Cum dau pușcăriașii țepe de zeci de mii de euro prin metoda „Accidentul”. Telefoane băgate în închisoare cu drona

Luni, 26 Iulie 2021, ora 03:30
29141 citiri
Cum dau pușcăriașii țepe de zeci de mii de euro prin metoda „Accidentul”. Telefoane băgate în închisoare cu drona
Polițiștii de penitenciare nu pot ține pasul cu inventivitatea pușcăriașilor FOTO ANP

Cele mai mari escrocherii prin metoda „accidentul” sunt comise din penitenciare, de către deținuți care reușesc să introducă în închisoare, cu sprijinul unor persoane de încredere de „afară”, telefoane mobile.

Sute, poate chiar mii de români, în special oameni în vârstă și-au pierdut economiile de o viață după ce au ajuns victime ale înșelătoriilor prin metoda „accidentul”. Escrocheria constă în apelarea persoanelor în vârstă cărora li se „vinde” o poveste tragică pentru rezolvarea căreia e nevoie de o sumă mare de bani.

În cele mai multe cazuri, victimelor apelate pe numere de telefon fix, luate din cartea de telefoane sau pe numere de mobil formate la întâmplare, li se spune că fiul/fiica/nepotul/nepoata au fost victimele unui accident rutier și e nevoie urgent de o sumă mare de bani pentru operație. În alte cazuri, persoanelor apelate li se spune că o persoană dragă a provocat un accident rutier cu victime e nevoie urgent de o sumă mare de bani.

Cele mai multe dintre aceste escrocherii sunt comise de deținuți care au mintea odihnită și acces la un telefon mobil introdus clandestin în închisoare. Recent, Ziare.com a prezentat cazul unei escrocherii în care șase bătrâni au fost înșelați cu peste 50.000 de euro, înșelăciunea fiind coordonată din Penitenciarul Tulcea.

Cum reușesc deținuții să aibă acces nelimitat la telefon

Marea întrebare în cazul escrocheriilor prin metoda „accidentul” este cum reușesc deținuții să aibă acces la telefoane de pe care să sune victimele și să aibă și timpul necesar să înșele.

Un fost șef al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a declarat că într-un penitenciar intră și ies zilnic sute de persoane, iar controlul ar trebui să fie riguros, dar uneori nu funcționează aparatul de control al pachetelor. „Alteori, creativitatea este destul de mare. Telefoanele sunt disimulate în conserve. Prin rotație le verifici greutatea, că nu poți să le deschizi pe toate. Dacă aparatul cu raze X sau operatorul nu e atent scapă. O altă metodă de introducere a obiectelor interzise este aruncarea pachetelor din exterior”, a declarat fostul șef al ANP.

Telefoane introduse în penitenciar cu drona

Cosmin Dorobanțu, președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a explicat cum ajung deținuții să comită înșelăciuni prin metoda „accidentul”. Potrivit lui Dorobanțu, înșelăciunile de pe telefonul fix al penitenciarului, la care au dreptul deținuții, nu sunt posibile pentru că un deținut, ca să poată să sune pe un anumit număr, trebuie să facă o cerere pe care trebuie precizat numărul.

Prin urmare, țepele prin metoda „accidentul” sunt date de pe telefoane mobile introduse ilegal în penitenciar.

„Introducerea în penitenciar se face prin mai multe metode. Au fost deținuți care se prefăceau că sunt bolnavi, îi duceau la spital și își introduceau telefoanele în fund. Sunt telefoane foarte mici care uneori nu pot fi detectate. Sunt introduse telefoane în penitenciar și cu drona. Le duc direct la geam. Sunt metode de care noi aflăm abia după aceea. Ei sunt foarte inventivi. Vă dați seama că dacă stau în închisoare atâta timp au mintea odihnită și încearcă tot felul de metode”, a declarat Dorobanțu.

Liderul de sindicat al angajaților din penitenciare a declarat că inclusiv familia sa a fost ținta unei tentative de înșelăciune prin metoda „accidentul”.

„Au sunat-o pe bunica mea. Cu unii le merge. Din 100 la care sună, unul doi se nimerește cu povestea spusă de ei”, a declarat Dorobanțu.

Bruiajul nu este o soluție

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat că sindicaliștii din penitenciare au făcut presiuni pentru instalarea unor echipamente de bruiaj care să îi împiedice pe deținuți să mai folosească telefoanele mobile, dar propunerea nu a fost acceptată.

„Singura metodă de prevenție este să ai deținuți din camera respectivă care să raporteze că un anumit deținut are telefon mobil. În acel moment noi mergem cu percheziție și îl găsim. De exemplu, un deținutul care vrea să se mute dintr-o secție merge la șeful de secție, îi spune că vrea să se mute din camera respectivă. În acel moment el spune ce se întâmplă în camera respectivă. Noi așa aflăm”, a mai declarat Cosmin Dorobanțu.

Potrivit sindicalistului, penitenciarele sunt dotate cu aparate de detectare a semnalului emis de telefoanele mobile, dar aparatele nu indică locul exact în care se află telefonul, ci doar aproximativ. „Au fost situații în care i-am găsit cu telefonul în mână, vorbind”, a mai declarat Cosmin Dorobanțu.

Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina VIDEO
Războiul declanșat de Putin în Ucraina a provocat zeci de mii de morți în rândul militarilor ruși. Cu toate astea, dictatorului rus nu-i pasă și continuă fără scrupule bătălia. O...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#penitenciare, #telefoane, #tepe, #metoda accidentul, #puscariasi , #justitie