De ce a scazut increderea romanilor in justitie? Presa, Basescu si insasi spaga - printre posibilii vinovati

Vineri, 19 August 2016, ora 19:29
7366 citiri
De ce a scazut increderea romanilor in justitie? Presa, Basescu si insasi spaga - printre posibilii vinovati
Foto: Arhiva Hepta.ro

Eurobarometrul din acest an al Comisiei Europene arata ca increderea romanilor in justitie a scazut cu 13%, insa rezultatele trebuie analizate intr-un context mai larg, explica sociologul Dan Jurcan, director de cercetare la IRES.

Stirea despre scaderea increderii romanilor in justitie, oglindita in Eurobarometrul Comisiei Europene 2016, a determinat-o pe Raluca Pruna, ministrul Justitiei, sa solicite CSM o analiza si gasirea unor explicatii.

In timp ce ministrul Justitiei crede ca si asociatiile de magistrati poarta o parte din vina, de exemplu din cauza speculatiilor lansate cu privire la "acoperitii din justitie", fostul presedinte Traian Basescu a aratat cu degetul spre cei care ii arata pe politicieni in catuse la televizor inainte ca acestia sa fie condamnati definitiv.

Ce parere are insa un sociolog? Dan Jurcan, director de cercetare la IRES, institut care a realizat anul trecut un sondaj pe tema increderii romanilor in justitie, vine insa cu alte explicatii.

Campania electorala si noile teme de pe agenda cetateanului

"In primul rand as dori sa ne uitam putin cand a fost facut sondajul - la sfarsitul lunii mai. Ce se intampla atunci? Eram in plina campanie electorala, campanie care a avut la un moment dat si o dimensiune nationalista, anti-europeana, cu regasirea identitatii, promovata de Marian Munteanu etc.

O alta tema discutata atunci a fost cea a justitiei, a integritatii candidatilor, a clasei politice. S-a vazut foarte clar ca au existat multi primari cu probleme penale care au fost insa votati foarte bine. Ce vreau sa subliniez a fost contextul care e posibil sa fi influentat rezultatele", a declarat sociologul pentru Ziare.com.

Pe de alta parte insa, datele sunt "putin ciudate", a adaugat Dan Jurcan.

"Daca va uitati pe Eurobarometru, nu numai justitia a scazut. A scazut cu 18% si increderea in Uniunea Europeana. Numai polonezii mai au 12% scadere si croatii. La fel, la intrebarea referitoare la directia in care se indreapta lucrurile in tara noastra numarul celor care spun ca mergem intr-o directie gresita este in scadere cu 14%.

Senzatia mea este ca aceste cifre arata ca vorbim de un soi de accentuare a pesimismului generalizat. La noi, alegerea presedintelui Klaus Iohannis a fost o bula de optimism care, de obicei, se repeta la fiecare rand de alegeri. Oamenii au asteptat schimbarea, dar pesimismul se instaleaza usor-usor, pe masura ce proiectiile oamenilor asupra personajelor politice intarzie sa se puna in practica. Asa se intampla cand proiectezi o imagine mitica intr-un personaj cum e Iohannis - un singur om nu poate schimba lumea", a explicat sociologul.

Dan Jurcan a mai remarcat si un "aspect paradoxal".

"Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani, putem vorbi despre o activitate efervescenta a DNA. De asta spun ca intr-un fel este paradoxal ca in Eurobarometru apare o scadere a increderii in justitie.

In plus, pe agenda populatiei apar teme noi, semnalate in Eurobarometru, care nu erau in urma cu 3-4 ani: vorbim despre terorism, imigratie, problemele din sanatate etc. Ar trebui sa vedem si alte cercetari care sa ne arate de ce s-a ajuns la acest rezultat", a adaugat acesta.

Atacurile la adresa magistratilor au contat

Intrebat cat de mult au contribuit la aceasta scadere atacurile la adresa unor magistrati lansate de unii politicieni, printre care si Traian Basescu, sau unele posturi de televiziune, Dan Jurcan a precizat ca IRES nu a facut "masuratori directe asupra acestor aspecte".

"Dar pot sa va spun ca televiziunea are inca o influenta destul de mare in public si foarte multi dintre telespectatori de multe ori preiau ceea ce pare sa fie o stire, dar care, de fapt, este o opinie. De foarte multe ori, judecatile prefabricate in laboratoarele televiziunilor sunt preluate de oameni fara sa mai fie analizate critic. Ce vreau sa spun este ca mesajul mediatic conteaza si ceea ce se emite pe anumite televiziuni sau atacurile lansate de anumiti lideri de opinie impotriva judecatorilor si procurorilor pot penetra intr-un anumit segment de populatie.

In mod evident, daca Traian Basescu, la un moment dat, a lansat un astfel de mesaj, sunt convins ca el si-a gasit rezonanta intr-un anumit tip de public. Asta nu inseamna ca Traian Basescu este vinovat ca a scazut increderea in justitie, dar a fost una dintre vocile care au contat, probabil", a explicat Dan Jurcan.

Condamnarile magistratilor, judecate in dublu sens

O alta explicatie posibila ar putea fi legata de scandalurile in care au fost implicati magistrati corupti, mai multi judecatori fiind condamnati la ani grei de inchisoare pentru ca au luat mita in schimbul unor decizii favorabile.

Intrebat daca aceste condamnari decredibilizeaza justitia sau, dimpotriva, intaresc sentimentul ca se face dreptate, indiferent cine este adus in instanta, Dan Jurcan a declarat ca se poate vorbi despre ambele aspecte.

"In urma cu foarte multi ani, Guvernul a decis ca magistratii sa aiba salarii mari, foarte mari in comparatie cu ceilalti functionari platiti din bani publici. De ce? Exact pe acest rationament: Daca ii vom plati foarte bine, atunci in mod clar nu vor fi tentati sa fie corupti. Ceea ce cred ca este valabil intr-o proportie foarte mare pentru judecatori si procurori. Dar asta e, nu exista padure fara uscaturi si, din cand in cand, mai sunt judecatori prinsi fie pentru ca iau mita, fie pentru ca incearca sa rezolve preferential anumite dosare, sau chiar si procurori.

Dar, intr-adevar, acest aspect se poate judeca in dublu sens: fie in sensul decredibilizarii acestei categorii: 'Uite, si ei sunt corupti desi au salarii mari', pe de alta parte poti sa zici: 'Uite, justitia functioneaza, cei care sunt corupti sunt prinsi si platesc'. Si chiar daca e o vorba veche care spune 'corb la corb nu-si scoate ochii', mai sunt si judecatori si procurori care cad in plasa atunci cand incalca regulile. Deci, putem vorbi despre un efect in dublu sens, nu putem singulariza impactul unei astfel de actiuni", a mai declarat directorul de cercetare al IRES.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#eurobarometru incredere justitie, #romani scadere incredere justitie , #justitie