circa 100.000 lei cu titlu de chirie, desi avea doua imobile in capitala.

ghilotino nu minti cu nerusinare!!!!

toate acestea au fost facute in aceasta guverbare a pisdeilor!!!!
ei cu recursul compensatoriu, ei cu diinuarea pedepselor, ei cu eliberarea criminalilor, pedofililor si violatorilor.
bubosul tudorel, execrabilul ministru al justitiei a facut asta.
pisdeii astia sunt de o nesimtire fantastica.
isi fac nevoile in mijlocul strazii, imput toata strada, ii prinzi cu pantalonii in vine, dar tipa cadin gura de sarpe ca nu ei, altii, aia care au trecut mai inainte pe strada!!

Ce am inteles eu - mai tarziu, este adevarat

dar nu ai inteles inca dumneata:
Basescu si PSD au fost mana in mana.
Am aflat tarziu ca PD a facut alianta cu partidul lui Virgil Magureanu.
Basescu a devenit presedinte numai pentru ca asa a vrut Securitatea si Iliescu - care mai avea inca un cuvant greu de spus in politica.
La fel, stiu f bine cum Iliescu i-a cedat presedintia lui Constantinescu, in ciuda faptului ca el avusese mai multe voturi. Ati vazut mai apoi ce consilieri a avut Constantinescu si cum Dorin Marian a avut guvernarea pe mana in guv Tariceanu II.
Ia vedeti ce spune Legea 247 data de Monica Macovei - aia cu "restitutio in intergrum" si cum s-a purtat Basescu cu ea ! (La fel cum Dragnea s-a purtat cu T. Toader).
Faceti o analiza politica pe mai multi ani, si o sa vedeti ca absolut toata clasa politica era mana in mana, in ciuda asa-ziselor divergente in public.

ps - nu mai am chef sa scriu, aveti un stil de exprimare care lasa de dorit.

@Ghilotina

Incercati diversiuni naive destinate prostirii celor deja ...prosti!
Pierdeti timpul!Acestia sunt tot mai putini!
Strabarea legilor pentru protejarea infractorilor,mai ales a coruptilor,a lasat-o masiv Dragnea in interesul propriu!
Din fericire a esuat si a ajuns acolo unde trebuie tocmai pentru ca Basescu si Predoiu etc au dus o lupta tenace pentru instaurarea statului de drept si a independentei justitiei,pe care mafia PSD-ALDE-UDMR nu a avut timpul necesar sa le distruga complect!
Cine a scos aberatia "recursului compensatoriu"care este sustinut in continuare de mafia PSD in pofida cresterii criminalitatii in Romania ca niciodata,tocmai datorita recidivistilor?
Cine a scos celebra amnistie contra careia tot cei ce au nascocit-o,au trebuit sa voteze in parlament?
Nu mai bateti campii ca s-ar putea sa nu mai gasiti drumul spre casa!Teo

Domnule Te-o, dumneata ma ameninti fatis..

Ce zici, pui la cale un accident la metrou sau in statia de tramvai !??
Eu am venit cu argumente - fara sa intru in detalii - care stabilesc clar ca absolut toata conducerea de pana acum a fost mana in mana la ciordit si pe urma au incercat toti sa scape de justitie.
Daca dumneata vrei sa lauzi nemaipomenita competenta a dlui Basescu - fa-o ! scrie-i o oda, ceva acolo, dar nu mai incerca sa pui pumnul in gura altora.
Gruparea Basescu -Triceanu au dat un os zdravan de ros si i-au transformat in infractori pe toti - avocati, procurori, politisti, judecatori, executori, samd - atunci cand au atentat la Codul civil si au permis "restitutio in integrum" .
Toti au inceput sa apara cu imputerniciri false si si-au trecut in cont case, pamanturi, paduri, etc.
Cu ce a venit mai apoi gruparea Predoiu - Ponta sub observarea lui Tariceanu - Basescu ? Cu un Nou Cod civil care anuleaza imprescriptibilitatea mostenirii !
Ai uitat de "mica reforma" facuta de Boc cu Comisia Buda in componenta caruia au intrat Iordache, Nicolicea, samd ? Stii ce s-a intamplat acolo ? Pai nu stii.
Pe urma au venit cu Codurile astea care au injumatatit pedepsele si cu formula "Legea penala mai favorabila" potrivit NCP.
Absolut toti deputatii - Tony Grebla, Arton Arpad, etc - functionau la fel de bine si inainte de venirea USL la putere !
Sa va mai spun cum a reusit Traian Basescu sa aduca USL la putere ? Cum el l-a facut mare pe Dragnea ?
Cum s-a opus si a tergiversat chemarea in justitie a lui Iliescu !??
Da deh ....
voi stiti sa ma amenintati cu moartea ....

http://www.ziare.com/basescu/presedinte/codex-traianus-opinii-1280472

http://www.ziare.com/stiri/justitie/misterele-stranii-ale-noilor-coduri-cand-s-a-inselat-traian-basescu-1280424

Ghilotina, ce ai fumat?

Ce treaba are sula cu prefectura? Voi, psd-istii, sunteti de o penbilitate rar intalnita. Tu vezi ca acele legi au fost emise in de catre psd? Sau neavand nici un argument, dar obligatia de a posta ceva, vorbeste gura fara creier? Multumim maretului partid pentru cresterea criminalitatii si lipsa sigurantei. In curand Romania va fi protejata prin lege, devenind o jungla.

 

domnule, mai citeste inca odata articolul :

Diminuarea a fost facuta in 2014, dupa noile Coduri facute de Predoiu si aprobate prin asumarea raspunderii - la indemnul lui Basescu - de Boc.
btw, nu sunt membru PSD, ci am fost membru PDL si am tot dreptul sa-l trag la raspundere pe cel caruia i-am dat votul !

Ghilotina, minti prin omiterea adevarului.

"udecatorul are obligatia, si nu facultatea, de a retine in favoarea sa cauza speciala de reducere la jumatate a limitelor speciale ale pedepsei inchisorii, prevazuta deart.19 din Legea nr.682/2002"
Cine era in 2012 la putere?! Nu cumva TOT PSD-ul cu Prededinte I.Iliescu si Premier Adrian Nastase???
20 de ani pentru omor (legea lui Predoiu mi se pare inca rezonabil).
" Legea nr.167/2017, privind recursul compensatoriu" nu e tot a PSD-ului? Prin ea se reduce cu 20% orice pedeapsa.
E adevarat ca si Predoiu a bagat stramba cu "procedura simplificata", prin care limitele se reduc cu o treime, dar asta ca sa-i indemne pe inculpati sa-si recunoasca vina mai repedem sa scurteze durata proceselor, ca si asa avem cohorte de cazuri si interlopi.
Asa ca, fii corect! Fii o ghilotina dreapta, cu ascutisul nestirbit.

cod penal pentru criminalii,tilharii si violatorii din psd+alde+udmr

desigur,si pentru votantii lor care sint aidoma celor
pe care ii voteaza.

 

Doamna judecatoare Panioglu n-ar fi putut avertiza presa, presedinte

Romaniei, Comisia de la Venezia, Consiliul Europei de aceste faradelegi facute posibile de catre haita sobolanilor rosii in slujba mafiotului infractor, puscariasul draknea si sluga sa Tumorel 5 Bube?

Puneti parlamentul pe butuci, au facut suficient RAU milioanelor de romani si suficient BINE sutelor de mafioti penal si infractori criminali! Trimeteti-i la "facultate" cativa ani bine indesati!

 

Fantastic! Nu credeam ca e chiar asa de rau!

TE omor pe tine. Denunt pe Vasile ca a spart un chiosc din comuna si a furat bautura, fiindca fost gasit beat la locul faptei, desi el nu recunoaste spargerea.
Eu nu mai fac 20 ani pentru omor, ci maxim 10 ani. Recunosc ca te-am omorat si aleg "procedura simplificata". Primesc numai 6 ani si 8 luni.
Intre timp se autodenunta Gheorghe ca el a spart chioscul si a furat bautura. Eu raman cu cei 6 ani si 8 luni, pronuntati deja, ca n-are cine sa conteste, tu fiind mort deja, iar cazul chiocului din comuna cu cazul crimei asupra ta nefiind la pachet.
Mai primesc reducere inca 20%, adica 6 zile din 30 si fac numai 5 ani jumatate.
Asta, daca am un judecator "rau", care-mi aplica maximul. Pot sa am un judecator "de comitet", de la noi din judet, care sa-mi aplice minimul (un motiv fiind ca tu erai currvar, sau betiv) si atunci fac 3 ani si 4 luni, cu reducere 20% fac numai 2 ani si 7 luni!
Trai nineaca! Care vrei ma sa te omor??

 

domnule, in 2012 la putere era PSd ul car e urmare a faptului

ca PDL si-a demis propriul guven - Ungureanu .
PSD a acces la guvernare pt ca PDL prin Blaga - a refuzat sa aduca un candidat.
Cu alte ccuvinte dl Basescu l-a numit pe Ponta care a continuat actiunea lui Predoiu !
de ce ?
Pentru ca Ponta fusese seful Comisiei parlamentare care au facut noile Coduri, alaturi de Predoiu, Bica, Daniel Buda, Iodache, etc - veexi comisiile juridice din parlament in perioada 2004 - 2012 .
Las' mai moale cu "minciuna", aprofundeaza subiectul.
Vei vedea ca politic dl Basescu impreuna cu Tariceanu si mai tarziu Dragnea a facut tot ce era necesar ca politicienii sa scape de pedepse.
Impreuna cu ei, si magistratii care au retrocedat sute de mii de case, pamanturi, samd si care au contribuit prin pedepse usoare ca numerosi criminali sa umble liber pe strazi.
Mai cerceteaza, ca nu e greu.

Ghilotino, citez din tine: "asumarea ... de Boc".

"Diminuarea a fost facuta in 2014, dupa noile Coduri facute de Predoiu si aprobate prin asumarea raspunderii - la indemnul lui Basescu - de Boc."
Dr acord cu tine: "Las' mai moale cu "minciuna", aprofundeaza subiectul.". O las mai moale cu minciuna, dar care e aceasta, ca sa stiu si eu, hic! cu cine votez?!
Care e minciuna?! Eu am zis "Predoiu" dupa citatul tau, de mai sus.
Mergi la ascutit!
Sau pieri pe limba ta.

Gheorghe-ro,

Si iti mai scapa ceva, ceva ce a subliniat si judecatoarea in articol: aici este vorba doar de reducerile de care beneficiaza obligatoriu acesti infractori potrivit Codului Penal. Mai este si eliberarea conditionata, de ex daca criminalul are peste 60 ani si a executat o treime din pedeapsa (parca). Care pedeapsa, daca a avut parte de un judecator de comitet, cum spui, este de 3 ani, din care se scade reducerea de 20% pentru ca nu este inchis in hotel de 5*, mai invoca varsta etc. E adevarat ca aprobarea eliberarii conditionate este facultativa, dar cum sunt multi judecatori de comitet...
Sa fim sinceri, reducerea pedepselor a fost gandita pentru delapidatori. Sunt convins ca jumate din planeta asta ar prefera sa dea tunuri de zeci de miliaone de euro pentru pedepse de 5 ani, care cu reduceri peste reduceri si eliberari conditionate se reduc la maxim 1 an. Sa stai 1 an dupa gratii si sa iesi multimilionar este tentant pentru multi. Ce ma socheaza (apropos de corectitudinea judecatorilor) este cum de sunt eliberati conditionati cei de la care nu s-a recuperat prejudiciul. "Pai cat ai prejudiciat? 5 milioane, plus penalitati etc. sunt 8 miliaone, adu banii si discutam dupa aceea de eliberare conditionata". Si multi i-ar aduce, sa nu uitam ca fura din 10 locuri si de regula sunt prinsi doar pentru o furaciune.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor