De asta avem nevoie de MCV! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 07:08
4691 citiri
De asta avem nevoie de MCV! (Opinii)
Foto: How Stuff Works

Raportul MCV pe justitie dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana arata, cred, de ce monitorizarea aceasta este inca necesara pentru Romania.

Daca partea judiciara este in cea mai mare parte in regula, partea politica este inca foarte problematica si ea pericliteaza in continuare Justitia.

Pe de-o parte, avem premiantii: DNA, ANI, Inalta Curte, CSM. Ceea ce deja nu mai este neaparat o surpriza. Sunt institutii consolidate, independente, cu performanta certa. Singura critica mai importanta in privinta instantelor de judecata se refera la numarul mare de condamnari cu suspendare primite de politicienii corupti.

De partea cealalta, o lista destul de lunga de restantieri din zona politica. In primul rand Parlamentul, criticat pentru mai multe aspecte. Primul este, desigur, felul in care au fost respinse repetat anul trecut solicitarile DNA pentru urmarirea penala sau pentru arestarea unor parlamentari, refuzuri catalogate de raport drept arbitrare si fara criterii obiective.

Dintre critici nu lipsesc nici chestiunea gratierii si amnistiei, care, desi parea transata, a renascut printr-un nou proiect de lege, dar si faptul ca "persista sentimentul clar ca nu exista un consens in Parlament in favoarea adoptarii unor legi stricte in materie de integritate".

Guvernul este sanctionat pentru abuzul de ordonante, iar Avocatul Poporului pentru ca "are o marja de apreciere cu privire la momentul in care sa-si foloseasca puterea pentru a sesiza ordonantele de urgenta la Curtea Constitutionala, iar aceasta autolimitare creeaza in mod eficient un decalaj, care, in cadrul institutional actual din Romania, nu poate fi surmontat de alti actori". Raportul puncteaza faptul ca actualul Avocat al Poporului a fost ales cu voturile unui singur partid.

Raportul MCV atrage atentia asupra testului pe care il va reprezenta numirea noului sef al DIICOT si, in context, asupra riscului de interferenta politica in numirile pe functii de conducere in magistratura.

Deci, daca e sa le punem una peste alta, constatam din acest raport MCV o realitate nu neaparat noua, dar cu atat mai grava cu cat este cronica.

Politicul continua sa reprezinte un pericol important pentru sistemul judiciar caruia fie ii pune piedici, ca in cazul parlamentarilor, fie incearca sa il incalece prin numiri politizate.

Daca macar am vedea la cei criticati o oarecare luciditate, un strop de regret, o minima inclinare spre analiza, tot ar fi bine. N-am vazut asa ceva.

"Eu cred ca totusi ar trebui sa facem eforturi toti pentru ca Parlamentul sa inceapa sa aiba o imagine mai buna. Valeriu Zgonea chiar incearca... Totusi, Parlamentul e institutia fundamentala a democratiei, singura in care este reprezentat tot poporul roman si, daca se trage intruna in Parlament, se targe in democratie, e un atac la democratie", spune Liviu Dragnea. Adica Parlamantul cel democratic, saracul, este sub asediul teribil al reprezentatilor Comisiei Europene, asa sa intelegem de la vicepremierul inculpat si trimis in judecata?

Dl Zgonea, cel despre care am aflat de la Liviu Dragnea ca incearca sincer, spune ca nu e in totalitate de acord cu raportul:"MCV este un mecanism care genereaza un parteneriat in combaterea coruptiei. Parlamentul are un rol esential, dar nu este o sursa generatoare de probleme pentru imaginea Romaniei". Acum, sigur cand te consideri coleg cu Mihai Viteazul, poti avea intr-adevar o viziune putin diferita despre realitate fata de aceea a contemporanilor de la Bucuresti si Bruxelles, nu-i asa?

Dl Ponta pare a trai intr-o realitate paralela, in care e premier independent, nu seful partidului care a facut cel mai puternic scut parlamentar impotriva anticoruptiei. Il intereseaza doar ce zice raportul despre Guvern: "Guvernul nu are nicio problema cu MCV. Noi primim note bune, bineinteles". Dar partea cu ordonantele despre cine e, nu despre Guvern?

Tocmai pentru ca situatia se prezinta asa, Romania nu cred ca isi poate permite inca sa scape de MCV. Pentru ca asa cum este el, neplacut si oarecum umilitor, acest mecanism reprezinta o garantie, nu absoluta desigur, ca o anumita limita nu va fi trecuta, asa cum era foarte foarte aproape sa se intample in 2012.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#raport MCV justitie, #Zgonea Dragnea raport MCV , #justitie