Daunele morale obținute de un director din Camera Deputaților, declarat nevinovat după arestarea într-un dosar DNA

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 21:50
4142 citiri
Daunele morale obținute de un director din Camera Deputaților, declarat nevinovat după arestarea într-un dosar DNA
Constantin Cătălin Canagiu a cerut daune morale de 500.000 de euro FOTO Poliția Română (arhivă)

Statul român este obligat să plătească daune morale lui Constantin Cătălin Canagiu, trimis în judecată și achitat în dosarul ANRP în care a fost judecat și fostul șef al ANI, Horia Georgescu. Sentința care obligă Statul Român să îi plătească daune morale lui Canagiu nu este definitivă, fiind atacată cu apel.

Constantin Cătălin Canagiu, actual director al Direcției Procedură legislativă, sinteze și evaluări din Departamentul Legislativ al Camerei Deputaților a dat în judecată Statul Român, cerând daune morale de 500.000 de euro pentru că, într-unul dintre dosarele ANRP trimise în judecată de DNA, în care a fost și achitat, a fost declarat nevinovat.

Canagiu, care a fost reprezentant al Ministerului Finanțelor în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, a fost trimis în judecată în aprilie 2015, alături de mai mulți membri ai Comisiei, printre care și fostul șef al ANI, Horia Georgescu. Canagiu și membrii Comisiei ANRP erau acuzați de DNA că au emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pentru terenuri supraevaluate, producând un prejudiciu de peste 84 de milioane de euro.

În dosar, Constantin Cătălin Canagiu a fost și arestat preventiv, condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare și achitat în final de Înalta Curte de Casație și Justiție. Curtea Supremă a decis că în cazul lui Canagiu „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Practic, potrivit Newsweek, judecătorii Curții Supreme au dispus achitarea lui Canagiu și a celorlalți inculpați pe motiv că membrii Comisiei ANRP nu aveau obligația legală de a verifica rapoartele evaluatorilor din punct de vedere tehnic.

„Situația membrilor Comisiei Centrale este relativ identică cu circumstanțele în care organele judiciare folosesc cunoștințele unui specialist pentru a verifica un aspect tehnico-științific, respectiv o expertiză sau o constatare tehnico-științifică, cu alte cuvinte se apelează la cunoștințele unui expert specializat într-un anumit domeniu", se arată în motivarea sentinței de achitare.

„Fără viață social și fără prieteni”

În urma achitării de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Constantin Cătălin Canagiu a dat în judecată Statul Român, cerând daune morale de 500.000 de euro, dar și despăgubiri de 88.000 de lei (onorariile avocaților aleși), 117.000 de lei (salarii neîncasate) sau 10.000 de lei (cheltuielile făcute de familia sa cât a fost în arest preventiv).

În proces, Canagiu a arătat că „reținerea și arestarea preventivă au reprezentat momente traumatizante și îngrozitoare ca urmare a modului în care a fost ridicat cu mandat de față cu fiul său”. Canagiu a reclamat că a fost șocat de condițiile de detenție, că a fost privat de somn, apă, hrană, îngrijire corporală, asistență medicală, fiind dus „în stare de epuizare psihică și fizică”, pierzându-și „reperele de securitate existențială”.

Constantin Cătălin Canagiu a mai arătat că „a rămas fără viață socială și fără prieteni, ajungând marginalizat în societate, având alături doar familia și apărătorii”.

Cum s-a apărat Statul Român

În procesul deschis de Canagiu și judecat la Tribunalul București, Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor, s-a apărat susținând că „în ce privește sumele constând în cheltuieli de judecată în dosarele penale, nu reiese că respectivele cheltuieli au fost efectuate în dosarele penale în cauză”.

„În ceea ce privește prejudiciul moral nu s-a adus nicio dovadă a pretinsului prejudiciu suferit, nu poate fi pusă în sarcina statului campania denigratoare de presă”, s-a mai apărat Statul Român în procesul deschis de Canagiu.

Hotărârea Tribunalului București

Tribunalul București a admis în parte cererea lui Canagiu și i-a acordat 85.297 lei cu titlu de daune materiale dovedite si 116.000 lei cu titlu de daune morale.

Tribunalul și-a întemeiat hotărârea pe o decizie a Curții Constituționale care a decis că „în cazul în care se dovedește, printr-o ordonanță de clasare/hotărâre judecătorească definitivă, că acuzația în materie penală adusă persoanei este neîntemeiată, limitările severe aduse libertății individuale a acesteia trebuie să fie compensate”.

Tribunalul București a arătat că potrivit hotărârii CCR, „nu este suficient ca despăgubirile să fie acordate doar în cazurile în care privarea de libertate în cursul procesului penal este nelegala (adică dispusă prin încălcarea normelor de procedură penală), ci ele trebuie oferite și în situațiile în care privarea de libertate este nedreaptă – fapt confirmat prin achitarea definitivă ori prin clasarea definitivă a dosarului”.

Tribunalul a mai reținut că „reclamantul a fost victima unei erori judiciare, care a avut drept consecință lipsirea de libertate a acestuia”. „Ca urmare, prezumția sa de nevinovăție a fost grav încălcată prin faptul că a fost lipsit de libertate pentru o faptă pentru care ulterior a fost achitat”, se arată în decizia Tribunalului București, care nu este definitivă.

Judecătorii au subliniat că „arestarea reclamantului pe o perioadă de 116 de zile și cercetarea sa pe parcursul mai multor ani au determinat înregistrarea de către acesta a unui prejudiciu moral”. În tot acest timp, a mai arătat judecătorul, asupra sa a planat suspiciunea că s-ar face vinovat, „fiind afectate, în mod implicit, acele atribute ale persoanei care influențează relațiile sociale”.

Procesul continuă la Curtea de Apel București. Primul termen din apel nu a fost încă stabilit.

Adjunctul ministrului rus al Apărării ar fi fost arestat pentru trădare. Prietenul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, ”lucrat” de Serviciile secrete ucrainene
Adjunctul ministrului rus al Apărării ar fi fost arestat pentru trădare. Prietenul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, ”lucrat” de Serviciile secrete ucrainene
Publicația rusă „Povești importante” susține, citând două surse apropiate de Serviciul Federal Rus (FSB) că adevăratul motiv al arestării adjunctului ministrului rus al apărării,...
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Lovitură grea pentru Peskov: Ministrul adjunct al Apărării, arestat la Moscova, era partenerul său de petreceri extravagante FOTO/VIDEO
Reținerea și arestarea în Rusia a ministrului adjunct al Apărării, Timur Ivanov, este o lovitură dureroasă pentru Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Cei doi erau prieteni...
#director, #Camera Deputatilor, #daune morale, #arestare, #ANRP, #achitare , #justitie