Curtea de Justitie a UE a fost sesizata din nou de o instanta din Romania, pentru a 5-a oara, privind respectarea MCV de catre Legile Justitiei si Sectia pentru anchetarea magistratilor

Vineri, 29 Martie 2019, ora 17:50
12532 citiri
Curtea de Justitie a UE a fost sesizata din nou de o instanta din Romania, pentru a 5-a oara, privind respectarea MCV de catre Legile Justitiei si Sectia pentru anchetarea magistratilor

Curtea de Apel Pitesti a decis sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si a Curtii Constitutionale (CCR) privind infiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), pentru clarificari privind respectarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) instituit Romaniei.

Aceasta este cea de a cincea trimitere catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru lamuriri privind respectarea MCV si cea de a patra ce are ca obiect Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, condusa de procurorul Adina Florea, care tocmai a pus-o sub control judiciar pe fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi.

Solutia Curtii de Apel Pitesti vine in urma unei sesizari facute de asociatiile profesionale ale judecatorilor, care au cerut anularea ordinului de infiintare a SIIJ.

Magistratii au respins cererea de suspendare a executarii Ordinului nr.252/23.10.2018 privind organizarea si functionarea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie ca nefondata.

Curtea de Apel Pitesti a decis in aceslasi timp ca admite cererea de sesizare a Curtii Constitutionale si dispune sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.88 ind.1 - art.88 ind.9 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, modificata si completata, precum si a OUG nr.90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in raport de dispozitiile art.1 alin. (3) si (5), art.16, art.133 alin. (1), art.134 alin. (4), art.11 si art.148 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei.

De asmenea, admite cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene si dispune sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare (in procedura accelerata), cu privire la urmatoarele intrebari:

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul art.267 TFUE, care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene?

2. Continutul, caracterul si intinderea temporala a Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru Statul roman?

3. Art.2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in cazul infiintarii urgente a unei sectii de parchet de anchetare exclusiv a infractiunilor comise de magistrati, ce da nastere unei ingrijorari deosebite in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si poate fi utilizata ca instrument suplimentar de intimidare a magistratilor si de exercitare de presiuni asupra acestora?

4. Art.19 alin. (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv prin inlaturarea oricarui risc legat de influenta politica asupra cercetarii penale a unor judecatori, cazul infiintarii urgente a unei sectii de parchet de anchetare exclusiv a infractiunilor comise de magistrati, ce da nastere unei ingrijorari deosebite in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si poate fi utilizata ca instrument suplimentar de intimidare a magistratilor si de exercitare de presiuni asupra acestora?

Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Pitesti.

De ce CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei PSD-ALDE incalca recomandarile MCV

O decizie a CJUE ar putea suspenda aplicarea Legilor Justitiei - explicatiile liderului Forumului Judecatorilor

V.D.

Citeste si:
Coaliția de guvernare dă liber la vânătoarea fără limite a păsărilor migratoare. Deputat USR: „Este o lege dată de vânători pentru vânători”
Coaliția de guvernare dă liber la vânătoarea fără limite a păsărilor migratoare. Deputat USR: „Este o lege dată de vânători pentru vânători”
USR a acuzat că parlamentarii coaliţiei PSD-PNL-UDMR, alături de minorităţi, au votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru legalizarea braconajului, adoptând o serie de...
Vlad Voiculescu anunță într-un mesaj intern că rămâne în USR dacă Cioloș rupe partidul SURSE
Vlad Voiculescu anunță într-un mesaj intern că rămâne în USR dacă Cioloș rupe partidul SURSE
Fostul ministru al Sănătății și lider al USR București, Vlad Voiculescu, a transmis într-un mesaj intern pentru filiala din Capitală că nu are de gând să îl urmeze pe Dacian Cioloș...