Cum vrea MJ sa schimbe Codurile Penale. Dezbateri publice pe 26 aprilie si 15 mai

Miercuri, 19 Aprilie 2017, ora 18:50
3015 citiri
Cum vrea MJ sa schimbe Codurile Penale. Dezbateri publice pe 26 aprilie si 15 mai
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Justitiei va organiza, pe 26 aprilie si 15 mai, doua dezbateri publice privind proiectul legislativ de modificare a Codurilor Penale, pe care l-a publicat pe site-ul ministerului.

Astfel, in 26 aprilie, la ora 10:00, va fi organizata prima dezbatere, la care pot participa atat persoane fizice, cat si asociatii legal constituite.

Dezbaterea va avea loc la sediul Ministerului Justitiei, Sala de consiliu, etajul I, capacitatea salii fiind de maxim 50 de persoane, mai arata MJ, care precizeaza ca timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.

In data de 15 mai, la ora 12:00, va fi organizata a doua dezbatere, la care urmeaza sa fie invitati "reprezentanti ai institutiilor si asociatiilor profesionale care isi desfasoara activitatea in domeniul infaptuirii justitiei, precum si ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justitiei, interesate in aplicarea prevederilor cuprinse in proiectului de lege", spun reprezentantii MJ.

Cum se schimba Codurile Penale

In ceea ce priveste abuzul in serviciu, proiectul prevede inlocuirea sintagmei "indeplineste in mod defectuos" din articolul 297 al Codului Penal cu sintagma "indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului", potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale.

Astfel, articolul 297 va avea urmatorul cuprins: " (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."

Proiectul de lege modifica si articolul 301 al Codului Penal, inlocuindu-se sintagma "raporturi comerciale", declarata neconstitutionala, cu sintagma "raporturi specifice celor dintre profesionisti".

Astfel, noua forma a articolului 301 ar fi urmatoarea: " (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, ori pentru o alta persoana cu care, in ultimii cinci ani, s-a aflat in raporturi de munca ori in raporturi specifice celor dintre profesionisti, sau din partea careia a beneficiat, in aceeasi perioada, ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."

Alte modificari vizeaza articolul 308 din Codul Penal, privind infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane.

Astfel, articolul 308 va avea urmatorul cuprins: " (1) Dispozitiile art. 289 - 292, 295, 297 - 300 si 304 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2) ori in cadrul oricarei persoane juridice.

(2) Dispozitiile art. 301 privitoare la functionarii publici se aplica in mod corespunzator si faptelor savarsite de catre sau in legatura cu persoanele care exercita, permanent ori temporar, cu sau fara o remuneratie, o insarcinare de orice natura in serviciul unei persoane fizice dintre cele prevazute la art. 175 alin. (2).

(3) In cazurile prevazute la alin. (1) si (2), limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime", potrivit proiectului.

Proiectul de lege mai prevede ca pentru stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisa combinarea prevederilor din legi succesive.

De asemenea, actul normativ face referire si la confiscarea extinsa, pentru transpunerea Directivei europene 2014/42/UE.

"Alineatele (1) si (2) ale articolului 112 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

(1) Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele mentionate la art. 112, cand fata de o persoana se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibila sa ii procure un folos material si pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de patru ani sau mai mare, instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. Convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei.

(2) Confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de cinci ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei", se arata in proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justitiei.

Amintim ca marti ministrul Toader a fost chemat la raport in Parlament. Serban Nicolae: E inadmisibila intarzierea legilor din Justitie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ministerul Justitiei dezbatere modificare Cod Penal , #justitie