Curtea de Justitie a UE: Un mandat de arestare din Romania poate fi anulat din cauza tratamentelor degradante

Marti, 05 Aprilie 2016, ora 17:24
2931 citiri
Curtea de Justitie a UE: Un mandat de arestare din Romania poate fi anulat din cauza tratamentelor degradante
Foto: Ziare.com

Aplicarea unui mandat de arestare emis de un stat membru UE poate fi anulata in cazul in care exista riscul concret al tratamentelor inumane din cauza conditiilor de incarcerare in statul respectiv, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cazul unei solicitari de arestare emise de Romania.

"Aplicarea unui mandat de arestare european poate fi refuzata in cazul in care exista un risc concret de tratament inuman sau degradant din cauza conditiilor de incarcerare in statul membru care a emis mandatul", a decis marti Curtea de Justitie a Uniunii Europene, potrivit agentiei ANSA.

"Daca existenta acestor riscuri nu poate fi exclusa intr-un termen rezonabil, autoritatea care are rolul aplicarii mandatului poate decide daca pune capat procedurii de extradare a detinutului", a stabilit instanta Uniunii Europene.

CJUE a luat aceasta decizie in cazul a doi cetateni din Romania si Ungaria vizati de mandate de arestare la nivel european.

Cei doi suspecti se afla in Germania, iar o instanta judiciara germana s-a adresat CJUE pentru a afla daca poate aplica mandatele de arestare in contextul in care exista semne de intrebare privind conditiile de incarcerare in Romania si Ungaria. Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit, in urma cu doi ani, ca Romania si Ungaria au incalcat drepturile detinutilor, in contextul supraaglomerarii din inchisori.

Pentru luarea deciziilor de la caz la caz "va fi necesar sa se demonstreze ca exista motive serioase de a crede ca detinutul este expus riscurilor din cauza conditiilor de detentie. Pentru evaluarea riscurilor, autoritatea responsabila de aplicarea mandatului de arestare trebuie sa ceara autoritatii emitente toate informatiile necesare despre conditiile de incarcerare", precizeaza instanta judiciara a Uniunii Europene.

#Curte Justitie UE mandat arestare Romania, #anulare mandat arestare Romania , #justitie