Degetul mijlociu

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 08:20
6824 citiri

Rezolutia impotriva Guvernului Dancila, votata cu o larga majoritate in PE, ca si raportul MCV, mai critic decat in anii trecuti, au trezit numeroase reactii din partea majoritatii PSD-ALDE.

Cateva merita neaparat consemnate, intrucat ilustreaza diverse forme de delir:

Viorica Dancila a afisat din nou agramatismul si limba de lemn, care au facut-o cunoscuta: "Consider rezolutia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene in conditiile in care sunt multe puncte".

Liviu Dragnea a vorbit ca un domnitor din legendele scrise pentru copii in vremurile ceausismului tarziu: "Eu, ca un roman simplu, dar nu umil, consider ca pentru Romania temele mari sunt altele. Temele mari ale acestei tari sunt, au fost si vor ramane dincolo de orice rapoarte si MCV-uri".

Florin Iordache a aratat degetul mijlociu UE: "Niste experti necunoscuti dau indicatii Romaniei cu privire la aplicarea unor legi deja in vigoare. Noi vrem normalitate, o directie specializata care sa arate monstruozitatea sistemului".

Dan Nica a vorbit ca un profesor de logica oleaca afumat: "Rezolutia pleaca de la premise false, unele de-a dreptul mincinoase ori profund tendentioase".

Norica Nicolai a pozat intr-o eroina a moralitatii aflata intr-o cetate asediata: "Rezolutia PE e un exemplu de ipocrizie, de dublu standard si de incercare de a impune hegemonia unor grupuri in beneficiu partizan".

Calin Popescu-Tariceanu a adoptat postura unui agent secret ajuns la varsta marturisirilor: "Am primit informatii din cadrul grupului ALDE si aceste informatii imi intaresc convingerea ca foarte multi dintre cei care au votat nu stiau despre ce este vorba in realitate".

Catalin Radulescu a avut revelatii protocroniste pe care le-a cazat in universul sau paralel: "Cand probabil Brancusi facea statui, ei, pe la curtile regale, inventau homosexualitatea sau faceau orgii".

Paul Stanescu a imitat un comentator sportiv: "MCV reprezinta un pumn aplicat suveranitatii nationale. Este de neacceptat ca Romania si romanii sa devina un sac de box".

Claudia Tapardel a adaptat suveranismul la limbajul de mahala: "Acest ultim MCV a depasit de mult calitatea unui raport si intra cu picioarele in suveranitatea si politica interna a unui stat".

Renate Weber s-a gandit sa dea lectii de drept unui biet absolvent de filologie franceza: "Chiar si Frans Timmermans, cu studii de franceza la baza, ar trebui sa priceapa ca nu poti suspenda niste legi care deja se aplica, cele anterioare fiind abrogate, fiindca asa-zisa suspendare ar insemna haos".

Sa ne intelegem bine: nu expresivitatea acestor reactii e problema! Fiecare e liber sa-si coloreze limbajul atat cat il duce mintea. Problema e ca niciunul dintre cei citati mai sus n-a gasit cu cale sa vorbeasca despre substanta raportului MCV sau a rezolutiei din PE. Le vor fi citit?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Dancila raport MCV, #rezolutie Romania Parlamentul European , #justitie