Cum ii pun la punct judecatorii pe romanii care contesta amenda pentru lipsa mastii: "Petentul sa inteleaga gravitatea situatiei provocate de pandemie"

Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 02:43
21117 citiri
Cum ii pun la punct judecatorii pe romanii care contesta amenda pentru lipsa mastii: "Petentul sa inteleaga gravitatea situatiei provocate de pandemie"
FOTO Politia Romana

Mai multi cetateni romani care au fost amendati de Politie sau Jandarmerie pentru ca nu au purtat masca de protectie si au contestat sanctiunile in instanta au pierdut procesele, judecatorii reprosandu-le lipsa de responsabilitate.

Unul dintre cei care au fost amendati pentru nepurtarea mastii este un barbat din Buzau. Acesta a primit din partea Politiei Locale o amenda de 500 de lei pentru ca, in timp ce se afla intr-un mijloc de transport in comun, nu a purtat masca.

In plangerea depusa in instanta prin care a cerut anularea amenzii, barbatul a aratat ca "s-a simtit rau, avand probleme de sanatate la plamani, nu a mai putut respira cu masca, simtind nevoia sa iau o gura de aer, astfel ca a tras spre barbie masca de protectie, avand grija sa pastreze distanta sociala fata de ceilalti pasageri".

Barbatul a mai aratat ca autobuzul nu era dotat cu aer conditionat, nu avea ferestrele deschise iar aerul era irespirabil, afara fiind aproximativ 30 de grade Celsius. In proces, reclamantul a mai aratat ca "in autobuzul respectiv mai erau si alte persoane care nu purtau masca de protectie, inclusiv soferul".

Petentul, certat de judecator

Judecatoria Buzau a respins cererea de anulare a amenzii, aratand ca aceasta a fost aplicata legal. In motivarea sentintei de anulare a amenzii, judecatorul a aratat ca "fapta petentului a fost savarsita in cursul zilei, intr-un mijloc de transport in comun in care mai erau prezente si alte persoane, ferestrele acestuia nefiind deschise, pentru a putea circula aerul, pericolul de raspandire al virusului, in atare conditii fiind foarte ridicat".

"Scopul instituirii unor masuri pentru protejarea cetatenilor, prin purtarea mastii de protectie, a fost generat tocmai de situatia actuala in care numarul de imbolnaviri este din ce in ce mai ridicat, astfel este cu totul de neinteles faptul ca unii cetateni ignora in continuare aceste masuri. Astfel, instanta retine ca purtarea mastii este una dintre masurile de prevenire si limitare pentru raspandirea virusului SARS-CoV2, masura care in lipsa respectarii de catre toti cetatenii, nu isi mai atinge scopul, respectiv, limitarea numarului cazurilor de imbolnavire", se arata in sentinta Judecatoriei Buzau, care nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Judecatorul care a pronuntat sentinta de mentinere a amenzii a mai aratat ca barbatul care a mers fara masca de protectie in autobuz a dat dovada de "indiferenta fata de dispozitiile legale, o desconsiderare a principiilor ce guverneaza legislatia in domeniu, gradul de pericol social al faptei fiind ridicat". "Acest gen de fapte contraventionale este din ce in ce mai des intalnit si este necesara sanctionarea contraventionala cat mai adecvata a celor care savarsesc aceste contraventii, pentru a se realiza scopul preventiv si educativ al sanctiunii contraventionale", se mai arata in sentinta Judecatoriei Buzau.

Amendat dupa ce a fost prins in piata fara masca

O alta sanctiune de 500 de lei pentru nepurtarea mastii i-a fost aplicata in 28 mai 2020 unui barbat din Olt, prins facand cumparaturi intr-o piata din oras fara a purta masca de protectie pe fata. Barbatul a contestat amenda in instanta aratand ca "este adevarat ca era la cumparaturi in piata din Tufeni, care este o piata deschisa si nu inchisa, si i-a explicat agentului constatator ca are probleme de sanatate, iar atunci cand poarta masca timp indelungat se sufoca, intrucat este claustrofob". Barbatul a mai aratat ca i-a "potrivit ordinului de ministru purtarea mastii este obligatorie in spatii inchise si nu in spatii deschise".

Judecatoria Slatina a mentinut amenda aratand ca "petentul a creat o stare de pericol, incalcand flagrant scopurile urmarite de legiuitor - anume asigurarea climatului de ordine si liniste publica necesar desfasurarii normale a societatii, coordonate de solidaritate in vederea contracararii efectelor negative ale crizei generate de Covid -19, asupra sanatatii, economiei si situatiei sociale".

Judecatoria Slatina, a carei sentinta nu este definitiva a mai aratat ca "sunt necesare masuri stricte de evitare a contactului direct cu alte persoane, impunand in acest sens, respectarea tuturor masurilor pentru gestionarea cat mai eficienta a crizei sanitare si limitarea raspandirii virusului, astfel ca sanctiunea pecuniara aplicata petentului prin procesul-verbal de contraventie este pe deplin justificata".

Luat pe sus si amendat cu 1.000 de lei dupa ce a fost prins fara masca

Un alt proces de anulare a unei amenzi aplicate in baza legii de combatere a efectelor pandemiei a fost deschis la Judecatoria Ludus. Procesul a fost deschis de un barbat amendat cu 1.000 de lei pentru ca, dupa ce a fost prins fara masca intr-un magazin, a refuzat sa se legitimeze, iar jandarmii l-au luat pe sus si l-au dus la sectia de Politie.

Si in acest caz, judecatorul a mentinut amenda aratand ca "prin plangerea formulata petentul nu a propus nicio proba de natura sa inlature prezumtia de temeinicie a procesului verbal".

"Petentul a incalcat o masura de protectie esentiala pentru prevenirea raspandirii virusului SARS Cov2 . Intr-o atare situatie, interesul general primeaza in fata interesului individual, fiind nevoie de o interventie ferma din partea agentului constatator, pentru ca astfel atat petentul, cat si societatea in general, sa inteleaga gravitatea situatiei provocate de pandemia de coronavirus si cat de importanta este protectia individuala pentru a preveni agravarea consecintelor acestei pandemii", arata Judecatoria Ludus in sentinta, care nu este definitiva.

Judecatorul a mai aratat ca "nu poate sa nu remarce atitudinea de nepasare si lipsa totala de respect atat fata de autoritatea de stat reprezentata prin organele de ordine publica care au actionat in cauza, cat si fata de valorile protejate prin normele contraventional e incalcate, respectiv ordinea si sanatatea publica".

Amenda data in bar, anulata pe baza documentelor medicale

Nu toate amenzile date celor care nu au purtat masca au fost mentinute in instanta. Pe de o parte, toate amenzile date in baza ordonantelor militare din starea de urgenta si contestate in instanta in termen au fost anulate pe baza unei hotarari a Curtii Constitutionale, inclusiv Politia sustinand in procese anularea amenzilor.

Au fost insa si cazuri de amenzi date in baza legii privind combaterea pandemiei care au fost anulate in instanta. Spre exemplu, un barbat din Slatina, amendat in 10 august 2020 cu suma de 2.500 de lei pentru ca nu purta masca de protectie in timp ce se afla intr-un bar aflat la parterul unui bloc, a obtinut anularea amenzii in instanta.

Barbatul din Slatina a reusit sa anuleze in instanta sanctiunea depunand acte medicale din care reiese ca nu poate purta masca pentru ca sufera de bronhopneumopatie cronica obstructiva, stadiul IV, care ii genereaza insuficienta respiratorie cronica.

"Instanta apreciaza ca aceasta afectiune face parte din categoria celor care afecteaza capacitatea de oxigenare. Asadar, intrucat petentul se afla in situatia de exceptie de la portul mastii de protectie, in mod netemeinic a fost retinuta in sarcina sa savarsirea contraventiei prevazute de art. 65 lit. h) din Legea nr. 55/2020", se arata in sentinta Judecatoriei Slatina, care poate fi atacata cu apel.

Cum incearca un adolescent din Bucuresti sa anuleze amenda primita pentru ca nu a purtat masca: "In acel moment i se rupsese elasticul"

Ce amenda a primit un bucurestean care a claxonat in trafic. Un judecator a considerat ca sanctiunea este prea dura

Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Amenzi uriașe date de polițiști în urma unui scandal într-un liceu din Argeș. De ce a fost nevoie de intervenția Poliției
Poliţia din Argeş a aplicat amenzi în valoare totală de 5000 de lei în urma unui scandal care a avut loc într-un liceu din localitatea Stâlpeni. În altercaţie au fost implicaţi un elev...
Amenzi la Arad după ce o firmă a folosit fertilizatori organici care au provocat miros și disconfort în oraș
Amenzi la Arad după ce o firmă a folosit fertilizatori organici care au provocat miros și disconfort în oraș
O societate comercială care exploatează suprafeţe mari de terenuri agricole de la marginea oraşului Arad a primit două amenzi, în total 110.000 de lei, după ce a împrăştiat fertilizatori...
#Amenzi, #masca, #sentinte, #contestatii, #procese verbale , #justitie