Ziare.com

Un roman a primit de la Posta Romana despagubiri uriase pentru ca i-au fost ratacite sute de scrisori trimise in Anglia unor necunoscuti

de Paul Nedelcu, Redactor
Joi, 18 Martie 2021, ora 07:45

   

Un roman a primit de la Posta Romana despagubiri uriase pentru ca i-au fost ratacite sute de scrisori trimise in Anglia unor necunoscuti
Un barbat din judetul Vrancea a dat in judecata Posta Romana, cerand sa fie despagubit pentru 309 scrisori trimise in Marea Britanie care nu au ajuns la destinatie. Dupa ce i-a platit barbatului peste 40.000 de lei, Posta Romana a fost pe punctul sa achite inca 52.000 de lei, dar judecatorii au decis ca suma nu trebuie platita. "Meciul" inca se joaca.

Printr-un proces deschis la Judecatoria Focsani in august 2018, Vasile B. a dat in judecata Posta Romana, cerand sa fie depagubit pentru ca in anii 2017 si 2018, a trimis mai multor persoane din Marea Britanie un numar de aproximativ 500 de scrisori recomandate ce contineau "carti postale vechi".

Vasile a aratat ca pentru fiecare din scrisorile trimise a achitat tariful de 16 lei perceput de Posta Romana pentru astfel de servicii.

Pentru "ratacirea" a aproximativ 220 de scrisori, vranceanul a primit in 2017 si 2018 despagubiri de peste 41.000 de lei. In urma procesului deschis de Vasile B. Judecatoria Focsani a obligat Posta Romana sa ii achite barbatului inca 52.000 de lei pentru 309 scrisori trimise si neajunse la destinatie.

Sentinta Judecatoriei Focsani a fost, insa, modificata de Tribunalul Vrancea, care a respins cererea de acordare a despagubirilor. Sentinta Tribunalului Vrancea a fost atacata cu recurs.

Pana la pronuntarea sentintei finale, dosarul judecat in apel la Tribunalul Vrancea dezvaluie modul in care romanul a ajuns sa fie despagubit cu zeci de mii de lei de Posta Romana pentru sute de scrisori trimise in Marea Britanie si neajunse la destinatie.

Englezii care au primit plicuri cu bucati de ziareSemnalul de alarma in privinta vranceanului a fost dat de Royal Mail, compania nationala de posta din Marea Britanie, care a sesizat Posta Romana cu privire la faptul ca o persoana din Romania reclama situatii de trimiteri pierdute sau nelivrate in Marea Britanie.

Totodata, britanicii au avertizat ca sunt suspiciuni de frauda, mai ales ca unii dintre englezii la care au ajuns scrisori trimise de roman au primit hartii de ziar si nu au nicio legatura cu expeditorul.

In procesul deschis de Vasile B, Posta Romana a aratat ca operatorul postal din Marea Britanie i-a informat ca procedura interna de prelucrare a trimiterilor inregistrate pe teritoriul tarii respective nu impune scanarea in aplicatii informatice a tuturor trimiterilor inregistrate.

"Pe cale de consecinta exista posibilitatea ca toate trimiterile declarate pierdute de posta britanica in decursul anilor precedenti sa fie de fapt distribuite destinatarilor, insa fara a exista posibilitatea de a pune la dispozitie documente care sa justifice distribuirea acestora", au aratat reprezentantii Postei Romane in proces.

Vasile nu a facut dovada ca e colectionar de carti postaleIn procesul prin care i-a fost respinsa cererea de acordare a unor despagubiri de 52.000 de lei, vranceanul a incercat sa convinga judecatorii sustinand ca este un colectionar de carti postale, iar plicurile trimise contineau carti postale vechi.

Judecatorii Tribunalului Vrancea nu au fost, insa, convinsi de povestea "colectionarului".

"Tribunalul apreciaza ca reclamantul a actionat cu intentia de a obtine despagubiri, care este calificata de lege ca fiind frauduloasa, activitatea de trimitere a cartilor postale neconstituind prin ea insasi scopul pentru care acesta a apelat la serviciile postale internationale prestate de catre apelanta parata", arata Tribunalul Vaslui.

Judecatorii Tribunalului Vrancea au mai aratat ca are o relevanta majora in judecarea cazului faptul ca Vasile B. nu a facut dovada ca este colectionar de carti postale vechi si ca a purtat corespondenta cu englezii carora le-a trimis scrisorile.

"Mai mult, potrivit inscrisurilor depuse de catre apelanta parata constand in formularele completate in cadrul cercetarilor efectuate de catre Royal Mail, operatorul desemnat de destinatie din Marea Britanie, rezulta ca acestia nu il cunosc pe expeditor, trimiterile nu au fost solicitate si nici nu reprezinta achizitii facute de catre acestia din Romania, in unele cazuri fiind vorba si despre 20-30 de trimiteri catre aceeasi persoana", au mai aratat judecatorii.

A profitat de "disfunctionalitati""Avand in vedere frecventa trimiterilor precum si imprejurarea ca desi a sustinut, reclamantul nu a dovedit faptul ca activitatea de trimitere a cartilor postale constituie o activitate reala iar nu una simulata, Tribunalul apreciaza ca reclamantul a deturnat dreptul de a efectua aceste trimiteri postale prin intermediul serviciilor postale prestate de catre apelanta si de a obtine despagubiri pentru trimiterile nelivrate si nerestituite (pierdute) de la scopul pentru care au fost reglementate in scopul obtinerii de despagubiri, speculand prin aceasta disfunctionalitatile acestor servicii", au mai aratat judecatorii vranceni, care au respins cererea de acordare a sumei de 52.000 de lei pentru 309 scrisori trimise si neajunse la destinatie.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12959 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hă, hă... La noi n-ajung procedurile judiciare și dumnealui vrea să

ajungă recomandatele externe?
Ce cartofilie, ce filatelie prin intermediul poștei, cand și-a dat pană și Fabrica de Timbre?

 

O facatura frauduloasa ce pute de la kilometri a fost rasplatita ...

DIN BANII NOSTRI de conducerea iresponsabila si incompetenta a postei romane !!!
Conducerea postei romane impreuna cu intreg departamentul "juridic" (sanchi!) trebuie demisi de urgenta, iar paguba trebuie imputata celor ce au "gestionat-o"! !

 

ntz!

aici se vede in primu rand incompetenta judecatorilor ce i-au acordat excrocului despagubirile de zeci de mii de lei fara o minima verificare, sau, mai grav, pe mana cu acesta.
casta judecatorilor - cea mai mare adunatura de redusi mintal si infractori de drept comun, spre deosebire de cea a politicienilor, alcatuita in mare majoritate din rebuturile societatii.

Dreptul la replica

DREPT LA REPLICĂ:

Despăgubirile pe care le-am solicitat C.N. Poșta Romană S.A. (prin instanța de judecată) au temei legal, respectiv art. 38 alin. ( 1 ), art. 46 din O.U.G. nr. 13/2013, art. 5 alin. ( 1 ), alin. ( 6 ) lit. a) pct. 2, alin. ( 9 ) din Condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale incluse in sfera serviciului universal.
Toate trimiterile poștale ce fac obiectul dosarului sunt incluse in categoria trimiterilor de corespondență internațională recomandată. Acest serviciu poștal are particularitatea de a oferi garanții forfetare impotriva riscurilor de pierdere, furt, distrugere totală sau parțială ori deteriorare a trimiterii poștale și in eliberarea, la cerere, a unei dovezi privind depunerea la punctul de acces sau livrarea la destinatar. Altfel spus, achitand tariful solicitat de C.N. Poșta Romană S.A., beneficiam de urmărirea corespondenței. Fiind trimiteri recomandate, in cazul in care aș fi utilizat adrese fictive, toate aceste scrisori mi-ar fi fost returnate cu mențiunea "destinatar inexistent", ceea ce, in cazul meu, nu s-a intamplat.
Dosarul a parcurs etapa judecății in fond, la Judecătoria Focșani, care, in urma probelor administrate, inclusiv a unei expertize contabile care a identificat trimiterile reclamate, mi-a admis cererea de chemare in judecată.
In cadrul dosarului de apel, din care se citează in mod trunchiat, Tribunalul Vrancea a ajuns la o altă concluzie.
Apreciez lipsit de profesionalism faptul că in cadrul articolului sunt indicate trunchiat numai pasaje din decizia Tribunalului Vrancea, fără a se cita și pasaje din cadrul sentinței Judecătoriei Focșani.
Pe de altă parte, dosarul se află in prezent in faza recursului la Curtea de Apel Galați, urmand ca această instanță să decidă care dintre instanțele de rang inferior a pronunțat o sentință corectă.
In motivarea deciziei Tribunalului Vrancea nu mi se impută faptul că scrisorile mele conțineau bucăți de ziare și nici nu se face vorbire despre disfuncționalități. Faptul că nu aș fi făcut dovada calității mele de colecționar este o imprejurare care nici nu mi-a fost pusă in vedere de către Tribunalul Vrancea, fiind un motiv de nelegalitate ce va fi analizat de Curtea de Apel Galați.

Referitor la despăgubirile incasate in anii 2017 și 2018, țin să precizez că acestea au fost oferite de către C.N. Poșta Romană S.A. in urma sesizării neajungerii la destinație a mai multor colete cu valoare declarată pe care le-am expediat pe plan internațional și care au fost asigurate conform bunurilor supuse serviciului vamal. Se acorda despagubiri numai in urma unei anchete(3 Luni), doar atunci cand se constată o pagubă(pierdere,distrugere,furt etc).
Vasile B, prin V TUDORACHE OANA ADRIANA

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor