Ziare.com

Detalii din procesul intentat de Viorel Catarama lui Alexandru Cumpanasu. De ce au decis judecatorii ca fostul lider PNL poate fi numit "securist"

Marti, 25 August 2020, ora 14:22

   

Detalii din procesul intentat de Viorel Catarama lui Alexandru Cumpanasu. De ce au decis judecatorii ca fostul lider PNL poate fi numit "securist"
Viorel Catarama a pierdut in prima instanta procesul prin care i-a cerut lui Alexandru Cumpanasu daune morale de 100.000 de lei pentru ca, in campania pentru prezidentialelele din 2019, Cumpanasu l-a numit pe Catarama "securist".

Cazul "Caracal" l-a propulsat pe Alexandru Cumpanasu in pozitia de "prezidentiabil" la ultimele alegeri prezidentiale. In fiecare seara, Cumpanasu intra, in calitate de "prezidentiabil", in direct pe Facebook, pentru a le transmite mesaje "cumpanasilor" sai. Intr-un astfel de mesaj Cumpanasu l-a luat la tinta pe Viorel Catarama, candidat si el la alegerile prezidentiale.

"Viorel Catarama...Pai asta a infiintat partidul liberal in Romania, securistul asta! Deci nu mai pot...Bai, romanilor, cand va treziti la realitate?! Deci Partidul National Liberat a fost infiintat de Catarama in 1990 si asta e securist!", a spus Cumpanasu, in live-ul de pe Facebook.

Cererea de chemare in judecataAfirmatiile lui Cumpanasu l-au infuriat pe Catarama, care deschis proces, cerandu-i lui Cumpanasu daune morale de 100.000 de lei si "obligarea paratului ca, de 3 ori, in 3 zile consecutive, sa publice pe pagina sa de Facebook clipuri video prin care sa aduca la cunostinta publicului hotararea ce urmeaza sa fie pronuntata in cauza".

In proces, Viorel Catarama a aratat ca "in perceptia publica, termenul de "securist" se refera la persoanele care au detinut calitatea de lucratori sau de colaboratori ai fostei securitati, ca paratul cunostea aceasta realitate, in calitate de contracandidat la alegerile prezidentiale, ca prin postare au fost alterate concluziile verificarilor CNSAS, cu unica intentie de a stirbi onoarea si demnitatea reclamantului si de a contura o imagine distorsionata in constiinta opiniei publice, cu doar doua zile inaintea primului tur de scrutin".

In cererea de chemare in judecata Catarama a mai aratat ca, in calitatea sa de candidat la alegerile prezidentiale, CNSAS i-a eliberat o adeverinta din care reiese ca "...domnului Catarama Viorel nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii".

Apararea lui CumpanasuAlexandru Cumpanasu s-a aparat in procesul deschis de Catarama aratand ca "alegatiile reclamantului sunt simple speculatii, ca acesta urmareste doar sa obtina un folos material necuvenit prin lipsa dovedirii vreunui prejudiciu suferit, ca sarcina probei revine victimei prejudiciului, ca reclamantul nu se bucura de un capital politic considerabil anterior postarii, ca acesta nu a avut in ultimii 10 ani o prezenta politica sau sociala activa, ca dovada in acest sens sunt sondajele efectuate anterior datei de 08.11.2019 (n.r. data portarii), care il clasau pe ultimul loc in alegeri".

Cumpanasu a mai aratat ca nu a facut altceva decat sa reitereze, in virtutea dreptului la libera exprimare, un aspect de notorietate, aflat pe site-ul CNSAS, care statueaza ca "domnul Viorel Cararama figureaza in dosar cu numele real, precum si in calitate de candidat la recrutare, in atentia unitatii centrale a Securitatii, cu atributii pe linia intreprinderilor de comert....S-au identificat documente in care i-a fost atribuit de catre ofiterii de securitate numele conspirativ de "Viorel", cat si documente olografe, semnate de domnul Catarama, atat cu nume real, cat si numele conspirativ de "Viorel".

In proces, paratul s-a mai aparat aratand ca "inca din anul 2017 aparuse in presa scrisa, cat si in anul 2019 articole cu un continut similar, aducandu-se la cunostinta publicului ca reclamantul este un fost colaborator al organelor Securitatii, ca sintagma "securist" este definita in DEX ca o persoana care executa ordinele Securitatii, angajat sau nu, si ca aceasta se transpune identic peste activitatea desfasurata de reclamant anterior anului 1989, dezvaluind un aspect care nu poate fi asimilat cu o atingere adusa demnitatii sale".

Judecatorul a decis ca Viorel Catarama poate fi numit "securist"Judecatoria Sectorului 4 a respins cererea de chemare in judecata formulata de Catarama aratand ca "legiuitorul a inteles sa stabileasca limite foarte largi de manifestare a libertatii de exprimare, prin instituirea inviolabilitatii sale, cu rezerva totusi ca prin aceasta nu se poate aduce atingere demnitatii, onoarei, vietii private sau dreptului la propria imagine".

Judecatorul a decis ca in cazul afirmatiilor facute de Cumpanasu nu a fost atins nici dreptul la viata privata a lui Catarama si nici dreptul la propria imagine.

Instanta: relatia "prezidentiabililor" cu Securitatea, o chestiune de interes national"Analizand afirmatiile facute de parat prin prisma aspectelor expuse anterior, instanta retine ca declaratia acestuia cu privire la calitatea de "securist " a reclamantului Catarama Viorel reprezinta propria lui opinie cu privire la problema, fiind asadar o judecata de valoare. Instanta constata ca postarea invocata aborda un subiect de interes general si deosebit de actual pentru societatea romaneasca, si anume aspecte referitoare la legaturile unor partide politice sau a unor candidati la alegerile prezidentiale ce urmau sa se desfasoare, cu fosta Securitate.

Chestiunea relatiilor avute de candidatii la functia de Presedinte al Romaniei cu fosta Securitate constituie, in opinia instantei, o problema de interes national"
, se mai arata in sentinta Judecatoriei Sectorului 4.

In aceeasi sentinta se mai arata ca afirmatiile lui Cumpanasu nu se refereau la aspecte din viata privata a lui Catarama, ci la actiunile sale in domeniile in care a activat si la legaturile avute cu fostele structuri ale statului comunist.

"Este adevarat ca potrivit adeverintei eliberate de CNSAS reclamantului nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii, in sensul legii. Insa, in cuprinsul aceleiasi adeverinte se arata ca domnul Catarama Viorel figureaza in dosarul informativ, titular V.R.H.P. si ca domnia sa, economist la Intreprinderea de Comert Exterior "Tehnoforestexport", ulterior reprezentant in Romania, prin intermediul Oficiului "Argus", al firmei olandeze "Belco" - partener comercial al ICE "Tehnoforestexport", figureaza in dosar cu numele real, precum si in calitate de candidat la recrutare, in atentia unitatii centrale a Securitatii cu atributii pe linia intreprinderilor de comert", mai arata Judecatoria Sector 4.

Instanta a mai retinut ca in cazul lui Catarama este indeplinita numai una dintre cele doua conditii necesare pentru a fi declarat colaborator al Securitatii in sensul legii, respectiv furnizarea de informatii care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Chiar daca este indeplinita o singura conditie, arata instanta, Catarama poate fi numit "securist".

"Instanta apreciaza ca atitudinea paratului, analizata global demonstreaza ca a actionat cu buna-credinta si ca afirmatiile sale au o baza factuala suficienta . Nu poate fi ignorat faptul ca insusi adeverinta de care reclamantul se prevaleaza arata ca acesta a interactionat in mai multe randuri cu organele Securitatii si ca a furnizat acestora informatii care au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Or, este neindoielnic faptul ca primeaza interesul general de a avea o dezbatere publica asupra chestiunilor ce tin de legaturile candidatilor la functia de Presedinte al Romaniei cu Securitatea", se mai arata in sentinta Judecatoriei Sector 4, care poate fi contestata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20159 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii nu trebuie sa uite de acest TICĀLOS:Viorel Cataramā!

A inselat sute de mii de PENSIONARI romani(probabil acum morti) in mega escrocheria SAFI...
Se nervozeazā cā-l face securist...Cumpanasu?!?
Nu este???
Daca nu se "simte" securist,lingator de clante la protocol...atunci este o JIVINĀ,o BESTIE de OM care a profitat de naivitatea multor romani care si-au depus economiile de o viata in conturile acesui ESCROC!
Care in final le-a dat Mu***ie!
Nu-mi este drag Cumpanasu,dar are dreptate cu acest monstru uman...
Il SUSTIN!
Am dovezi ca si-a "vandut" putregaiurile de lemne de la Elvila, in contul banilor depusi de pagubiti de la SAFI!!!!!!!
Repet,Viorel Catarama este o be stie umana ce nu mai are ce cauta in spatiul public.
Locul lui este in PUSCARIE,qlāturi de escroaca lui Adina nevasta,doftorul Albert

 

Breeee! Ziare.com Ramona , ca ailalti sunt IED ,

- faceti ceva cu viteza siteului , ca se misca precum "musca beata" a sputnicului , respectiv sandy bell !😫😫😫

 

S-A INTILNIT HOTZUL cu prostul

.

 

Care-i hotul si care-i prostul?

Acestia doi seamana foarte mult intre ei. Ambii au si una, si cealalta "calitate".
Cred ca judcatorului i-a fost greu sa ignore aceasta asemanare si sa se ocupe de fapta in sine. Dar a analizat corect si a dat verdictul corect.
Cinste lui, sw intampla destul de rar.

Alooo...Catarama e SAFI

Si are si fata de comunist...Securistii nu au rusine...

Partidul Securist Liberal- o cloaca de securisti

au taiat 23% de la sanatate pt a mari bugetul securisto-SRI-ului....au marit pensiile securistilor (componenta speciala cu 8%) au marit salariile angajatiolor SRI (securistilor) cu 40% doar anul acesta.....dupa Basescu (petrov) car a inchis aproape 80 de spitale pt a putea dubla salariile securisto-sri-stilor combinatia LuCovid-Wuhanis este cea mai nociva molima abatuta asupra Romaniei.....sa imprumuti in 9 luni peste 100 de miliarede (peste doua zeci de miliarde de EURO) doar pt a mari pensiile securistilor ....in romania sunt 80 de mii de pensionari securisto-SRI-sti iar pensia medie in sistem este 9500 lei adica aproape 2 mii de euro...Romania plateste 160 milioane EURO luna de luna pensii doar securistilor (adica aproape 2 miliarde de EURO)....romanii platesc 43,5% impozite pe salarii (cele mai mari din LUME) pt a plati 2 miliarde anual pensii securistilor.....

@vall

NU contează, sunt interschimbabili!

@Socialistwars

Si tu, care te prefaceai ca nu-ti vezi colegii sekuristi din politica si tooot intrebai unde sunt.
Mai bine iti schimbi spaga primita din strainatate in ruble...

Nu ai pirit nici o cirtita reala.

Dar manivelezi de sute de ori cuvintul sekurist pe rublele lui Putin.

Analfabeta securista!

Securista analfabeta arunca in stanga si in dreapta cu acuze de securism, doar-doar o mai dilua din perceptia negativa a securistilor.

Catarama era "informator" al Seku, cu grad de capitan in 1989

Semna statul de plata cu numele conspirativ de "Viorel Catarama".

De ce ii e rusine lui Catarama?

El e unul din fostii comunisti care au avut avantaje inainte si dupa.
Majoritatea partidele dupa 89 au fost infintate de comunisti.
Detinutii politici au fost alungati cu pietre.
Ratiu si Cimpeanu nu mincasera salam cu soia, o alta inventie pentru ca toate salamurile dinveest au soia.
Uitati-va pe eticheta.

 

Stimate

Da ai dreptate. Numai ca este o diferenta|. In salamulcu soya din comunism era soia in graunte care scrasneau cand le mancai. Acum mananc aici in fundul lumii carnati din carne si carne de soya deliciosi.

bravo tovarase "stimate"..

Deci matale maninci in fundul lumii. E bun? maninci in fund sau pe fund ? parca erai prin Mexic sau insulele Solomon ?acolo se maninca in fund...?

Dupa tine, toti sunt securisti, in afara de

cirtitele de la Sputnik.

bravo tovarase "stimate"..

Deci matale maninci in fundul lumii. E bun? maninci in fund sau pe fund ? parca erai prin Mexic sau insulele Solomon ?acolo se maninca in fund...?sa maninci carnati in fund e ceva deosebit la matale,din cite se vede,domnule "stimate"..

 

Stimate

Mananc carne de vita, de pulpa de curcan ,pui, in meniuri de restaurant.

Nu te obosi explicandu-i

ghiolbanul din el, esenta tare a Romaniei, nu stie ce este aceea restaurant. In buricul lumii au doar shaormarie si lounge, cu militia si spitalul de sec. XVIII langa, si primaria corupta veghind peste toate.

* * *

- faceti ceva cu viteza siteului , ca se misca precum "musca beata" a sputnicului , respectiv sandy bell !😫😫😫

 

Bā...

Tu ori esti PROST!
Ori esti PROST?

@radu 05:39

- prost esti tu si 🐄 bou pe deasupra ! am 933 Mbps pe toate paginile si pe ziare.com zici ca le citeste ciolacu inainte de a le afisa ! 😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫😫

Domne, cum bag io sama,

ambii doi ie neste hahalere. Nu pricep de ce presa ii toot promovează, doar-doar s-or invarti de ceva voturi la alegeri.
Că pană acu' au loat ciuciu

 

@radu 05:39

- prost esti tu , si 🐄 pe deasupra ! 😫😫😫😫😫😫😫😫😫

PSD&PNL - groparii Romaniei

PSD (FSN) si PNL au fost infiintate de securistii lui Ceausescu in 1990. PNL din 1990 evident nu avea absolut nimic in comun cu cel din 1946.

Pe Viorel Catarama decembrie 1989 l-a prins la Moscova. Acolo era individul asta la Revolutie. La Moscova.

restul e can-can.

 

restul e cumpanash

ce mai face Alexandra ?
oare ?

Un individ care ia bani si da bani camata fiecarui guvern, care intre oriunde si are acces la orice - zice el - trebuia s-o fi gasit de mult.
Pe "nepoata" lui.

Deci si Catarama a fosr in pelerinaj la Mumia lui

LENIN !

@wert. Nu se vorbeste de funie in casa spanzuratului

si nici de securisti in casa usr-ului.

Interesant

Mafia PSD il scoate pe Catarama de la naftalina la fiecare rand de alegeri cu scopul de a incerca sa mai traga o parte din voturile PNL-ului !
Catarama este din acelasi aluat cu Tariceanu : mafioti PSD pana-n maduva oaselor !

https://youtu.be/cCvHzFGwkYU?list=RDcCvHzFGwkYU

 

e romani !

patrioti !
pana-n chi loti !

pe noi, plebea ne-ar im pusca la granita, sa ne ia banii pe care-i furam de la popor atunci cand plecam la o viata decenta
pe astia, i-ar linge in matzul gros pana le-ar iesi limbile pe gura numitilor

radule, cumpanash a inselat

de zece ori mai mult, prin aparitiile lui pe sticla.

 

priviti ce mecla de "implicat", de "sjw" are aiuritul asta

comparati cu cele ale "liderilor" bolshoi din anii de glorie a luptei anti-capitaliste
comparati cu mecla gretei, aiurita number 1
comparati cu un k k t

si trageti apa

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor