Daca Dragnea citea si etichetele. Noua putere

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 07:19
22904 citiri
Daca Dragnea citea si etichetele. Noua putere

Cu noile numiri la CCR, PSD isi pastreaza pe moment controlul asupra Curtii. Pleaca Maya Teodoroiu si Petre Lazaroiu, vin Gheorghe Stan si Cristian Deliorga. Pe zona favorabila Puterii e tanda pe manda.

Daca oamenii acestia erau cu adevarat competenti, ar fi trebuit sa se expuna fara rezerve si protectie tirului oricaror intrebari, cam cum a facut dna Kovesi in Comisia LIBE din PE, pentru a inchide gura oricaror contestatari. Cei doi aveau posibilitatea sa-si dovedeasca public valoarea, sa zdrobeasca orice critica.

Ei bine, in ambele comisii, PSD a blocat orice intrebare cat de cat mai serioasa pentru candidati. Mai ales la Camera Deputatilor, unde cuplul Halici - Cataniciu a facut un scut agresiv in fata lui Gheorghe Stan. Dar chiar si asa, impostura acestuia nu a putut fi ascunsa.

Ajuns in Comisia Juridica dupa un popas de sarut al inelului si primire a binecuvantarii in biroul lui Liviu Dragnea, la audieri, dl Stan a fost cascadorul rasului. Nu a fost in stare sa spuna cate articole are Constitutia, ce spune ea in principiu despre drepturile minoritatilor, ce spun deciziile CCR despre obligativitatea MCV (prevazuta de Decizia 2/2012 a CCR).

In plen, dl Stan intai s-a aratat jignit de intrebari, ne-a explicat ca raspunsurile sunt in Constitutie, deci, cu alte cuvinte, sa punem mana sa le citim singuri, nu sa le asteptam de la el, si ca "procurorul judeca fapte".

Asta arata, in opinia mea, va rog sa ma scuzati pentru vorba dura, si o doza imensa de nesimtire. Cand stii ca a doua zi vei fi audiat, cum e posibil sa nu pui mana pe Constitutie si vreo doua ore sa buchisesti la ea?

Cum e posibil sa te prezinti mai rau decat cel mai slab student de anul I la examenul de drept constitutional? Cat de mare trebuie sa iti fie dispretul inclusiv fata de institutia in care urmeaza sa intri?

Dl. Deliorga e mai abil, in spatele sprancenelor sale nepensate se afla intr-adevar mai mult, nu a calcat in asemenea strachini, dar impresia a fost aceeasi. A fost chiar sincer, intr-un fel, cand a spus ca s-a dus cu cererea la grupul PSD pentru ca, fiind cel mai mare, ii dadea cele mai mari sanse. Nu cred sub nicio forma aspectul epic, dar cred ca argumentul intelegerii a fost puterea, afilierea la putere.

Multi s-au aratat surprinsi de nominalizari. In sistemul judiciar se vorbea intens despre intentia sefei CSM Lia Savonea de a ajunge la CCR. Si, de fapt, se pare ca asa s-a si intamplat, pentru ca ambii nou intrati cu voturile Puterii sunt fidelii dnei Savonea. Toate sursele spun ca dna Savonea a livrat cele doua propuneri pentru CCR, propuneri care au lasat cu buza umflata alti doritori si mai ales doritoare, care si-au rupt hainele de pe ei/ele ca sa sustina cauza antiJustitie a PSD.

Ceea ce insa nu a citit dl Dragnea pe eticheta noilor instrumente de la CCR este ca au termen de valabilitate. Si el expira in prima zi dupa ce puterea politica se schimba. Oamenii acestia sunt niste supravietuitori, trecuti prin functii cheie in toate regimurile tocmai pentru ca au o capacitate remarcabila de a vira la momentul potrivit.

Dna Savonea este sotia avocatului Savonea, coleg cu Catalin Voicu, ceea ce nu a impiedicat-o sa asigure, in calitate de presedinte CAB, intalnirile generalului Dumitru Dumbrava cu magistratii, la care au fost realizate fotografiile demonizate de Antena3. Si nu a impiedicat-o sa semneze o mare parte din mandatele de interceptare ale "statului paralel".

Dl Deliorga a fost adjunctul Lidiei Barbulescu, presedinte CSM in cea mai sinistra perioada a Justitiei, pentru ca dupa schimbarea Puterii, sa se gudure pe langa noii ei detinatori, dupa cum isi aminteste si Dan Tapalaga. Si, uite ca, in mod miraculos, in mandatul viitorului sau coleg de la CCR (si prieten vechi spun unii), Daniel Morar, a scapat de un dosar privind concursuri aranjate pentru magistrati, soldat cu condamnare pentru fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita. Cat noroc, spun cei care au citit dosarul!

PSD, inchizitorul protocoalelor SRI, timite la CCR, care a declarat nelegale protocoalele, un semnatar de protocol. Pentru ca dl Stan, in calitatea de sef adjunct al Inspectiei Judiciare, a semnat protocolul dintre aceasta institutie si SRI.

Semnatura dlui Stan, cel trimis la CCR de PSD, sta spate in spate sau fata in fata, dupa preferinte, cu semnatura demonizatului general Dumitru Dumbrava, la finalul protocolului. Partea de sus e rezervata sefului, inclusiv acum, al Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, alt protejat actual al PSD, alaturi de semnatura altui demonizat, celui mai demonizat, generalul Florian Coldea.

Gheorghe Stan era considerat in sistemul judiciar "pudelul" Oanei Haineala. Dupa ce dna Haineala a ajuns in CSM, dl Stan a ajuns in functia de inspector sef adjunct al Inspectiei Judiciare.

Ceea ce nu l-a impiedicat pe dl Stan sa ii "fure", pe la spate, fostei sale protectoare sefia Sectiei Speciale pe care, spun surse judiciare, Oana Haineala si-o dorea. Cine l-a numit pe dl Giani Stan sef la SS? CSM, prezidat de dna Savonea, dupa concursul in fata comisiei prezidata de dna Savonea.

Credeti ca daca a tradat-o pe Oana Haineala, Giani Stan, cel care si-a inregistrat colega si apoi inregistrarea a ajuns in presa, ar avea mari probleme sa tradeze din nou, pe oricine? La fel dl Deliorga sau dna Savonea.

Pe eticheta lor nu scrie, la fel ca in cazul lui Valer Dorneanu, de exemplu, apparatcik, disciplina de partid. Pentru ei, Dragnea va fi istorie din prima zi in care nu va mai avea butoanele in mana.

Exista totusi o diferenta pe care magistratii cu simt fin de observatie si experienta o inteleg deja. Lia Savonea a devenit un pol de putere in sine. Unul urias. Puterea presedintelui CSM se intinde acum asupra Sectiei de judecatori, a sefilor de sectii de la ICCJ numiti de actualul CSM, in frunte cu cel al sectiei penale, urmeaza presedintele ICCJ care va fi numit direct de Sectia de judecatori a CSM, asupra sectiei speciale pentru magistrati si, de la mijlocul lui iunie, va avea si doi judecatori in CCR.

Si cand va fi sa intoarca armele, cu tot cu acest pol le va intoarce. Un pol creat in buna masura in baza Legilor Justitiei in varianta PSD.

Daca stia sa citeasca eticheta, Dragnea ar fi inteles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Stan Deliorga Savonea CCR , #justitie