De ce legea nu-i vede pe toti? Opinii

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 10:38
1949 citiri
De ce legea nu-i vede pe toti? Opinii

De cateva luni, asistam la o batalie surda, una de la distanta, intre doua cazuri celebre ajunse in fata judecatorilor: Mircea Basescu, fratele presedintelui in exercitiu, si Dan Voiculescu. Cum fac unii justitiari un pas inainte intr-un dosar, cum se intarata alti justitiari in celalalt dosar. Si viceversa. Dar nu despre asta va fi vorba.

Doar cu o floare...

In opinia mea, e foarte bine ca Justitia vrea sa faca lumina in aceste cazuri care treneaza de foarte multa vreme, dar presa scoate zilnic la iveala nedreptati, furturi, delapidari a caror valoare e egala cu o buna parte din tara si din averea ei. Ti se face parul maciuca.

Unele abuzuri, furturi, s-au facut la vedere, cinic si pe fata, iar averile catorva sute de insi au crescut peste noapte, incat cazurile au ajuns de notorietate. In doi-trei ani, fara sa ne dam seama, imediat dupa revolutie, Romania a devenit "tara tuturor posibilitatilor", facand de rusine "visul american".

Din nenorocire, spatiul public romanesc nu este inca pregatit pentru o discutie, o analiza serioasa a fenomenelor amintite mai sus. Veti vedea ca imediat se vor trezi destui sa ne acuze de comunism, populism infiorator, de egalitarism ca pe vremea lui Ceausescu... Oricum, mai devreme sau mai tarziu, cica furaciunile vor ajunge in instante. Da, Doamne!

Dar cu infractiunile economice de miliarde si miliarde, care deja s-au prescris, cum ramane?

Un stat jefuit

Astfel, din presa aflam cum milioane si milioane de hectare de teren, inclusiv forestier si urban, cladiri imense, palate si vile din proprietatea statului au trecut fraudulos in proprietatea celor descurcareti, a marilor pradatori care le-au luat pe mai nimic cu pile, cunostinte si relatii ori au cumparat drepturi mai mult ori mai putin litigioase. Cati au suferit rigorile legii? Cate bunuri au fost recuperate?

De prin 1997 incoace, dupa jurnalistii de la Ziua News, au disparut 61.000 de vagoane si peste 1.700 de locomotive. Va puteti imagina o garnitura de tren de la Mangalia la Satu Mare? Numai fierul vechi din ele valora peste 365 milioane USD. Dar despre terenuri, cladiri, utilaje, kilometri de cai ferate... nu mai amintim. Din pacate, ceea ce s-a intamplat la CFR s-a intamplat la majoritatea fostelor intreprinderi socialiste si cooperatiste. Cati au suferit vreo condamnare? Ce s-a recuperat?

Toti au un nume ramas in acte

Partea cea mai revoltatoare este ca aceste bunuri au fost instrainate de functionari, lucratori care le-au avut in gestiune si al caror nume este cunoscut, la fel cum este cunoscut numele celor ce si le-au insusit. Ani si ani s-au ferit din calea legii si, vazand ca de fapt nimeni nu-i cauta, nimeni nu le are grija, au prins curaj, au invatat noi tehnici de spoliere a banului public si-si continua nestingheriti activitatea in afara legii.

Acum Justitia vrea sa ne demonstreze ca nu are mama, nu are tata, cercetand nume din ce in ce mai sonore. Dar devalizarea Bancorex si a altor banci s-a facut pe baza de acte tot de persoane suspuse. Isi poate inchipui cineva ca a plecat vreun leut sau dolar din banca fara sa fi semnat cineva pentru el? Ei bine, banii nu s-au mai intors, iar datoria a devenit publica. Si, daca lucrul acesta s-a facut cu premeditare, mizandu-se pe toleranta si nebagarea de seama a cetatenilor contribuabili, nu cumva a fost atentat la siguranta nationala?

O Constitutie degeaba

Multi dintre "oligarhii" de azi si-au rotunjit averile luand in locatie de gestiune terenuri bogate in diverse zacaminte, uzine, fabrici, cladiri, ateliere, hoteluri... contra unor sume derizorii, nici acelea platite, cel mai adesea. Vinovati cica sunt fostii comunisti, fosta Securitate si... criza, desi autorii au nume si prenume. Ba unii au fost promovati apoi in fruntea tarii.

Or articolul 16 din Constitutia Romaniei spune cu maxima claritate: " (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (2) Nimeni nu este mai presus de lege". Nu stiu cum se face ca unii raman cu bunurile furate, iar contribuabilii trebuie mereu si mereu sa plateasca. Ca-n zicerea straveche: hotul de pagubas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#avere furt public, #cazuri delapidare, #furt ban public , #justitie