Cum a fost prima dezbatere pentru abuzul in serviciu: Prag de un leu? Eu muncesc pentru leul ala, de ce sa il fure cineva?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 18:10
7227 citiri
Cum a fost prima dezbatere pentru abuzul in serviciu: Prag de un leu? Eu muncesc pentru leul ala, de ce sa il fure cineva?

Pragul prejudiciului pentru infractiunea de abuz in serviciu nu ar trebui sa existe pentru ca decizia CCR care il impune este una abuziva, luata cu depasirea competentelor CCR, iar daca totusi va exista un prag, aceasta ar trebui sa fie foarte scazut, intre 0 lei si 1.000 de euro.

Acestea sunt principalele concluzii care s-au desprins din prima dezbatere pe tema pragului organizata de Ministerul Justitiei cu reprezentantii societatii civile. Discutiile au durat 3 ore, timp in care, spre deosebire de fostul ministru al Justitiei in dezbaterea organizata in februarie, ministrul Tudorel Toader a dialogat cu participantii la dezbatere.

Luarile de cuvant, aproape unanime impotriva pragului, au avut abordari dintre cele mai variate. Au dorit sa isi precizeze punctul de vedere persoane fara nicio pregatire juridica, care au tinut doar sa isi exprime indignarea pentru faptul ca practic s-ar putea reveni la prevederile contestatei OUG 13 si fata de ceea ce considera ca reprezinta un abuz comis de CCR care si-a permis sa legifereze.

"I s-a spus lui Iordache la precedenta dezbatere publica sa aiba grija sa nu intre in istorie in mod rusinos. Acelasi lucru vi-l transmitem si dvs: sa nu intrati in istorie rusinos. (...) Toti stim ca aceasa lege este cu dedicatie pentru Liviu Dragnea. (...) Treceti la munca, nu mai furati! (...) Sa fie prag de un leu. (...) Eu muncesc pentru leul ala, de ce sa il fure cineva? ", i-a spus primul vorbitor ministrului Justitiei.

"Noi ne-am adunat sa dezbatem pe toate fetele ce a decis CCR, dar eu intreb: daca aceasta Curte si-a depasit atributiile obligand Parlamentul sa puna prag... daca da o dispozitie care ii iese din atributii, de ce sa o luam in discutie? De ce sa ne batem capul cum sa o punem in aplicare?", a opinat o alta vorbitoare.

"Adica am intrat la stapan si nu putem face nimic?", a intrebat o doamna venita din Teleorman. La dezbatere au fost prezente persoane care aveau insigne cu deviza #rezist.

Reprezentantii unor ONG-uri au venit cu propuneri concrete. De exemplu, reprezentantul Asociatiei Funky Citizens, Codru Vrabie, i-a inmanat ministrului Justitiei un document care cuprinde propunerea argumentata ca infractiunea de abuz in serviciu sa devina dintr-una de rezultat una de pericol, astfel incat consumarea ei sa nu mai fie conditionata de producerea unui prejudiciu.

Desi extrem de rabdator cu toate punctele de vedere exprimate, amabil cu participantii, adesea cu mult umor, ministrul Tudorel Toader a refuzat practic sa faca orice precizari in privinta viziunii sale asupra pragului pentru abuzul in serviciu. A fost ferm intr-o singura privinta: pragul trebuie introdus in virtutea Deciziei nr. 392 a CCR, general obligatorie. Valoarea lui urmeaza sa fie stabilita: "am mai spus-o, nu am pragul intr-un buzunar".

Ministrul a refuzat sa comenteze Decizia nr. 392 a CCR si a evitat sa explice daca Decizia nr. 405 de anul trecut, referitoare tot la abuzul in serviciu, a introdus obligativitatea pragului, dupa cum pretinde acum CCR, desi dl Toader a participat la luare acelei decizii in calitate de judecator constitutional.

Dl Toader a refuzat sa afirme clar daca pragul va fi introdus prin proiect de lege sau de ordonanta si a tinut mereu sa precizeze ca absolut toate variantele sunt deschise: "Cu siguranta, oricare va fi pragul nu va fi cel asteptat de toata lumea, nici zero, nici 1 leu, nici un salariu minim, dar in urma acestor dezbateri vom trage o concluzie. Nu imi solicitati concluzia inaintea dezbaterilor".

In schimb, ministrul Toader pare a avea planuri pe termen lung, in mai multi pasi.

Mai intai finalziarea legilor justitiei, despre care sustine ca nu sunt in intarziere. Pasul al doilea - un pachet de masuri logistice si legislative ca urmare a Deciziei pilot a CEDO referitoare la regimul de detentie din Romania. Ministrul sustine ca peste 6 luni va fi gata nu numai planul cerut de CEDO, ci vor fi deja puse in practica primele masuri.

Pasul al treilea - un amplu proces de evaluare a celor patru coduri, penal si de procedura penala, civil si de procedura civila. Tudorel Toader a prelungit pana pe 15 iulie termenul pana la care comisiile de elaborare a codurilor, facultatile de drept, Academia Romana, institutiile sistemului judiciar, dar si avocati, notari si executori judecatoresti pot trimite propuneri de modificare.

Si chiar mai mult, ministrul Toader are in vedere o revizuire a intregii legislatii, pentru ca exista legi adoptate in urma cu 20-25 de ani care au fost repetat modificate.

O a doua dezbatere pe aceasta tema va avea loc pe 3 iulie cu reprezentantii sistemului judiciar, ai asociatiilor profesionale ale magistratilor, ai mediului academic si ai profesiilor juridice liberale.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#prag abuz serviciu, #dezbatere prag abuz serviciu , #justitie