Dezbateri finale în dosarul Colectiv. Pledoaria procurorilor la ultima ședință de judecată

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 07:14
1868 citiri
Dezbateri finale în dosarul Colectiv. Pledoaria procurorilor la ultima ședință de judecată
Au trecut 6 ani de la tragedie FOTO Hepta

Curtea de Apel Bucureşti continuă, luni, dezbaterile finale în dosarul ''Colectiv'' în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Magistraţii au stabilit ca ultimele termene din acest dosar să se desfăşoare pe parcursul a trei zile - 17, 20 şi 21 decembrie, după care vor delibera şi pronunţa o decizie finală.

Procurorii DNA au cerut pedepse orientate spre maximum pentru Piedone

Procurorii DNA au cerut vineri, 17 decembrie, pedepse orientate spre maximum pentru Piedone, pentru patronii Clubului Colectiv și pentru ceilați inculpați judecați în apel

Vineri, 17 decembrie, s-a desfășurat primul dintre cele trei termene acordate de instanță pentru pledoariile finale, următoarele fiind programate pentru săptămâna viitoare, luni și marți. Primarul Piedone a lipsit, vineri, din sala de judecată. În schimb, au fost prezenți toți ceilalți inculpați.

Doi procurori de ședință – unul de la DNA, altul de la Parchetul General – au pus concluzii, vineri, în fața completului de judecată de la Curtea de Apel București format din jud. Adina Pretoria Dumitrache (președinte) și jud. Andrei Viorel Iugan.

Deși procurorii au cerut „pedepse orientate spre maximum prevăzut de lege” pentru toți inculpații, trebuie avut în vedere că instanța de apel a schimbat încadrarea juridică în cazul funcționarilor publici din dosar, inclusiv pentru Piedone (în 2015 edil al Sectorului 4, în prezent primar la Sectorul 5).

Pe cale de consecință, pedepsele orientate spre maxim ale noilor încadrări sunt, de fapt, pedepse orientate spre minimum dacă e să ne raportăm la decizia de la fond.

Altfel, procuroarea de la DNA a făcut o declaraţie fermă în sala de judecată, ieșind cumva din limbajul juridic „de lemn” folosit cu precădere de procurori în instanțe.

„Daca acceptăm pedepse mici în acest dosar, atunci acceptam și că fenomenul corupției a alterat ordinea socială, deoarece au ars oameni în Clubul Colectiv și nu vorbim de 2, ci de un număr care a umplut un cimitir întreg!”, a declarat procuroarea DNA

La rândul său, reprezentantul Parchetului General a arătat că victimele incendiului din Clubul Colectiv merită să primească despăgubiri cu titlu de daune materiale sau morale în conformitate cu suferințele pe care le-au trăit în urma tragediei, unele prin care trec și în aceste momente, deoarece recuperarea fizică a unor răniți nu s-a încheiat nici la 6 ani de la tragedie.

„Victimele au suferit și vor suferi toată viața din cauza rănilor provocate de incendiul din acea noapte fatidică, din cauza faptului că administratorii clubului Colectiv au urmărit doar obținerea profitului. Pentru inculpați solicităm aplicarea de pedepse orientate spre maxim. Considerăm că nu există motive pentru aplicarea unor pedepse mai mici, deoarece administratorii și-au asumat schimbarea ilegală a destinației spațiului unde funcționa Clubul Colectiv. Opțiunea de a încălca legea aparține exclusiv administratorilor clubului și artificierilor. Reprezentanții ISU au impus interdicții pur formale de funcționare, iar administratorii au creat o aparență de respectare a normelor protecție și securitate la incendiu”, a declarat procurorul PG.

Persoanele condamnate în dosar

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior - 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior - 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#dosarul colectiv, #dezbateri, #Piedone, #condamnare , #justitie