Legea initiata de deputatul "Mitraliera", prin care evazionistii scapa de inchisoare daca achita prejudiciul, dezbatuta in CCR

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 07:12
4039 citiri
Legea initiata de deputatul "Mitraliera", prin care evazionistii scapa de inchisoare daca achita prejudiciul, dezbatuta in CCR
Fostul deputat PSD Catalin Radulescu FOTO Facebook/Catalin Radulescu

Sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Guvernului si Avocatului Poporului referitoare la modificarile aduse legii referitoare la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale este dezbatura miercuri de Curtea Constitutionala.

CCR mai are pe ordinea de zi a sedintei de miercuri obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.31/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.

Tot miercuri, judecatorii Curtii vor dezbate si obiectia Guvernului pe Legea care aproba ordonanta de urgenta 168/2020 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nationale nr.1/2011, precum si a altor acte normative, si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Camera Deputatilor a adoptat, decizional, pe 15 decembrie 2020, proiectul de lege initiat de fostul deputat PSD Catalin Radulescu care prevede ca inculpatii pentru fapte evaziune fiscala de pana la 100.000 de euro, nu mai executa pedeapsa cu inchisoare daca achita integral prejudiciul, ci doar platesc o amenda.

De asemenea, "daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste".

Pe 17 decembrie 2020, ICCJ a decis sa atace actul normativ la Curtea Constitutionala.

"La data de 17.12.2020, ora 14, constituita in Sectii Unite, in conformitate cu prevederile art.25 lit.c din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, In prezenta unui numar de 74 judecatori, cu respectarea cerintelor de cvorum prevazute de art. 34 din actul normativ sus-indicat, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru controlul constitutionalitatii, inainte de promulgare, a Legii privind modificarea si completarea Legii nr.241/2015 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (PL-x nr.354/2018/2020)", a transmis ICCJ.

Porivit sursei citate, sesizarea de neconstitutionalitate "priveste actul normativ in intregime, retinandu-se de catre Sectiile Unite ca se impune a se examina de catre Curtea Constitutionala daca adoptarea actului normativ in discutie s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art.61 alin. (2) si ale art.75 din Constitutie referitoare la principiul bicameralismului, in coordonatele trasate prin Decizia nr.679/2020 a Curtii Constitutionale, dar si prin jurisprudenta anterioara a acesteia, intrucat forma adoptata de Camera Deputatilor (Camera decizionala) modifica substantial obiectul de reglementare si configuratia legii adoptate de Senat, in calitate de Camera de reflectie".

"Totodata, sesizarea priveste neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului unic pct.4) art.10 alin. (12) din Legea nr. 241/2014) in raport cu prevederile constitutionale ale art.1 alin.(5) din legea fundamentala, sub aspectul exigentelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu in jurisprudenta Curtii Constitutionale si in cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului, intrucat, contrar cerintelor impuse de art.1 alin.(5) din legea fundamentala, dispozitiile textului de lege aratat nu permit stabilirea, in mod clar, precis si previzibil, care sunt inculpatii care beneficiaza de dispozitiile art.10 din Legea nr.241/2015", mai indica sursa mentionata.

In finalul comunicatului, judecatorii precizeaza ca nu se substituie Legislatvului, dar trebuie sa asigure respectarea Constitutiei.

In exercitarea atributiei sale constitutionale si legale privind sesizarea jurisdictiei constitutionale pentru controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare, Inalta Curte de Casatie si Justitie ramane consecventa necesitatii exercitarii acesteia exclusiv pentru considerente legate de asigurarea suprematiei Constitutiei si a legii, precum si a calitatii legii, avand in vedere efectele directe pe care astfel de chestiuni le au ulterior pentru cetatenii implicati in proceduri judiciare, examinarea efectuata de catre Sectiile Unite vizand exclusiv aspecte de legalitate si nepunand in discutie optiunile de politica legislativa, care raman incluse in marja suverana de apreciere a Legislativului.

Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
#mitraliera, #catalin radulescu, #PSD, #evaziune fiscala , #justitie