Industria spagii de la Medicina. Cum pun studentii mana de la mana ca sa-i cumpere pe profesorii "fabricii de doctori"

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Marti, 16 Martie 2021, ora 22:35
15276 citiri
Industria spagii de la Medicina. Cum pun studentii mana de la mana ca sa-i cumpere pe profesorii "fabricii de doctori"
Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova FOTO UMFCV

Curtea de Apel Craiova a pronuntat la jumatatea lunii februarie 2021 sentinta finala in dosarul in care sase profesori de la Facultatea de Medicina din Craiova au fost trimisi in judecata, fiind acuzati ca au luat mita in bani si bijuterii pentru a-i promova pe studenti. Motivarea sentintei scoate la iveala modul "industrial" in care erau colectati banii.

Sase profesori celebri de la Facultatea de Medicina din Craiova, Danut Firu, Cristina Petrica, Daniela Cernea, Liviu Chirigiu, Stefana Oana Purcaru si Lucica Rosu, au fost condamnati definitiv la pedepse cuprinse intre doi si trei ani de inchisoare cu suspendare.

Curtea de Apel Craiova a mentinut sentinta pronuntata de Tribunal, reducand doar termenele de supraveghere. In dosar, patru dintre profesori au recunoscut faptele, cerand sa fie judecati in procedura simplificata.

Profesorul la care examenul costa 150 de lei

Motivarea sentintei pronuntate de Curtea de Apel Craiova arata cum se organizau studentii de la Facultatea de Medicina din Craiova pentru a strange banii din care erau cumparate bijuterii pentru profesorii cu care aveau examen.

Spre exemplu, unul dintre profesori, titular al disciplinelor "Biochimie" si "Chimia materialelor dentare", in perioada ianuarie - iunie 2015, a pretins si primit sume de bani de la studenti pentru a-i declara promovati la examenele de an. In ianuarie 2015, profesorul a primit de la doi studenti un plic cu 2.100 de lei stransi de la studentii grupei a IV de la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala, in vederea promovarii examenului la materia "Biochimie".

In februarie 2015, sapte studenti de la Medicina Dentara care au picat la "Chimia materialelor dentare" au pus mana de la mana cate 100 de lei si i-au dat profesorului 700 de lei pentru a-i trece la reexaminare. La alte examene, mai multi studenti i-au dat profesorului cate 150 de lei pentru a fi trecuti, semn ca printre studenti era cunoscut tariful.

Lista cu studentii care au cotizat, anexa la spaga

Dosarul in care au fost judecati profesorii de la Facultatea de Medicina din Craiova mai arata ca in ianuarie 2015, 14 studenti au pus mana de la mana si i-au cumparat profesoarei de "Patologie Generala" o pereche de cercei din aur in valoare de 450 lei pentru a declara promovati la examenul de an. De la o alta grupa, profesoara a primit produse cosmetice in valoare de 400 lei, iar de la alti studenti, profesoara a primit cadou o pereche de cercei.

O alta profesoara, titular a disciplinei "Anestezie. Terapie Intensiva. Prim-ajutor", a primit un lantisor cu pandativ din aur in valoare de 440 de lei. Banii au fost stransi de la 10 studenti.

Ancheta a mai scos la iveala ca unul dintre inculpatii din dosar, asistent universitar la "Biochimie" a primit de la doua studente suma de 750 de lei si un bilet cu numele studentilor care au cotizat pentru promovarea examenului. In cazul a doi dintre profesori, mita luata pentru a-i trece pe studenti a fost de 100 de euro.

Profesoara, anuntata cand au terminat studentii de copiat

Datele din dosarul de coruptie de la Facultatea de Medicina din Craiova arata, spre exemplu, ca, dupa ce a primit pandativul din aur cumparat de la studentii de la Facultatea de Moase si Asistenta sociala, profesoara de "Anestezie. Terapie Intensiva. Prim-ajutor" a dat subiectele si a iesit din sala de examen, lasandu-i pe studenti sa copieze din cartea pe care au fost nevoiti sa o cumpere. Dupa aproximativ 40 de minute, studenta care s-a ocupat de strangerea banilor, a anuntat-o pe profesoara ca studentii au terminat examenul.

Studentii care au dat mita, audiati ca martori in dosar, au declarat ca in facultate era de notorietate ca examenele se pot cumpara, in randul studentilor fiind cunoscute si tarifele pe care ar trebui sa le achite.

In final, profesorii de la Medicina au fost condamnati cu suspenare pentru ca "nu au mai fost condamnati anterior si si-au manifestat acordul de a presta munca in folosul comunitatii".

"Din caracterizarile depuse la dosarul instantei rezulta ca inculpatii sunt persoane integrata social, fiind medici si cadre universitare, au manifestat disponibilitate pentru munca si au avut o evolutie pozitiva pana la aceasta varsta".

"Instanta apreciaza ca pedepsele aplicate isi vor atinge scopul, chiar fara executare efectiva a pedepsei inchisorii si in consecinta va dispune suspendarea executarii acesteia", se arata in sentinta prin care cei sase profesori acuzati de luare de mita au fost condamnati la inchisoare cu suspendare.

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#corputie, #medicina, #Craiova, #doctori, #studenti, #examene , #justitie