DIICOT, dupa era Bica: Ce planuri are cel propus sa-i ia locul - "momentul zero" (Video)

Luni, 13 Aprilie 2015, ora 13:55
4612 citiri
DIICOT, dupa era Bica: Ce planuri are cel propus sa-i ia locul - "momentul zero" (Video)

Verificarea individuala, de catre echipa nou-formata, a fiecarui procuror, si crearea unui "moment 0" in ceea ce priveste activitatea acestuia, se numara printre obiectivele enuntate in proiectul de management de Daniel Horodniceanu, magistrat propus pentru a prelua sefia DIICOT.

Potrivit proiectului mentionat, intre obiectivele pe care si le asuma se afla si "readucerea increderii in cadrul colectivelor, in special in cel al Structurii Centrale, grav afectate, in special psihologic, dupa evenimentele din ultimul trimestru al anului 2014, ceea ce a dus la un blocaj ce a cauzat si o diminuare a dorintei de performanta a procurorilor".

Horodniceanu, actualmente sef al DIICOT Iasi, face, astfel, referire la arestarea Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT.

De asemenea, acesta arata, in documentul citat, ca doreste sa se "reincarce responsabilizarea fiecarui procuror" in ceea ce priveste actele si activitatile desfasurate, dar si readucerea spiritului de echipa, "caracteristic structurii".

"Crearea unui proiect serios si convingator, pe termen mediu, de cooptare in cadrul structurii a politistilor de politie judiciara, proiect in care trebuie antrenat Ministerul Justitiei, prin specialistii sai; implementarea de catre procurorul sef al DIICOT a principiilor specializarii procurorilor si continuitatii in desfasurarea activitatii", sunt alte doua obiective majore asumate de Daniel Horodniceanu, care in acest an va implini 41 de ani.

Procurorul Daniel Horodniceanu a identificat, in proiectul de management, si mai multe riscuri la care este expusa DIICOT: scurgerile de informatii din dosare, interesul unor persoane din lumea interlopa locala de a recruta politisti si magistrati, cresterea gradului de specializare a infractorilor in domeniul criminalitatii organizate, lipsa de protectie fizica a procurorilor si campaniile de presa care au indus o presiune psihologica asupra procurorilor.

Ce urmeaza pentru ca DIICOT sa aiba un nou sef

Procurorul Daniel Horodniceanu va sustine, pe 4 mai, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), interviul pentru functia de procuror sef al DIICOT, in care a fost propus de ministrul Justitiei Robert Cazanciuc.

In ziua urmatoare va avea loc transmiterea avizului catre Ministerul Justitiei.

In perioada 10-30 aprilie, este pus in dezbatere publica proiectul de management al lui Daniel Constantin Horodniceanu, procuror sef al DIICOT Iasi, in aceeasi perioada efectuandu-se verificari asupra candidatului.

S-a gasit urmasul Alinei Bica la sefia DIICOT: Ministrul Justitiei a facut o propunere

De ce l-a propus Ministerul Justitiei pe Horodniceanu la sefia DIICOT

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Justitiei (MJ), in momentul in care a fost ales Horodniceanu s-a tinut cont de faptul ca are o vechime de 16 ani in functia de procuror, iar sase ani a ocupat functii de conducere.

Cine vrea sa fie succesorul Alinei Bica la sefia DIICOT: Printre candidati, un procuror al DNA (Video)

De asemenea, experienta manageriala anterioara a fost un criteriu important in alegerea sa, Horodniceanu ocupand functia de procuror-sef al DIICOT Iasi, in perioada iunie 2006 - iunie 2009, respectiv in perioada iunie 2012 - 2015.

Procurorul Daniel Horodniceanu este formator in cadrul Institutului National al Magistraturii in probleme de etica si deontologie profesionala a magistratului, formator in domeniul ascultarii copilului in cadrul procedurilor judiciare, precum si in domeniul protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane.

Potrivit MJ, el a participat la numeroase forme de pregatire profesionala organizate in tara si in strainatate.

Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare in domeniul dreptului penal, al eticii si deontologiei profesionale a magistratilor, protectiei victimelor infractiunilor de violenta si trafic de persoane, infractionalitatii informatice, consolidarii capacitatii sistemului judiciar din Romania de a face fata noilor provocari legislative si institutionale.

El este autor al unor articole de specialitate juridica.

"In cadrul dialogului cu ministrul Justitiei, domnul procuror Daniel Constantin Horodniceanu a identificat si prezentat obiective si masuri clare si pragmatice privind eficientizarea activitatii structurii, dovedind abilitati de organizare, comunicare, spirit de echipa si viziune strategica asupra directiilor de dezvoltare a DIICOT", conform comunicatului de presa.

S-a remarcat prin activitatea de combatere a contrabandei de tutun la granita cu Republica Moldova

Daniel Constantin Horodniceanu este unul dintre cei mai cunoscuti procurori ieseni, DIICOT Iasi remarcandu-se, sub conducerea sa, prin numarul foarte mare de arestari si perchezitii care au dus la destructurarea unor retele de contrabanda de tutun de la granita Romaniei cu Republica Moldova.

Horodniceanu si-a inceput activitatea profesionala in anul 1998, pe postul de consilier juridic la Consiliul Judetean Iasi, unde a stat din august pana in decembrie, din luna ianuarie a anului urmator intrand pe postul de procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Falticeni.

Acesta a stat aproape un an si jumatate la Falticeani, trecand apoi prin posturi similare la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani si la Iasi.

In noiembrie 2005, a devenit procuror al DIICOT - Biroul Teritorial Iasi, fiind numit sef al acestei institutii in 2006, pentru trei ani, pana in 2009. Atunci, a revenit timp de trei ani pe postul de procuror al Serviciul Teritorial Iasi al DIICOT, iar din 2012 conduce din nou acest serviciu ca procuror-sef.

In toti anii de activitate la Ministerul Public, in evaluarile periodice, acesta a obtinut calificativul de "foarte bine".

Este specializat, printre altele, in audierea copiilor in procedurile judiciare si in combaterea si intelegerea fenomenului traficului de femei in Europa.

Functia de procuror-sef al DIICOT a ramas vacanta dupa ce Alina Bica a fost arestata in dosarul de coruptie privind retrocedarea ilegala a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.

Citeste si:
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...