Cum poti rezolva un conflict repede, fara judecator si cu bani putini - Interviu cu Simona Petcu

Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 13:22
6229 citiri
Cum poti rezolva un conflict repede, fara judecator si cu bani putini - Interviu cu Simona Petcu
Foto: n2nmediation.org

In 2012 au fost inregistrate in Romania 3,3 milioane de dosare in instanta. Un numar urias, care arata ca romanii sunt implicati in numeroase conflicte, dar nu cunosc celelalte solutii pe care le au la indemana. Medierea este una dintre variante si ea ofera o multime de avantaje.

Astfel, circa 8.000 de cauze au fost rezolvate de mediatori anul trecut, fiind scoase de pe rolul instantelor, degrevandu-i pe judecatori. Din fericire, numarul cauzelor rezolvate prin incheierea unui acord de mediere a crescut semnificativ, de la an la an, semn ca suntem pe calea cea buna.

Ce este, cine poate apela la institutia mediatorului, pentru ce probleme si cu ce beneficii explica mediatoarea Simona Petcu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Cand si cum a aparut aceasta modalitate inedita de solutionare a conflictelor?

Din cele mai vechi timpuri, in toate comunitatile exista cel putin o persoana care avea autoritatea morala si se bucura de respectul si aprecierea celorlalti, astfel incat sa i se ceara sa medieze conflictele aparute intre membrii comunitatii respective. Aceste persoane erau inteligente, chiar intelepte, aveau o anumita autoritate naturala care venea din calitatile lor umane, din deschiderea lor fata de nevoile celorlalti, din capacitatea de a fi obiectivi; erau oameni animati de un spirit pacifist. De cele mai multe ori erau invatatorii satului sau preotii.

In forma oficiala in care se afla astazi in Romania, medierea "s-a nascut" odata cu Legea nr.192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Prin aceasta lege, profesia de mediator a fost reglementata, organizata, au fost stabilite principii esentiale, cum este confidentialitatea, impartialitatea si neutralitatea mediatorului etc., a fost stabilita o procedura si au fost autorizati mediatori.

Odata cu Legea medierii, Romania a intrat in randul tarilor care sunt deschise solutionarii pe cale amiabila a conflictelor in mod oficial.

Cine poate apela la mediator si in ce problema? Prezentati-ne un exemplu concret.

Practic orice persoana care are o situatie conflictuala cu o persoana fizica sau juridica si ar fi in masura sa se adreseze instantei de judecata, are posibilitatea sa caute mai intai solutionarea pe cale amiabila a conflictului, apeland la mediator.

Problemele solutionate medierii sunt dintre cele mai diverse, asa cum sunt si cele deduse judecatii. Este vorbe despre cauze civile, penale, privind raporturi comerciale, privind relatii de familie, malpraxis etc. Practic, orice conflict isi poate gasi o solutie pe cale amiabila, cu sprijinul unui mediator autorizat.

Daca ar fi sa dau doar un exemplu concret, as alege cazul divortului, intrucat acesta este cel mai raspandit si cel mai delicat, fiind vorba despre situatii conflictuale aparute intre oameni implicati emotional, care au in spate o istorie comuna, copii, bunuri. Asa cum oricare dintre soti poate merge sa ceara in instanta desfacerea casatoriei, la fel el poate incerca mai intai sa ajunga la un acord cu cel de care doreste sa divorteze, sa gaseasca de comun acord, cu sprijinul mediatorului, cele mai bune solutii pentru toti membrii implicati ai familiei respective.

Parcurgerea uneia sau mai multor sedinte de mediere poate avea ca rezultat incheierea unui acord intre soti, ei hotarand, cu respectarea legii, evident, asupra tuturor chestiunilor privitoare la desfacerea casatoriei lor, eventual si cu privire la partajarea bunurilor comune, dobandite in timpul casatoriei. Cu acest acord pot merge ulterior in instanta, urmand o procedura simplificata, care presupune solutionarea cauzei mult mai repede decat in cazul in care nu ar exista acest acord, sau pot alege sa mearga la notar pentru a obtine desfacerea casatoriei in timp scurt.

Explicati-ne care ar fi avantajele in acest caz, de ce e mai bine sa apelezi la un mediator decat sa mergi in instanta.

In primul rand, daca partile doresc cu adevarat sa solutioneze toate aspectele pe cale amiabila si se implica cu buna-credinta in mediere, atunci ajungerea la un acord se realizeaza in timp scurt, in una sau doua sedinte de mediere, iar autentificarea acordului se face in regim de urgenta.

Termenele la instantele de judecata, pentru divort, se intind, in functie de instanta competenta, la minim 8 luni de la momentul introducerii actiunii, urmand apoi a fi administrate probe, pentru acest demers putand fi necesare mai multe termene de judecaa, deci alte multe luni de zile.

In al doilea rand, la mediere partile pot discuta personal, isi pot exprima liber punctele de vedere in mod constructiv si eficient prin implicarea mediatorului in pastrarea unui dialog bazat pe respect si consideratie. Partile pot fi consiliate de avocat, dar medierea este a partilor. In instanta de judecata partile nu vorbesc, nu au ocazia sa fie ascultate, interesele lor sunt sustinute prin intermediar, prin avocat.

In al treilea rand, la mediere partile pot gasi cea mai buna solutie pentru ele, reciproc convenabila. Se urmareste o solutie finala de tip castig-castig, in functie de nevoile partilor. In instanta exista o parte care castiga si una care pierde, iar solutia este data potrivit legii, fara a putea fi mereu avute in vedere nevoile partilor, care de cele mai multe ori nici nu sunt exprimate, nici nu se cunosc.

In al patrulea rand, "razboiul" din fata instantei de judecata poate compromite total relatia dintre parti. Prin gasirea unei solutii convenabile, prin mediere, relatia dintre parti, intr-un fel benefic modificata se mentine.

Iar in al cincirea rand, sustinerea unui proces in judecata, cu asistarea unui avocat, mai ales daca este nevoie de expertize, de audieri de martori presupune costuri ridicate. Sedinta de mediere este mult mai putin costisitoare.

Concret, o parte poate plati onorariul in baza unui contract de premediere, pentru ceea ce face mediatorul pentru a aduce in atentia celeilalte parti avantajele medierii (intre 150-500 lei) si onorariul pentru sedinta de mediere, care poate fi stabilit pe ora (cca 250-300 lei/ora, urmand a fi platit in mod egal de ambele parti) sau pe sedinta (care de regula dureaza cca 3 ore) variind in functie de mai multi factori, cum ar fi obiectul conflictului, complexitatea cauzei, felul demersurilor necesar a fi facute, fiind in medie de cca 450-500 lei pentru fiecare parte.

Flexibilitatea mediatorului se mentine si cu privire la plata onorariului, fiind gasite solutii pentru fiecare dintre nevoile partilor.

Cum decurge medierea? Care sunt pasii?

Atunci cand o persoana are o situatie conflictuala cu o alta persoana, inclusiv in ce priveste drepturi succesorale, contracte civile, comerciale, relatii de familie, litigii de munca etc. alege un mediator, isi exprima dorinta de a solutiona amiabil, prin mediere, situatia sa conflictuala si ii solicita acestuia, in scris, sa il invite pe celalalt sau pe toti ceilalti implicati, pentru a le fi explicate avantajele medierii.

Daca si cealalta parte este de acord cu medierea, este incheiat un contract de mediere si se stabileste o sedinta de mediere, cand partile, eventual insotite de avocat, sau nu, sub indrumarea mediatorului isi expun punctele de vedere, argumentele si cauta o solutie acceptabila pentru toti cei implicati.

Solutia gasita, intelegerea la care ajung partile este redactata intr-un acord de mediere pe care partile il pot prezenta notarului pentru autentificare sau instantei de judecata pentru a fi pronuntata o hotarare judecatoreasca pentru a-l consfinti, sau il pot respecta pur si simplu, fara nicio alta formalitate.

In cate moduri se poate incheia o mediere si cine da "verdictul"?

In mediere nu exista un "verdict". Partile ajung impreuna la o solutie reciproc convenabila, cu sprijinul avocatilor sau eventual al unor expreti daca este cazul, prin dialogul constructiv ce are loc datorita mediatorului care are abilitatea de a crea acel cadru de incredere si flexibilitatea necesara, care sa poata conduce partile la gasirea unei solutii.

In urma sedintei de mediere, partile pot ajunge la un acord partial sau total, sau pot sa nu ajunga la niciun acord. Daca partile nu sunt inca suficient de flexibile pentru a accepta o solutie reciproc avantajoasa, ele pot merge in instanta, insa, de cele mai multe ori, faptul ca au avut ocazia sa isi spuna punctul de vedere, sa isi expuna pretentiile, sa spuna ce au de spus, da un alt fel de curs procesului, de cele mai multe ori ajungand la o tranzactie in instanta.

Este important de inteles ca medierea este voluntara, adica accepta medierea doar cine doreste. Obligatorie prin lege (art.2 alin.(1) 2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator) este informarea cu privire la avantajele medierii, inainte de a promova o actiune in instanta, procedura gratuita, avand ca scop informarea cetatenilor despre existenta acestei modalitati de solutionare a conflictelor pe cale amiabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Simona Petcu mediere, #avantaje mediere, #costuri mediator , #justitie