Degetul mijlociu

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 08:20
6735 citiri

Rezolutia impotriva Guvernului Dancila, votata cu o larga majoritate in PE, ca si raportul MCV, mai critic decat in anii trecuti, au trezit numeroase reactii din partea majoritatii PSD-ALDE.

Cateva merita neaparat consemnate, intrucat ilustreaza diverse forme de delir:

Viorica Dancila a afisat din nou agramatismul si limba de lemn, care au facut-o cunoscuta: "Consider rezolutia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene in conditiile in care sunt multe puncte".

Liviu Dragnea a vorbit ca un domnitor din legendele scrise pentru copii in vremurile ceausismului tarziu: "Eu, ca un roman simplu, dar nu umil, consider ca pentru Romania temele mari sunt altele. Temele mari ale acestei tari sunt, au fost si vor ramane dincolo de orice rapoarte si MCV-uri".

Florin Iordache a aratat degetul mijlociu UE: "Niste experti necunoscuti dau indicatii Romaniei cu privire la aplicarea unor legi deja in vigoare. Noi vrem normalitate, o directie specializata care sa arate monstruozitatea sistemului".

Dan Nica a vorbit ca un profesor de logica oleaca afumat: "Rezolutia pleaca de la premise false, unele de-a dreptul mincinoase ori profund tendentioase".

Norica Nicolai a pozat intr-o eroina a moralitatii aflata intr-o cetate asediata: "Rezolutia PE e un exemplu de ipocrizie, de dublu standard si de incercare de a impune hegemonia unor grupuri in beneficiu partizan".

Calin Popescu-Tariceanu a adoptat postura unui agent secret ajuns la varsta marturisirilor: "Am primit informatii din cadrul grupului ALDE si aceste informatii imi intaresc convingerea ca foarte multi dintre cei care au votat nu stiau despre ce este vorba in realitate".

Catalin Radulescu a avut revelatii protocroniste pe care le-a cazat in universul sau paralel: "Cand probabil Brancusi facea statui, ei, pe la curtile regale, inventau homosexualitatea sau faceau orgii".

Paul Stanescu a imitat un comentator sportiv: "MCV reprezinta un pumn aplicat suveranitatii nationale. Este de neacceptat ca Romania si romanii sa devina un sac de box".

Claudia Tapardel a adaptat suveranismul la limbajul de mahala: "Acest ultim MCV a depasit de mult calitatea unui raport si intra cu picioarele in suveranitatea si politica interna a unui stat".

Renate Weber s-a gandit sa dea lectii de drept unui biet absolvent de filologie franceza: "Chiar si Frans Timmermans, cu studii de franceza la baza, ar trebui sa priceapa ca nu poti suspenda niste legi care deja se aplica, cele anterioare fiind abrogate, fiindca asa-zisa suspendare ar insemna haos".

Sa ne intelegem bine: nu expresivitatea acestor reactii e problema! Fiecare e liber sa-si coloreze limbajul atat cat il duce mintea. Problema e ca niciunul dintre cei citati mai sus n-a gasit cu cale sa vorbeasca despre substanta raportului MCV sau a rezolutiei din PE. Le vor fi citit?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...