
Curtea Constitutionala a amanat miercuri pronuntarea pe data de 4 noiembrie asupra obiectiilor de neconstitutionalitate formulate de Avocatul Poporului si de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%.
"Obiectiile de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiectii formulate de Avocatul Poporului si, respectiv, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala a amanat deschiderea deliberarilor pentru data de 4 noiembrie 2020", arata CCR, intr-un comunicat de presa.
Obiectiile formulate de Avocatul Poporului si ICCJ vizeaza modificarea in Parlament a Legii pentru completarea Codului Fiscal in sensul impozitarii pensiilor speciale.
ICCJ reproseaza ca sunt nesocotite decizii succesive ale Curtii in domeniu, ca nu a fost consultat CSM si considera ca sunt incalcate mai multe principii, printre care cel al impunerii fiscale juste si echitabile si cel al independentei judecatorilor.
Pe 17 iunie, Camera Deputatilor a adoptat legea privind impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%, decizie luata cu 307 voturi "pentru".
Astfel, va fi aplicata o cota de impozitare de 10% pensiilor cuprinse intre 2.000 si 7.000 de lei si de 85% celor care depasesc aceasta valoare.
La sfarsitul lunii ianuarie, in urma unei sedinte similare celei din iunie, ICCJ a decis sa sesizeze CCR in legatura cu eliminarea pensiilor speciale, presedintele institutiei afirmand atunci intr-o scrisoare deschisa, ca eliminarea pensiilor "speciale" este trista si stupefianta ca Justitia este tratata ca o Cenusareasa si ca pensiile magistratilor nu sunt nici speciale si nici nesimtite. Demersul ICCJ a fost sustinut atunci si de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Dupa ce legea a fost adoptata de Parlament, mai multi magistrati si-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile inca in vigoare referitoare la pensii.
In 6 mai, CCR a decis ca legea care elimina pensiile speciale este neconstitutionala, in ansamblul sau. Curtea a constatat, intre altele, ca legea are un "caracter profund eterogen", vizand statute profesionale diferite si functii de demnitate publica, tratate impreuna.
2. Limitarea pensiilor de varstă la o valoare maxima referente... Vezi tot