Surse: DNA cere Consiliului Local Sector 1 o copie a contractului cu Romprest. Documentul a fost semnat in 2008 pentru 25 de ani

Miercuri, 24 Februarie 2021, ora 15:21
20167 citiri
Surse: DNA cere Consiliului Local Sector 1 o copie a contractului cu Romprest. Documentul a fost semnat in 2008 pentru 25 de ani
Afacerea cu gunoaie din Sectorul 1 este cercetata de procurorii anticoruptie. Foto: Facebook/Primaria Sectorului 1

Procurorii DNA au solicitat Consiliului Local al Sectorului 1 o copie conforma cu originalul a contractului incheiat in data de 30 iunie 2008 cu compania Romprest, conform unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Potrivit sursei citate, predarea contractului in copie conforma cu originalul va avea loc la sediul DNA, pana la data de 12 martie 2021. Solicitarea DNA a fost facuta intr-un dosar deschis in 2020, mai relateaza sursa citata.

Contractul dintre Romprest si Primaria Sectorului 1 a fost semnat in 2008, pe o perioada de 25 de ani, in timpul mandatului fostului primar Adrian Chiliman (2004 - 2015). In perioada 2016 - 2020, sectorul a fost condus de Daniel Tudorache. Acesta din urma ocupase anterior, intre anii 2008 si 2011, functia de viceprimar al Sectorului 1.

Conflictul Armand-Romprest

Actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a intrat in conflict cu Romprest dupa ce a refuzat plata unor facturi pe care le considera emise nelegal. Motivul: preturile serviciilor din contractul semnat in 2008 au fost ajustate de doua ori, prin contracte aditionale, votate in Consiliul Local:

2012: S-au modificat indicii in baza carora se indexeaza tarifele din indicii preturilor de consum pe economie in indicii preturilor de consum pe ramura;

2019: Au fost modificate preturile fara nicio legatura cu indicii. Sunt situatii diferite, dar in esenta exista cresteri de pana la 300% pe unele operatiuni - in special cele cu frecventa/incidenta mare, iar pe alte tarife se inregistreaza mici scaderi. De exemplu, pretul pentru spalatul mecanizat al strazilor a crescut de la 9,98 lei la 24,02 lei.

Curtea de Conturi: Plati nelegale

Acuzatiile primarului Clotilde Armand privind cresterea ilegala a tarifelor au legatura cu un control al Curtii de Conturi care a fost finalizat in noiembrie 2016.

Curtea de Conturi a constatat atunci ca Primaria Sectorului 1 a achitat in perioada 2013-2016 suma de 94,1 de milioane de lei (inclusiv TVA). Suma reprezinta tarife indexate in baza unui indice al pretului de consum, altul decat cel prevazut in contractul initial atribuit prin licitatie, modificat prin act aditional si contrar prevederilor din caietul de sarcici, fiind calculate dobanzi si penalitati in suma totala de 23,7 milioane de lei.

Curtea de Conturi arata ca au fost incalcate mai multe prevederi din Legea 273/2006 privind finantele publice locale, dar si alte articole din legislatia secundara.

Institutia a decis inregistrarea in evidenta contabila a intregului prejudiciu, adica 117 milioane de lei, luarea masurilor legale pentru recuperarea acestuia si virarea sumelor recuperate la bugetul local.

Cine se afla in spatele Romprest, firma care tine centrul Bucurestiului sub munti de gunoaie. Batjocura ignorata din 2016: plati nelegale de zeci de milioane de lei

Clotilde Armand invinge Romprest intr-un prim proces. Ce se intampla in instanta cu "razboiul gunoaielor" din Sectorul 1

Clotilde Armand dezvaluie ca Primaria Sectorului 1 plateste 200 de milioane de lei anual catre Romprest si ca s-a incercat santajarea sa: "Am fost urmarita si fotografiata"

Cum planuieste Clotilde Armand sa reduca drastic pretul salubrizarii in Sectorul 1: "Estimez ca va fi de doua ori mai ieftin"

"Razboiul gunoaielor" din Sectorul 1 intra in faza critica, Romprest ameninta ca nu mai scoate masinile din garaj. Clotilde Armand: "Nu voi mai tolera santajul si amenintarile Mafiei"

Clotilde Armand, despre scandalul deseurilor din Sectorul 1: "S-a dezlantuit o campanie mediatica impotriva mea dirijata de Mafia gunoaielor"

Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
Precizările DNA după informația că ”a descins” la Primăria Capitalei. Ce documente a ridicat
DNA a ridicat mai multe documente de la Primăria Capitalei în cadrul unui dosar penal ”in rem”, deschis ca urmare a unor sesizări în legătură cu amenda de 35 milioane euro dată de...
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA. Instituția, acuzată că ar fi ”pus la sertar” un caz de corupție din SRI
Cristian Ghinea a dat în judecată DNA. Instituția, acuzată că ar fi ”pus la sertar” un caz de corupție din SRI
Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a depus joi, 14 martie, la Tribunalul Bucureşti, o plângere împotriva refuzului DNA de a pune la dispoziţie...
#Clotilde Armand, #ROMPREST, #dosar deseuri, #dosar gunoaie, #mafia guniaielor sector 1, #DNA, #dosar DNA romprest , #justitie