Ziare.com

Cum arata realitatea in sistemul de justitie pastorit de Tudorel Toader, ministrul preocupat de soarta condamnatilor Interviu cu avocatul Cristian Bacanu

de Camelia Badea
Luni, 21 Ianuarie 2019, ora 16:46

   

Cum arata realitatea in sistemul de justitie pastorit de Tudorel Toader, ministrul preocupat de soarta condamnatilor Interviu cu avocatul Cristian Bacanu
Judecatorii cu paianjeni sau gandaci si fara toaleta pentru cetateni, arhive imbibate de microbi, judecatori ingropati in munti de dosare. Cam asta e realitatea din sistemul administrat de Tudorel Toader, ministrul care va ramane in istorie pentru preocuparea lui excesiva fata de soarta celor care incalca legea si dezinteresul fata de cei care o aplica si o respecta.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, avocatul Cristian Bacanu, presedintele comisiei de justitie din PNL Bucuresti, vorbeste despre problemele adevarate din sistem si enumera cateva solutii la care ar fi putut sa se gandeasca si ministrul Justitiei, care implineste in curand doi ani de mandat: introducerea dosarului electronic, imbunatatirea legislatiei privind raspunderea contraventionala si a Legii contenciosului administrativ, o Inspectie Judiciara cu inspectori profesionalizati sau infiintarea Judecatorului de pace.

Mai mult, nu avem nici pana acum o practica judiciara unitara si nici nu regasim in legislatie conceptul de buna administrare, un drept fundamental al cetatenilor din UE.

In schimb, avem "un sistem care este pe alocuri haotic si foarte aglomerat, este pagubos pentru economie, frustrant pentru cetatean si obositor pentru profesionisti", subliniaza avocatul Cristian Bacanu in interviul acordat Ziare.com.

Sa luam problemele pe rand. Ati dezvaluit recent pe Facebook ca la Judecatoria Faurei nu exista toalete pentru public, doar un loc destinat exclusiv magistratilor. Vorbim despre un caz nefericit sau mai sunt si alte situatii la fel de jenante in tara?

Si Judecatoria Gaesti are niste conditii cel putin improprii, Judecatoria Dragasani la fel. Si mai sunt astfel de judecatorii, cu sali foarte mici, murdare, foarte aglomerate. Niste sedii care nu sunt demne de a fi ocupate de instantele de judecata, institutii foarte importante.

Va mai dau un exemplu: Judecatoria Buftea si Tribunalul Ilfov au activitatea in acelasi sediu, cladire care, dupa parerea mea, este un fost camin de nefamilisti. E un sediu insalubru, scarile pe care se desfasoara accesul la etaj sunt cu panze de paianjen care atarna, sunt pline de praf, gasim acolo inclusiv gandaci de bucatarie... O imagine complet anormala.

Ministrul Toader si Guvernul PSD-ALDE nu actioneaza in interesul Justitiei, practic, sistemul de justitie a fost abandonat, unicul interes al actualei majoritati fiind acela de a se lupta cu morile de vant denumite Stat Paralel (prin modificarea Legilor Justitiei) si de a pune in libertate infractorii condamnati.

Oamenii PSD-ALDE sunt mult prea ocupati cu salvarea coruptilor si atunci nu au timp de problemele reale. De altfel, sincer, nu cred ca oamenii sistemului PSD (de exemplu, Nicolicea sau Iordache) sunt capabili sa aiba o viziune coerenta. Nici Tudorel Toader nu a dovedit ceva. Din pacate, oamenii acestia fac foarte mult rau Romaniei.

Care este situatia arhivelor? Cum se lucreaza cu ele?

Cu arhivele e o problema generalizata, sunt foarte putine instantele care au introdus dosarul electronic. Avem Curtea de Apel Targu Mures, Clujul, Galatiul si Timisoara. In rest, toate instantele lucreaza exclusiv cu documente pe hartie. Sunt dosare care au si peste zece ani vechime, va dati seama ce focar de fungi si de microbi este acolo? Stiu de la judecatori sau grefieri ca unii dintre ei s-au imbolnavit, au facut ciuperci pe maini...

In mod normal, ar trebui sa avem un dosar electronic, pe care sa il putem accesa noi toti cu cate o parola, si judecatorul, si avocatul la fel. Sa putem lucra cu documentele pe laptop si sa nu mai umblam cu dosare vechi, pline de praf. Sa putem inregistra toate cererile online si sa primim automat numar de inregistrare si certificarea receptiei documentului. Dar nici pomeneala de asa ceva...

Cum stam cu resursa umana? Cat de incarcati de dosare sunt judecatorii?

Ultimele date pe care le-am vazut, de anul trecut, aratau ca pe un total de 8.000 si un pic de posturi aveam cam 7.000 de magistrati. Iar dosarele sunt cam 6 milioane pe an, un pic mai mult de jumatate civile si restul penale.

Dar sa stiti ca un numar foarte mare de dosare ar putea fi eliminate din practica instantelor de judecata. Ma gandesc, de pilda, la dosarele contraventionale. Daca s-ar opera o reforma a legislatiei privind raspunderea contraventionala, am putea scapa de foarte multe dosare.

Sa va dau un exemplu pe intelesul tuturor. Daca un contravenient ii cere politistului sa ii arate inregistrarea video facuta de un radar, politistul ii spune acum "la instanta, faceti plangere si vedeti acolo". Deci tu, ca si contravenient, trebuie sa te duci obligatoriu in instanta ca sa vezi daca ai gresit sau nu, altfel trebuie sa il crezi pe cuvant pe politist. Din cauza asta, avem sute de mii de dosare numai in contraventional in fiecare an.

Si cum spuneti dvs ca s-ar putea rezolva aceasta problema, reducandu-se astfel gradul de incarcare al judecatorilor?

Cu o prevedere in ordonanta 2/2001 care sa oblige politistul sa ii arate contravenientului dovezile pe care le are la momentul in care il sanctioneaza. E foarte simplu. Si, atunci, daca respectivul contravenient vede ca a fost filmat, nu se mai duce sa conteste aiurea in instanta.

De exemplu, in Franta, cand primesti un proces verbal de contraventie, ti se comunica vreo douazeci de pagini printre care inclusiv un model de plangere contraventionala, ca sa nu mai scrie fiecare ce-i trece prin cap, fiindca nu se duc toti la avocat. Masura a fost luata ca sa se simplifice munca instantelor, sa se standardizeze plangerile. Mai mult, odata cu procesul verbal trimis prin posta, ti se comunica si inregistrarile in baza carora ai fost sanctionat - foto sau DVD cu inregistrarea video. S-ar putea sa se comunice si online, dar nu stiu.

Asa ca acolo, daca primesti amenda respectiva si vezi dovezile, stii ca daca te duci in instanta pierzi. Iar, pe de alta parte, daca politistul nu are probe impotriva ta, nu te mai sanctioneaza. Daca am adopta si noi masura, am elimina si sanctiunile date abuziv. Dar, dupa parerea mea, este necesara o reforma completa a legii raspunderii contraventionale.

Stiti cate altele s-ar mai putea face? Va dau un alt exemplu - institutia Judecatorului de pace, pe care o gasim din Scotia in Pakistan, din Canada in Belgia sau in Statele Unite. La ce ar folosi? Sa zicem ca ma cert cu un vecin ca are o teava sparta si care imi inunda casa. La noi, eu trebuie sa il dau in judecata pe vecin, sa fac o expertiza si sa umblu in instanta vreo trei ani.

Judecatorul de pace este un functionar superior, ca un fel de politist civil, pe care il chemam, constata ca s-a spart teava si intocmeste un proces verbal prin care il obliga pe vecin ca in 48 de ore sa repare daunele produse de inundatie.

Va mai dau un exemplu: si Legea contenciosului administrativ poate fi reformata. Sunt proceduri greoaie, care pot fi schimbate. Actuala forma este similara cu ce am adoptat noi in anii '90. Ma uitam la legislatia din Spania, Italia, Franta unde exista niste proceduri care ii ajuta pe justitiabili sa isi rezolve rapid niste probleme.

Companiile in special beneficiaza de proceduri mai rapide in materia dreptului administrativ si unele acte sunt mult mai usor de suspendat sau de anulat.

Apoi, conceptul de buna administrare, prevazut in Carta Drepturilor fundamentale ale cetatenilor UE, dar care nu este prevazut nicaieri in legislatia nationala. Ce presupune el? Eu, ca cetatean, am dreptul sa beneficiez de un act administrativ motivat corespunzator (nu o motivare data in bataie de joc) ori de cate ori sunt afectat de actul administrativ respectiv, ca am dreptul sa imi accesez dosarul administrativ la o anumita institutie si ca am dreptul sa fiu ascultat inaintea emiterii unui act administrativ care ma priveste.

Da, nu e normal sa ne trezim cu acte administrative emise sub forma unor surprize neplacute, legislatia UE ne da dreptul sa ne aparam in prealabil, sa exprimam un punct de vedere.

Va mai dau alt exemplu: In instantele de judecata nu avem practica judiciara unitara. Daca va uitati la cazul Beian contra Romaniei, despre care am scris pe site-ul Juridice.ro, CEDO ne-a spus in 2010 ca ar trebui macar la nivelul instantelor superioare sa avem o practica unitara. Nu e cazul nici acum, iar vina nu e a judecatorilor, ci a celor care au conceput si care mentin un sistem care nu poate functiona asa cum ar trebui.

Va spun ca au existat la Tribunalul Bucuresti patru dosare cu spete identice (niste validari de poprire, chestiuni foarte tehnice) si s-au dat patru solutii diferite. Asa ceva nu se poate. Deci nu e o chestiune pe care o vedem doar in penal, o vedem si in civil, si in comercial, si in administrativ.

In cadrul instantelor inferioare am putea avea birouri de unificare si sistematizare a practicii judiciare; ganditi-va ca, daca solutiile pronuntate devin previzibile pentru justitiabil, nu vom mai avea cetateni care merg in instanta sperand ca "poate merge si asa".

Nimeni nu isi asuma un demers juridic stiind cu siguranta ca va pierde. Acum, insa, nu exista pic de siguranta cand ne adresam instantelor, tocmai pentru ca practica este neunitara.

Apoi, la INM auditorii de justitie fac practica 4 ani. E o resursa umana pe care noi poate ca nu o folosim la maximul ei potential. Ei ar putea sa faca practica timp de 2 ani in cadrul instantelor, unde sa fie referenti de justitie, ajutandu-i pe judecatorii de la instantele superioare. Fiecare judecator de instanta superioara ar trebui sa aiba macar 2 referenti sau magistrati asistenti care sa il ajute (in afara grefierilor).

Ar fi o solutie sa ii luam pe acesti oameni si sa ii punem referenti de justitie pe langa judecatorii de la Curtile de Apel si Inalta Curte, astfel incat judecatorul sa nu mai faca el cercetare si documentare. Noi ii trimitem pe la cabinete de executori judecatoresti, pe la Protectia Copilului... Ar fi mult mai util ca ei sa se formeze in cadrul unor instante de judecata si sa creeze un beneficiu si pentru sistemul de justitie. Este complet anormal ca un judecator de curte de apel sa isi faca singur toata munca: cercetarea juridica, sa gandeasca dosarul, sa isi redacteze hotararile, sa se documenteze.

Asa se explica de ce vedem decizii nemotivate luni intregi?

Cu siguranta si acestea sunt unele dintre explicatii. Dar ideea generala este legata de modul in care e conceput sistemul nostru de justitie. El creeaza o presiune asupra oamenilor care lucreaza in acest sistem si ati vazut ca multi vor sa iasa la pensie cat mai repede.

Un sistem care este pe alocuri haotic si foarte aglomerat, este pagubos pentru economie, frustrant pentru cetatean si obositor pentru profesionisti.

Daca s-ar pensiona anticipat multi magistrati, cum s-ar completa apoi numarul acestora?

Cu absolventi de INM. Dar Institutul are o capacitate redusa. Nu, pensionarea nu e o solutie, si se pare ca si Ministerul Justitiei a ajuns la concluzia asta, fortat de imprejurari.

Dar vreau sa va mai spun ceva: In materie penala avem foarte, foarte mari probleme, pentru ca si in Ministerul de Interne s-au facut pensionari masive. La un moment dat, imi povesteau politistii de la o sectie ca acolo erau 11-12 posturi vacante. Nu va mai spun ca exista dosare unde intr-un an sau doi se schimba 4 judiciaristi. Nu ai cum sa faci asa performanta in dosare.

Apoi, exista politisti de la Judiciara care isi fac treaba si politisti care nu isi fac treaba. Procurorul nu are niciun instrument de constrangere a politistului care nu isi face treaba. Ei raspund administrativ pe linie ierarhica si procurorul are doar doua solutii: sa il amendeze sau sa ceara retragerea avizului de politie judiciara, caz in care ramane fara judiciarist, pentru ca de cele mai multe ori nu i se da altul.

Si sa mai stiti ca Politia Judiciara nu face doar activitati judiciare, de multe ori politistii de la Politia Economica sunt scosi sa dea amenzi in piete sau baruri, prin ordin de serviciu. Nu poti sa ai dosare de delapidare de sute de mii de euro, cu martori, cu expertize etc si tu sa fii scos la verificat piete si magazine. Ar trebui totusi facuta o ordine in sistem.

Pe de alta parte, am avea nevoie si de o Inspectie Judiciara cu inspectori profesionalizati, adica ar trebui sa cream cariera de inspector judiciar. Pentru ca, daca ma luati pe mine care astazi sunt judecator la Curtea de Apel X si ma stiu cu toti judecatorii din circumscriptie si stiu ca dupa ce termin o sa ma intorc tot acolo, ma mai indrept eu impotriva lor?

Sau daca ma suna Gigel de la Tribunalul Y si eu sunt de la Curtea de Apel respectiva si ma roaga 'Vorbeste si tu cu colegul ca ma cauta astia' si eu sunt prieten cu el, o fac sau nu? Nu e vorba de spaga, sunt relatii firesti, dar noi trebuie sa construim sistemul judiciar tinand cont de realitatea sociala.

De aceea, spun ca un inspector judiciar trebuie format, sa aiba aceasta profesie pe durata carierei lui. Daca vrea sa dea examen si sa treaca in avocatura sau sa faca altceva, e problema lui. La ora actuala sunt adusi de peste tot (instante si parchete), sunt detasati si tot asa...

Prin urmare, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care de doi ani pare sa se ocupe doar de soarta infractorilor, si-ar putea intoarce privirea si catre sistemul de justitie, de care este principalul responsabil. De ce credeti ca nu a facut-o pana acum? De ce nu ia macar una dintre masurile enumerate de dvs mai sus, ca sa fie mai bine si pentru cei care respecta si aplica legea?

Sa stiti ca sistemul de justitie nu e bine deloc si, in opinia mea, n-a trecut niciodata printr-un proces real de modernizare. Am avut masuri bune (Codul Civil si Codul de Procedura Civila, Institutul National al Magistraturii, legea privind combaterea faptelor de coruptie), dar din punct de vedere al organizarii judiciare nu am progresat suficient.

Despre domnul Toader, nu pot sa va spun decat ca probabil este atat dezinteresat, cat si lipsit de viziune. Ce le pasa domnilor Dragnea sau Dancila de justitia adevarata, de justitia cu care se lupta zilnic cetateanul? Spuneti-mi, dvs. credeti ca doamna Olguta Vasilescu sau doamna Carmen Dan dau doi bani pe calitatea actului de justitie sau despre impactul acestuia asupra economiei reale?

Aveti impresia ca domnul Orlando Teodorovici sau domnul Valcov sunt impresionati de celeritatea actului de justitie?

Eu va spun cu toata sinceritatea: am senzatia ca singurul scop al actualului Guvern este sa satisfaca interesele politice ale PSD-ALDE; cand vine vorba de drepturile si interesele romanilor, nu ii intereseaza nici cat negru sub unghie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12921 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania nu are nevoie de Justitie. Il are pe Sinistrul Tumorel in

loc. Romanii nu au nevoie decat sa stie ca dracnea si valcov, shhaideh si plumb, tariceanu si ghitza, udrea si mazare, ... nu sunt deranjati in opera lor de extragere a maduvei din ciolanul national :)

Vivat psd-alde-udmr! Nu uitati sa nu va razvratiti si sa ii votati cu doua maini, ceea ce se poate foarte bine. Va explica dracnea cum sa faceti :)

Dragi romani, adieux si n-am cuvinte! Fara discutie ca nu este bine sa generalizez, dar in fata evidentei nu pot decat sa recunosc ca suferiti de Sindromul de la Stockholm. Sunteti ostatecii acestor criminali si teroristi de prea multa vreme. Va identificati cu cauza calailor vostri.

 

Bine, domnilor, dar nu va e rusine sa va plangeti ca niste vadane?

Ce face omul cu mana lui e lucru manual. Cand ati avut o fereastra de oportunitate, in loc sa dati sentinte grele, maximul prevazut de lege, ati mangaiat infractorii pe crestet si le-ati dat "cu suspendare" si acum va e frica ca vin si va dau in cap. Pai nu meritati? Asa va trebuie!
Ce conditii, ce munca? Cine are grija voastra? Pe voi va leaga de scaune si va pun calusul la gura. Ca asa fac mafiotii.
Cel putin noi astialalti o ducem mai bine ca voi. Nu trebuie decat sa ne inarmam cu cate o bata cand ataca infractorii pe strada. Care nu poate sa manevreze o bata, sa stea acasa (unde are toaleta sau macar o privata-n fundul curtii), sau sa iasa cu o cunostinta cu pumni zdraveni.

 

Dom'ne, nu-i asa!

Lucrurile se vor schimba categoric. Se pregăteste o lege clară si simplă, care zice că toate dosarele de coruptie se vor judeca la partid.
Cui o să-i mai trebuiască judecătorii si tribunale?

 

Tumorel este judec at prea "aspru" Romul nostru atata stie si

atata face😉.. intelegeti ca este crescut cu o coaja de mamaliga zilnic sidin acest motiv apara puscariasi mai ales pe cei instariti.
A primit sansa vieti de la Dragne care Ia promis ca il face Rom, si il vedeti ce a ajuns😜😜😜

Pe magistrați ii intreb, pe cei care i s-au așternut preș sub

... picioare lui Dragnea: nu vă e rușine, domnilor? De asta ați invățat atata carte să vă calce in picioare un neisprăvit, un agramat, un derbedeu nenorocit cu mult tupeu? Cum vă priviți acasă copiii și nepoții in ochi?

......e superba justitia neadreac-slugoica!.....su per baaaa!

...baaaa baaa baaa!.....
....traim subt dipol!....orientaloshii nu inteleg si nu dau doi bani pe democratie!....occidentaloshii au 3 scarbiciuri si-si deschid kiurru sfint-ortodox tare la imperiile lucitoare uoccidentale, doar doar or primi ceva atentie!.....nimeni nu gandeste pt. propria tara in Romania!.....la toate punctele cardinale va uitati!....la care sa va deschideti kiurru mai bine!....in curind, pt. comunizarea data de skeleratu-delano, o sa ne mfometeze uia ca pe nkorea!....pt. ca suntem rai rai de tot mamaichii!....ne nfige tanaku!....dupa sorosh in 2016, jgiu-inglishtanu-moghior "pedepsitor" de natiuni, vine uia acu , si-n loc sa ne zica dreac sa facem inchisori noi si sa nu le mai votam cizma ruseasca, ei o sa ne dezbrace pe toti la pielea goala si-o sa ne dea bataita pin la singe!....sa ne nvatam minte altadata sa ne pierdem puterea antica!.....pt.ca noi eram mari si tari si linistiti la noi acasa!....pin au venit toti zaluzii din toate partile!....tatari turci ungoori-hunoi persani, dar si fanfaroni acrituri romani neo-romani-shittoes-amerloci!.....vai de noi in continuare!......nu ne vom invata minte niciodata!......pur si simplu nu suntem capabili!....de-aia au venit toti peste noi!.....ca noi in '40 eram cirupti neutri pina-n gat!.......
.....traiasca imperiul dracneo-dodonic pt. 1000 de aaaaani!.......

Justitia romana arat exact ca grajdurile lui Augias, doar ca in loc

fie curatate de profesionisti sunt in continuare spurcate de cei care au umplut talerele Justitiei cu balegarul din grajdurile de partid.

Cu siguranta, Putorel nu este Hercules iar in Romania nu este democratia Greciei Antice.

"Augias – in mitologia greacă, rege al Elidei ale cărui grajduri, neingrijite timp de 30 de ani, au fost ***ătate, in urma unei intelegeri, de Hercule, intr-o singură zi, prin abaterea apelor raului Alfeus asupra lor. Expresia A ***ăta grajdurile lui Augias desemnează o persoană care inlătură o stare de lucruri urate si murdare, care durau de multă vreme." sursa: Beatrice Kiseleff, Mic dictionar de cultură generală, Ed. Elis, Bucuresti, 2006

 

De-a dreptul urata!

In Romania nu exista doar procese penale, sunt alte mii de dosare de toate felurtile, dar pe dl. Tudorel nu-l intereseaza decat scaparea coruptilor de inschisoare.

 

Tudorica trebuie judecat pentru subminarea justitiei din romania

avem sluga perfecta a hotilor, coruptilor , violatorilor etc. romania tuturor posibilitatilor. se poate fura , viola, ca se scapa usor si repede. acesta e mesajul ministrului justitiei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor