Cum luam banii infractorilor? Nu trebuie inventata apa calda (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Martie 2015, ora 20:28
8279 citiri
Cum luam banii infractorilor? Nu trebuie inventata apa calda (Opinii)

Justitia merge cu motoarele turate, cam prea turate dupa parerea unora speriati de zanganitul catuselor, insa dincolo de incarcerari preventive sau definitive, partea cel putin la fel de importanta a recuperarii prejudiciului este inca mai mult decat deficitara.

ANAF, institutia care ar trebui sa execute efectiv deciziile de confiscare ale instantelor, are performante extrem de slabe. In bilantul DNA pe anul trecut se arata ca in 2014 instantele au dispus confiscari totale de peste 310 milioane de euro. Doar 10% din suma a fost executata efectiv.

"Problema este in primul rand la ANAF. E o chestiune ce tine de structura modului in care se valorifica bunurile la ANAF", a explicat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

De aici un dublu efect negativ. Pe de-o parte, infractorii isi sporesc sansele de a ramane cu prada prin tot felul de suveici care sa faca recuperarea cu mult mai grea, daca nu chiar imposibila, pe de alta parte, apare un sentiment de frustrare al societatii, care ar dori sa se vada nu numai "razbunata" prin pedeapsa, ci si despagubita prin recuperarea prejudiciului.

Experienta altor state a dovedit ca solutia cea mai eficienta este crearea unui organism independent care sa se ocupe doar cu recuperarea si valorificarea bunurilor rezultate din infractiuni. Si un asemenea exemplu este Franta, unde din 2011 functioneaza Agentia pentru Gestionarea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate.

Directorul general al acestei agentii, Charles Duchaine, a explicat cum functioneaza acest organism si ce rol are el, in cadrul unei dezbateri organizate de Freedom House Romania pe tema confiscarii extinse si a recuperarii prejudiciului.

Premisele nu sunt greu de inteles.

Pe de-o parte este vorba despre confiscarea si valorificarea efectiva a bunurilor confiscate prin hotarari judecatoresti, fie ca este vorba despre sume de bani, de bunuri mobile sau imobile. In Franta se pot confisca inclusiv bunuri cu provenienta licita, ceea ce la prima vedere poate parea surprinzator.

Charles Duchaine a dat exemplul unei case obtinute prin mostenire de la bunicul. De ce sa o confisti, daca are povenienta legala? Pentru ca atunci cand a fost mostenita avea acoperisul gaurit, dusumele crapate si robinetele ruginite, iar acum este complet renovata in conditii de maxim lux, cu parchet de bambus si robinete de aur.

Iar banii pentru aceste renovari nu pot fi justificati din veniturile mostenitorului casei de la bunicul. Confiscarea sanctioneaza asadar "viata si opera" infractorului, dupa cum a explicat Charles Duchaine.

Dar Agentia franceza se ocupa si de gestionarea bunurilor sechestrate, mai ales de cele mobile. Ce faci cand pui sub sechestru o masina de lux care necesita intretinere periodica foarte scumpa si conditii de depozitare? Dupa un timp, cand se termina procesul, valoarea ei este cu mult mai mica. Ce faci cand sechestrezi, asa cum s-a intamplat, nave sau animale?

Solutia gasita si in avantajul acuzatilor, si al statului este ca aceste bunuri sa fie valorificate in avans pentru a nu se pierde valoarea lor in timp si pentru ca statul sa nu suporte costul indisponibilizarii. Daca sechestrul se ridica, fostul acuzat primeste valoarea bunurilor valorificate, daca se pronunta confiscarea, ea ajunge in bugetul statului.

Si tot Agentia se ocupa si cu despagubirea victimelor infractiunilor. Daca ti se fura bicicleta, tot Agentia o recupereaza efectiv de la hot sau iti achita valoarea ei pe care la randul ei o recupereaza de la hot.

Bugetul anual al Agentiei pentru Gestionarea si Recuperarea Bunurilor Sechestrate si Confiscate din Franta este de opt milioane de euro in mare parte rezultate din autofinantare. Pentru ca banii obtinuti in urma valorificarii bunurilor se aduna intr-un cont unic, deschis la o banca publica si ei produc dobanda care finanteaza Agentia.

Cheltuielile sunt foarte limitate, in principal salarii si chirii necesare gestionarii bunurilor. Este o mare grija din acest punct de vedere. Pentru ca nu exista nicio clipa senzatia ca banii obtinuti din prejudicii sunt risipiti, de exemplu, directorul Agentiei nu beneficiaza de masina de serviciu si sofer.

Eficienta institutiei? Din 2011 pana in 2015, Agentia a confiscat aproape 88 de mii de bunuri in peste 45 de mii de cauze. Doar anul trecut, Agentia a varsat la bugetul statului 103 milioane de euro.

Deci modelul exista, nu trebuie sa inventam apa calda. Sigur ca poate fi imbunatatit si cu siguranta trebuie adaptat legislatiei noastre. Dar calea exista. Ministerul Justitiei se tot straduieste sa puna la punct o institutie similara.

Proiectul exista de ani buni, o prima faza a fost crearea in 2011 a Oficiului national de prevenire a criminalitatii si cooperare pentru recuperarea creantelor provenite din infractiuni din cadrul Ministerului Justitiei, dar care insa nu concentreaza competentele in domeniu, deci nu are cum sa fie eficient.

Teoretic, daca Victor Ponta se va tine de cuvant, pana la sfarsitul lunii Guvernul ar trebui sa-si dea acordul pentru infiintarea "Oficiului National de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate", care sa aiba competente depline in domeniul recuperarii prejudiciilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#confiscare prejudicii infractiuni , #justitie