Detalii din procesul intentat de Viorel Catarama lui Alexandru Cumpanasu. De ce au decis judecatorii ca fostul lider PNL poate fi numit "securist"

Marti, 25 August 2020, ora 14:22
21879 citiri
Detalii din procesul intentat de Viorel Catarama lui Alexandru Cumpanasu. De ce au decis judecatorii ca fostul lider PNL poate fi numit "securist"
FOTO Facebook/Viorel Catarama, Alexandru Cumpanasu

Viorel Catarama a pierdut in prima instanta procesul prin care i-a cerut lui Alexandru Cumpanasu daune morale de 100.000 de lei pentru ca, in campania pentru prezidentialelele din 2019, Cumpanasu l-a numit pe Catarama "securist".

Cazul "Caracal" l-a propulsat pe Alexandru Cumpanasu in pozitia de "prezidentiabil" la ultimele alegeri prezidentiale. In fiecare seara, Cumpanasu intra, in calitate de "prezidentiabil", in direct pe Facebook, pentru a le transmite mesaje "cumpanasilor" sai. Intr-un astfel de mesaj Cumpanasu l-a luat la tinta pe Viorel Catarama, candidat si el la alegerile prezidentiale.

"Viorel Catarama...Pai asta a infiintat partidul liberal in Romania, securistul asta! Deci nu mai pot...Bai, romanilor, cand va treziti la realitate?! Deci Partidul National Liberat a fost infiintat de Catarama in 1990 si asta e securist!", a spus Cumpanasu, in live-ul de pe Facebook.

Cererea de chemare in judecata

Afirmatiile lui Cumpanasu l-au infuriat pe Catarama, care deschis proces, cerandu-i lui Cumpanasu daune morale de 100.000 de lei si "obligarea paratului ca, de 3 ori, in 3 zile consecutive, sa publice pe pagina sa de Facebook clipuri video prin care sa aduca la cunostinta publicului hotararea ce urmeaza sa fie pronuntata in cauza".

In proces, Viorel Catarama a aratat ca "in perceptia publica, termenul de "securist" se refera la persoanele care au detinut calitatea de lucratori sau de colaboratori ai fostei securitati, ca paratul cunostea aceasta realitate, in calitate de contracandidat la alegerile prezidentiale, ca prin postare au fost alterate concluziile verificarilor CNSAS, cu unica intentie de a stirbi onoarea si demnitatea reclamantului si de a contura o imagine distorsionata in constiinta opiniei publice, cu doar doua zile inaintea primului tur de scrutin".

In cererea de chemare in judecata Catarama a mai aratat ca, in calitatea sa de candidat la alegerile prezidentiale, CNSAS i-a eliberat o adeverinta din care reiese ca "...domnului Catarama Viorel nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii".

Apararea lui Cumpanasu

Alexandru Cumpanasu s-a aparat in procesul deschis de Catarama aratand ca "alegatiile reclamantului sunt simple speculatii, ca acesta urmareste doar sa obtina un folos material necuvenit prin lipsa dovedirii vreunui prejudiciu suferit, ca sarcina probei revine victimei prejudiciului, ca reclamantul nu se bucura de un capital politic considerabil anterior postarii, ca acesta nu a avut in ultimii 10 ani o prezenta politica sau sociala activa, ca dovada in acest sens sunt sondajele efectuate anterior datei de 08.11.2019 (n.r. data portarii), care il clasau pe ultimul loc in alegeri".

Cumpanasu a mai aratat ca nu a facut altceva decat sa reitereze, in virtutea dreptului la libera exprimare, un aspect de notorietate, aflat pe site-ul CNSAS, care statueaza ca "domnul Viorel Cararama figureaza in dosar cu numele real, precum si in calitate de candidat la recrutare, in atentia unitatii centrale a Securitatii, cu atributii pe linia intreprinderilor de comert....S-au identificat documente in care i-a fost atribuit de catre ofiterii de securitate numele conspirativ de "Viorel", cat si documente olografe, semnate de domnul Catarama, atat cu nume real, cat si numele conspirativ de "Viorel".

In proces, paratul s-a mai aparat aratand ca "inca din anul 2017 aparuse in presa scrisa, cat si in anul 2019 articole cu un continut similar, aducandu-se la cunostinta publicului ca reclamantul este un fost colaborator al organelor Securitatii, ca sintagma "securist" este definita in DEX ca o persoana care executa ordinele Securitatii, angajat sau nu, si ca aceasta se transpune identic peste activitatea desfasurata de reclamant anterior anului 1989, dezvaluind un aspect care nu poate fi asimilat cu o atingere adusa demnitatii sale".

Judecatorul a decis ca Viorel Catarama poate fi numit "securist"

Judecatoria Sectorului 4 a respins cererea de chemare in judecata formulata de Catarama aratand ca "legiuitorul a inteles sa stabileasca limite foarte largi de manifestare a libertatii de exprimare, prin instituirea inviolabilitatii sale, cu rezerva totusi ca prin aceasta nu se poate aduce atingere demnitatii, onoarei, vietii private sau dreptului la propria imagine".

Judecatorul a decis ca in cazul afirmatiilor facute de Cumpanasu nu a fost atins nici dreptul la viata privata a lui Catarama si nici dreptul la propria imagine.

Instanta: relatia "prezidentiabililor" cu Securitatea, o chestiune de interes national

"Analizand afirmatiile facute de parat prin prisma aspectelor expuse anterior, instanta retine ca declaratia acestuia cu privire la calitatea de "securist " a reclamantului Catarama Viorel reprezinta propria lui opinie cu privire la problema, fiind asadar o judecata de valoare. Instanta constata ca postarea invocata aborda un subiect de interes general si deosebit de actual pentru societatea romaneasca, si anume aspecte referitoare la legaturile unor partide politice sau a unor candidati la alegerile prezidentiale ce urmau sa se desfasoare, cu fosta Securitate.

Chestiunea relatiilor avute de candidatii la functia de Presedinte al Romaniei cu fosta Securitate constituie, in opinia instantei, o problema de interes national", se mai arata in sentinta Judecatoriei Sectorului 4.

In aceeasi sentinta se mai arata ca afirmatiile lui Cumpanasu nu se refereau la aspecte din viata privata a lui Catarama, ci la actiunile sale in domeniile in care a activat si la legaturile avute cu fostele structuri ale statului comunist.

"Este adevarat ca potrivit adeverintei eliberate de CNSAS reclamantului nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii. Insa, in cuprinsul aceleiasi adeverinte se arata ca domnul Catarama Viorel figureaza in dosarul informativ, titular V.R.H.P. si ca domnia sa, economist la Intreprinderea de Comert Exterior "Tehnoforestexport", ulterior reprezentant in Romania, prin intermediul Oficiului "Argus", al firmei olandeze "Belco" - partener comercial al ICE "Tehnoforestexport", figureaza in dosar cu numele real, precum si in calitate de candidat la recrutare, in atentia unitatii centrale a Securitatii cu atributii pe linia intreprinderilor de comert", mai arata Judecatoria Sector 4.

Instanta a mai retinut ca in cazul lui Catarama este indeplinita numai una dintre cele doua conditii necesare pentru a fi declarat colaborator al Securitatii in sensul legii, respectiv furnizarea de informatii care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Chiar daca este indeplinita o singura conditie, arata instanta, Catarama poate fi numit "securist".

"Instanta apreciaza ca atitudinea paratului, analizata global demonstreaza ca a actionat cu buna-credinta si ca afirmatiile sale au o baza factuala suficienta . Nu poate fi ignorat faptul ca insusi adeverinta de care reclamantul se prevaleaza arata ca acesta a interactionat in mai multe randuri cu organele Securitatii si ca a furnizat acestora informatii care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Or, este neindoielnic faptul ca primeaza interesul general de a avea o dezbatere publica asupra chestiunilor ce tin de legaturile candidatilor la functia de Presedinte al Romaniei cu Securitatea", se mai arata in sentinta Judecatoriei Sector 4, care poate fi contestata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Părinţii tinerilor morţi în accidentul de la 2 Mai ar putea fi audiați astăzi, în termenul care poate fi ultimul înainte de pronunțarea sentinței
Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, este programat, joi, de la ora 10.00, la...
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O bătrână din Italia i-a lăsat casa moștenire româncei care o îngrijește de mai mulți ani. Nepoții italiencei au dat-o în judecată pe femeie
O româncă primește o casă prin testamentul unei bătrâne de 92 de ani din Italia, pe care a îngrijit-o. Decizia a fost contestată de cei șase nepoți ai femeii, care au susținut că...
#alexandru cumpanasu, #viorel catarama, #proces, #daune morale , #justitie